Pages

vineri, 12 martie 2010

Şalăul apelor noastre

Este un răpitor nobil , cu carne gustoasă apreciată în special de către cei care tin regim .Pescuitul sportiv al şalăului--şi îndeosebi al exemplarelor mari --necesită o măiestrie sportivă . Prinderea lui îl bucură pe unditar mai ales atunci cînd a dat de un loc bun .
     Şalăul are corpul alungit , rotund , aproape fusiform si o gură mare ,prevăzută cu dinti puternici . Cele două aripioare dorsale au niste pete specifice , de aceiasi culoare cu dungile transversale de pe corp .
     Fiind un peste măncăcios , şalăul creste relativ repede în apele bogate în peste . Perioada de reproducere a salăului este martie--aprilie ,se grupează în perechi si depun icrele lăngă maluri pe plante ,bolovani la adîncimi de 0,5--1,0 m . La vîrsta de 3--4 ani atinge greutatea de 2--3 kg si chiar mai mult . În medie , exemplarele pescuite ating greutatea de 1--3 kg si lungimea de 40--70 cm . S-au pescuit mai rar si exemplare de 8--10 kh .
     Şalăului îi plac apele limpezi , unde poate să observe cu usurintă prada , se hrăneste cu guvizi , obleti , babuste , cleni si alte specii de talie mică , fiind un excelent răpitor se mai poate pescui si la : twistere , lingurită rotativă , lingurită oscilanta, vobler, răme etc. Îşi caută hrana mai ales pe fundul apei , în preajma vegetatiei submerse sau lăngă obectele de sub apă . În şuvoaie domoale , lăngă bolovani sau gropi . Devine răpitor chiar după 4--5 luni de la iesirea din icre .
     Şalăul se pescuieste cu plută si cu năluci , sezonul cel mai bun pentru pescuit este august--noiembrie .
      La pescuitul cu plută , varga trebuie să aibă vîrful flexibil , să fie usoară si să nu depăşească lungimea de 3,8--4 m , firul va avea grosimea de 0,35 mm , iar struna de 0,30 mm . Plumbul se alege în functie de viteza curentului si va avea greutatea de 10--20 g , cărligele nr 3--6 corespund cel mai bine acestui pescuit . Ca momeală se folosesc obleti vii , dar în lipsa acestora sînt buni si pestisorii morti . Momeala se lansează totdeauna spre aval , dacă salăul nu răspunde la apelul nostru schimbăm locul de pescuit . Muscătura salăului este brutală , de aceia înteparea trebuie să fie promtă si seacă , nu trebuie să lăsăm pestele să coboare spre fundul apelor sau să intre în vegetatie   În apele noastre , pescuitul cu năluci dă rezultate bune în lunile august-septembrie .În acest scop folosim echipamentul întrebuintat la unditul stiucii. Nailonul să nu fie mai gros de 0,35 mm , iar struna de 0,30 mm , cîrligele nr 2 si 3 cu tijă lungă pătrund usor în gura osoasă a salăului .  Aruncările să fie scurte ,în directia care ne convine mai bine ,explorind atent locurile bănuite .Pescuitul şalăului este destul de complicat, cerînd calcularea vitezei apei , descoperirea obstacolelor , derivarea nălucii etc ., dar îti dă multă satisfactie . Înteparea trebuie să fie precisă , lupta cu şalăul nu durează mult , dar este frumoasă , distractivă .

Un comentariu:

  1. superb....felicitari pt postare...meriti un salau...preparat,,a la ANA,,

    RăspundețiȘtergere