Pescuit prezinta tehnici de pescuit, sfaturi pentru cei pasionati de pescuit, trucuri pentru pescuit, pescuitul de la A la Z, secrete pentru pescari amatori, unelte necesare pescarului amator si sportiv, specii de pesti, momeli si nade utile pescuitului.
Pages
▼
▼
joi, 8 septembrie 2011
Pescuit Amator si Momeli pentru Somn
Pescuit si Momeli pentru Somn.
Carnivor, necrofag, adevarat “copoi” al apelor, cu receptori capabili sa detecteze vibratii, mirosuri si sa faca o analiza chimica primara a apei, somnul este de-a dreptul cel mai mare peste pe care il poti prinde in Romania. Este captura suprema nu neaparat prin prisma drilului fabulos ci datorita dimensiunilor la care poate ajunge, aproape anual lasandu-se prinse exemplare de peste 60kg, fie ca este vorba de pescuitul in lacuri si baraje sau rauri.
Mananca aproape orice, de la pesti de dimensiuni medii si mici pana la cadavre de pasari. In fapt nu se da in laturi de a a consuma orice materie organica.
Totusi, anumite tipuri de momeli au facut istorie, fiind considerate cele care iti dau cele mai mari sanse de a captura un somn de dimensiuni impresionante.
1. Ficatul de pui (in stare de putrefactie)
Inainte de a iti spune de ce trebuie sa incerci ficatul de pui, merita sa stii ca daca te decizi asupra lui, fii pregatit de mirosuri cumplite si tine un prosop umed la indemana caci te vei murdari. Acele calitati care fac ficatul de pui una dintre cele mai neplacute momeli de manuit si utilizat sunt exact cele care il fac extrem de atractiv pentru somn.
Cum sunt convins ca toti ati mirosit pana astazi “organul” in cauza, va spun ca este vorba de ficatul de pui in stare de putrefactie.
Mirosul este asemantor carnii putrezite, dar tocmai acesta impreuna cu continutul proteic ridicat sunt cele care atrag somnul.
In cazul in care optezi pentru el, trebuie sa stii ca este extrem de greu de pus si pastrat pe carlig, prima lansare fiind extrem de importanta. Poti pierde momeal si evident nu vei avea nici o trasatura. Trecerea carligului de mai multe ori prin ficat sau folosirea unei ancore duble sau triple sunt metodele care dau rezultate.
In momentul in care montura a ajuns pe substrat, este putin probabil sa o pierzi accidental. In contact cu apa, ficatul sa intareste si daca vei avea sansa sa pescuiesti intr-o gaura ce “tine” somn, trasatura nu va ezita sa apara. Si crede-ma, este greu de ignorat …
Doua lucruri importante despre ficatul de pui:
- foloseste un recipient inchis pentru pastrare (borcan) si nu il lasa la soare.
- daca somnul nu pare sa fie foarte interesat, schimba momeala la 30-40 minute; in felul asta reimprospatezi dara de mirosuri si arome ce se raspandesc prin apa.
2. Carasul
Despre caras se pot spune multe, dar faptul cel mai important este ca somnul il iubeste la nebunie. Daca decizi sa pescuiesti cu momeala vie, carasii de marimea palmei unui adult sunt una dintre momelile devastatoare pentru somnul mare.
Intepat in dorsala si lasat liber sa inoate, pescuit cu o montura gen cat-o-copter, poate atrage adevarati monstri.
3. Ramele serpesti
Lungi, atingand deseori 30-40cm, de o grosime considerabila si culoare negru-verzui, pescuite atat in buchet cat si individual, ramele serpesti sunt momeala perfecta pentru somnii de dimensiuni medii. Asta nu inseamna ca un somn de 30kg nu “gusta” asa ceva.
Desi mai greu de gasit, fiind prezente in special in zonele namoloase, cu stufaris sau radacini de copaci, merita efortul de a le avea intr-o partida de pescuit la somn, fie si numai de 24 de ore.
Dezavantajul major consta in faptul ca atractivitatea lor nu se opreste la somn, fiind mai mult decat sigur ca vei fi ciugului de armata de platici, babusti si alte specii de albitura.
4. Scoici
Fac parte din mediul natural si constituie un bun segment din alimentatia de baza a somnului. Doua sau trei scoici intregi pe un carlig de marime mare dau dau rezultate de ani buni in Romania. Pe Prut, pe Dunare, pe baraje sau lacuri, le gasiti usor in zonele cu substrat namolos, ingropate la aproximativ 20cm adancime.
5. Imbucatura/bucati de peste
Probabil cea mai folosita momeala de somn. Fie ca este vorba de babusca, rosioara, caras, platica, bucata de peste necuratat, infipta intr-un carlig de somn functioneaza in mai toate cazurile.
Un lucru demn de retinut este ca de cele mai multe ori, bucata de peste ce da rezultate este zona mediana, cuprinzand abdomenul si intestinele.
6.Coropisnita
Una dintre cele mai apreciate momeli pentru somn. Atentie la modalitatea de introducere in carlig…daca o faceti zdrente v-a muri mult mai repede si astfel devin mai putin atractiva.
7.Tiparul
De asemenea o momeala excelenta pentru Somn. Se poate achizitiona de la diversi comercianti in zona Tulcea, asta daca mergeti in Delta Dunarii dupa el. Se agata in carlig exact ca si carasul. Atentie sa nu ii sectionati coloana.
8.Broscuta
O momeala foarte usor de procurat direct de pa malul baltii. Broscuta se agata de picioarele din spate. Carligul de asemenea trebuie sa penetreze broscuta fara ai sectiona coloana, astfel ea fiind mult mai vioaie.
9.Lipitorile
O momeala care se gaseste mai ales in baltile cu apa statuta. Exista mai multe metode pentru a pune lipitorile in carlig.
Prima ar fi sectionarea completa a capetelor si intrododucerea in carlig exact ca si la rame. A doua ar fi crestarea cu o lama a lipitorilor urmata de introducerea in carlig exact ca si o rama. Cea mai greu de realizat , dar si cea mai buna metoda este sectionarea capetelor, intoarcerea pe dos a lipitorii cu ajutorul unu bat, urmata de introducerea in carlig.
multumesc pentru informatii unele chiar nu le stiam
RăspundețiȘtergere