luni, 8 martie 2010

Lipanul apelor noastre

         Lipanul este un peste nobil al apelor noastre de munte , care constituie unul dintre obectivile pescuitului cu muscă artificială . Se recunoaste usor după corpul lui alungit si usor turtit lateral , pătat cu numeroase  puncte negricioase , si după prima aripioară , dorsală , care este mare si de asemenea pătată cu puncte dispuse sub formă de dungi . Spatele pestelui este cenusiu-verzui , iar laturile sînt argintii cu reflexe metalice .
         Lungimea lipanului este relativ mică , de 30--35 cm. Foarte rar găsim si exemplare de 50--55 cm . Greutatea obisnuită este de 300--400 g . Multi pretuiesc mai mult lipanul decît păstrăvul-de-munte , pentru carnea lui gustoasă si pentru emotiile pe careni le oferă în timpul pescuitului. În această privintă este greu să te pronunti , deoarece gusturile diferă .
         La pescuitul lipanului trebuie să se tină seama de modelul lui de viată si de hrana pe care o consumă . Lipanul trăieste în regiunea inferioară a apelor de munte ( după ploile torentiale coboară chiar în apele culinare  , dar se retrage repede ) , întretinîndu-se în plin curent , în bolboane si în gropi cu fundul petros sau nisipos . Aici stă cîtiodată nemiscat ore întregi cu capul înspre amonte , asteptind insecte , larve de insecte viermi sau moluste , care sănt purtate de curentii rapizi în directia pestelui . Desi la pescuitul lipanului se pot folosi momeli naturale , totusi cel mai frumos pescuit este cel cu muscă artificială .Toamna , cand pescuitul pastrăvului este interzis , lipanul se aruncă îm continuu la mustele artificiale oferite . Vom căuta lipani în special în apele repezi si în suvoiele cu valuri mari . După o observare atentă , lipanul se descoperă usor , fincă sare de multe ori din apă după însectele care zboară prin apropiere. Dacă a gresit săritura , lipanul o repetă numai decăt pănă prinde musca . Find un peste insectivor , se pecuieste cu muste artificiale mici , legate pe cărlige nr 14-18 . O vargă usoară , care se foloseste si la pescuitul păstrăvului , un fir de 20 cm , cu strună foarte subtire , corespund acestui pescuit . Mustele artificiale mai mici , folosite la pescuitul păstrăvului , pot fi întrebuintate si în cazul lipanului , dar multi pescari confectionează muste speciale , care sunt mai putin pufoase si au în coadă 2-3 fibre arginti de tipul celor Black si Red Palmer ,Red Tag , Baxmann , Red Spinner , Grey Palmer , Blue Dun etc . În orce caz , colectia noastră de muste artificiale trebuie să fie variată , ca să avem de unde alege muste de culoarea si forma celor care zboară pe deasupra apei la acelias ore .
          Musca artificială ( după ce a fost aruncată pe locul preferat ) va fi dusă la vale de curent , imitănd mici insecte purtate de valuri . Lipanul este precaut , vede bine , deci trebuie să stim cum ne purtăm cu momeala . O dată agătat , el tinde spre apa mai adăncă , cu curent puternic . Aici se opreste putin ( să " răsufle " ) , apoi începe să se lupte ca să scape de cărlig , înotind inspre aval . Oboseste mai repede decăt păstrăvul , însă trebuie să-l aducem către noi cu mare atentie , deoarece are buze subtiri si poate să scape usor .
          Saltul lipanului după însecte zburătoare , căt si obosirea lui sunt evenimente de neuitat .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web