Pages

miercuri, 17 februarie 2010

Momeli artificiale

Înlocuirea momelilor naturale cu cele artificiale se practica de foarte multa vreme. Momelile artificiale  pot fi confectionate si de pescari sportivi.      Ele se folosesc în special la pescuitul pestilor rapitori, de exemplu,  lostrita, pastravul, avatul, ştiuca, şalaul, cleanu etc.                                                           
Momelile artificiale se inpart in doua categorii mari  : nalucile si mustele artificiale la randul lor,  nalucile se subîmpart în naluci învartitoare si neînvartitoare. Indiferent de felul nalucilor pe care le folosim, ele trebuie sa fie atrăgatoare, să semene cu pestisorii care constituie prada de fiecare zi a pestilor rapitori .                                                  
Culoarea si marimea lor sa nu sperie pestii, ci,  din contra să-i atraga , carligul naluci sa fie foarte prinzator .
Cea mai cunoscuta si mai ieftina naluca este lingura , dupa modul lor de functionare deosebim lingurile rotative , de tipul Swing  Mapps, Turbillon, Rafala si Veltic, si lingurile ondulate , de tipul Hentaz, Kaleva ,Farlow etc. La primul tip de linguri , paleta se invarte în jurul unui ax de otel. Unul dintre capetele axului se leaga de struna. 
Lingurile ondulate se învartesc in jurul axului  lor imaginar , imitand un fel de înot sacadat  provocat de curbura lingurii. Lingurile ondulate de mare randament sint cele cu forma de piscot , de para sau cu forma  lamelara . Dintre aceste  linguri , cea mai buna  se pare a fi lingura ondulata Hintz          (  blincher ) de forma unui pestisor .
Mai trebuie sa amintim doua feluri  de linguri utilizate de pescarii sportivi . Este vorba de ligurita-musca , folosita la lansuş foarte usor  pentru prinderea pastravului  ( lingurita este foarte usoara  ), si de lingura antibradis , al carei carlig  este prevazut cu un arc de sarma, care nui permite sa se agate de vegetatia agvatica submersa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu