Pages

marți, 15 iunie 2010

Pescuit Sportiv si metode anti tantari.


Metode anti tantari


Dragi prieteni pescari amatori stiu ca toti avem probleme cu aceasta insecta  ( tantaru ) cand ramanem la pescuit peste noapte este singurul dujman al pescarului , am cautat  si am gasit aceste metode anti tantari sper sa fa fie de folos asa ca vi le destainui si voua .
Sper sa va fie de folos atunci cand plecati la pescuit pentru mai multe zile .

Cred ca toti pescarii stiu ce inseamna sa nu poti sta afara din cort din cauza tantarilor!. Dar ce te faci ca tocmai atunci cand ies tantarii la “vanatoare” este cea mai multa treaba de facut? Adica de pregatit tabara pentru noapte, de aranjat lucrurile care trebuie sa fie la indemana, de pregatit lansetele etc. Nu mai punem la socoteala cazul in care mai trage si pestele.



Si disconfortul nostru nu ar fi nimic dar tantarii pot transmite o multime de boli, sunt virusi care sunt transportati de tantari, sunt paraziti care pot fi transportati de tantari deci prezenta acestora nu trebuie luata in gluma.

Singura solutie este sa ne aparam de tantari, sa-i alungam sau sa-i tinem la distanta de noi. Cum putem face acest lucru? Exista mai multe variante:

1. Alifiile si solutiile contra tantari. Sunt prea multe firme producatoare de asemenea substante pentru a fi enumerate aici, uneori aceste substante isi fac treaba cu brio, tantari nu musca pielea protejata dar totusi continua sa bazaie enervant in jurul nostru, sa ne intre in ochi si urechi iar transpiratia spala destul de repede pelicula protectoare. Daca pana acum cea mai folosita substanta antitantari era N,N-diethyl-3-methylbenzamide (DEET), mai nou s-a descoperit ca toxicitatea acestuia poate afecta sanatatea celor care le foloseste. Cele mai moderne solutii anti tantari sunt mult mai naturale in componenta lor intrand uleiuri esentialede cedru, geraniu si citronella.

2. Aparatele cu ultrasunete impotriva tantarilor. Sunt mult mai placute la folosire decat alifiile (nu ne mai miros mainile, daca ati sti cu cata teama puneam momeala in carlig sa nu se ia alifie pe ea sa-mi sperie crapii). O simpla apasare pe buton si aparatul incepe sa emita ultrasunete pe care urechea umana nu le percepe dar care alunga tantarii. In functie de sursa de energie pe care o puteti folosi puteti alege un model mice, alimentat cu baterii obisnuite sau un model “de gradina” ce poate fi alimentat la bateria de la masina.

3. Plasele de protectie. Daca nu este extrem de cald si puteti sta imbracati ati scapat de o groaza de probleme, nu va mai ramane de aparat decat fata, sau mai bine zis tot capul. Pentru aceasta s-au inventat palariile cu plasa, asemenatoare cu cele ale apicultorilor. O plasa intinsa pe borurile palariei si stransa in zona gatului, dupa guler va va apara fata de maleficele insecte.

4. Metoda lipovenilor, se face un foc, se lasa sa arda niste lemne bune pentru a se face jar puternic apoi se taie niste papura, se uda si se pune peste carbuni. Nici un tantar nu se va mai apropia de tabara. In lipsa de papura merge si cu crengi de salcie. Acum sa nu va apucati sa defrisati baltile si copacii.

5. Am mai incercat si spiralele care se aprind si fumega, aparate cu pastile de tantari (ca cele folosite in casa dar alimentate cu baterii), nu am avut rezultate multumitoare.

In continuare, pentru mine ramane cel mai valabil aparatul cu ultrasunete alimentat la bateria auto.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu