Pescuit prezinta tehnici de pescuit, sfaturi pentru cei pasionati de pescuit, trucuri pentru pescuit, pescuitul de la A la Z, secrete pentru pescari amatori, unelte necesare pescarului amator si sportiv, specii de pesti, momeli si nade utile pescuitului.
Pages
▼
▼
duminică, 16 mai 2010
Pescuit la Ţipar în Apele Noastre
Pescuit la Ţipar în Apele Noastre Astăzi vom discuta despre un alt mustăcios a apelor noastre "Ţiparu" , este un peste de Dunăre dar îl întălnim şi în alte zone ale ţări noastre , pescarii sportivi îl vor întălni şi în răuri şi ape de şes cu fundurile măloase.
Ţiparul este un peste de apă dulce , nu creste mare doar pănă la o greutae de 300 g şi preferă fundurile mîloase cu multă vegetaţie scormoneste tot timpul fundul baltii, de unde inghite si namol, pe langa hrana preferata, care consta din particule de vegetatie, detritus organic, viermi, larve acvatice, mici crustacee, melci, moluste mici etc. De obicei se hraneste in timpul noptii, ziua fiind inactiv, mai mult ingropat in namol .
Perioada de reproduce a ţiparului este din luna martie până în august , femela depune icrele , în general , în trei parţii , în total 10000-15000 icre.
Denumirea ştiinţifică : Misgurnus Fossilis.
Denumiri populare : chişcar.
Familia : Cobitidae.
Răspândire
In întreg bazinul Dunării, în apele Europei de sud-est şi centrale. La noi se întâlneşte îndeosebi în râurile şi lacurile de şes, mâloase.
Dimensiuni
In mod normal, ţiparul are o lungime de 20 - 25 cm şi o greutate de 100-150 grame, ajungând în mod excepţional până la o lungime de 35 cm şi o greutate de 300 grame.
Descriere
Corpul este lung, cilindric. La bot are zece mustăţi, dispuse astfel: patru în vârful buzei superioare, două în colturile gurii şi patru pe buza inferioara, mai mici. Culoarea este cafeniu marmorat.
Corpul este alungit si gros, aproape cilindric in sectiune, acoperit cu solzi mici si cu un strat mucos care il fac alunecos. Capul este gros, usor comprimat lateral. Gura semilunara, inferioara, cu buza superioara carnoasa, continua. Tiparul are 10 mustati, dintre care 6 langa gura, iar doua scurte pe mandibula. Sub ochi, tiparul are cate un ghimpe ascutit, ascuns bine sub piele. Pedunculul caudal este comprimat lateral, iar inotatoarea caudala rotunjita. Capul pestelui nu are solzi, in schimb istmul este complet acoperit cu solzi.
Dorsala este cafeniu inchisa, presarata cu pete negricioase marunte. Aceasta zona cafenie este marginita de o dunga ingusta, neagra, care se intinde de-a lungul intregului corp al pestelui. Sub aceasta dunga, corpul pestelui este cafeniu deschis, dupa care urmeaza o noua dunga negricioasa, mai lata, de la ochi pana la baza caudalei. Sub aceasta dunga, corpul este galben-ruginiu, cu pete cafenii, dupa care urmeaza o a treia dunga negricioasa, intrerupta si ingusta, inotatoarele tiparului sunt fumurii, cu pete intunecate. Coloratia tiparului variaza mult ca intensitate dupa gradul de limpiditate si culoarea mediului acvatic in care traieste.
Mod de viată
Preferă apele stătute, sărace în oxigen. Din mâlul acestora se hrăneşte cu larve de insecte, viermi, melci.
Gastronomie
Carnea ţiparului, ca la orice peşte de baltă, are un iz de nămol. Cu toate acestea este destul de apreciată.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu