Lostrita este un adevărat "tigru" al unor ape de munte , cum ar fi Bistrita , Dorna , Valea Viseului ,Tisa si borsa . Acum cîteva decenii în urmă a trăit si în alte răuri din tara noastră , de exemplu , în Cerna , Olt , Mures , Jiu si Lotru, însă cu timpul a dispărut complect din aceste ape . Datorită măsurilor de ocrotire , lostrita se se pescueste cu autorizatie specială si numai în perioada 1 iunie--28 februarie .
Lostrita este cel mai mare salmonid din apele noastre : ea atinge uneori greutatea de 12-15 kg si lungimea de 1,20--1,50 m .
Lungimea obisnuită a lostritei este de 70--90 cm , iar greutatea medie variază între 2,5 si 4 kg . Se recunoaste usor după capul si gura mare , cu dinti puternici . În schimb , solzi sănt mici , cu multe pete negricioase , este vînătă-plumburie , cu pete negre pe spate , iar laturile sînt argintii-metalice , trecănd în alb-gălbui pe burtă .
Acest peste ----visul pescarilor nostri ----stă mai mult prin bulboane si vărtejuri ,în ape care se sparg de stînci unde curentul sapă malurile .De aici se aruncă după hrană , în special după puiet de peste , mai cu seamă scobar . Vînează în special noaptea .
Din meniul ei mai fac parte larvele de insecte , mustele cărăbusii care zboară pe deasupra apei . Adevăratul sezon de pescuit lostrite este septembrie-decembrie , cănd temperatura apei scade , iar pestii mici se trag la adăpost . În această perioadă , hrana se înputinează si lostrita începe să văneze cu toată pasiunea .
Pentru pescuitul acestui peste foarte puternic este nevoie de o vargă rezistentă , de 2,6--3,2 m lungime , care se mînuieste cu ambele mîini .Se foloseste mulinetele de tipul Metrom sau Luxor--Supreme , cărlige nr 2-3 sau 3-5 , nailonul de 40--60 cm si o strună de 35-40 cm . Lungimea firului trebuie să fie de 100-120 m .Lungime lansărilor cu năluci depinde de configuratia terenului . Ca năluci folosim linguri de 15--25 g , pestisori artificiali de 25--30 g tip Oreno ,Floppy sau Vampir , soricei de lemn etc . Ultimele năluci metalice sănt de tipul Skandinavia , Wander, Ripps , Permutt etc . Dintre pestisorii naturali folosim puiet de scobar , beldită , boistean , la care se adaugă broaste vii .
Muscătura lostritei este îndărjită si dură .Deci trebuie să fim pregătiti în orice moment pentru întepare si pentru lupta aprigă cu pestele .Daca nu putem întepa cîrligul imedeat după muscătură , vom astepta cateva secunde pentru ca pestele să pornească din loc . După întepare , lostrita începe să fugă la vale , înotînd rapid spre stînga si spre dreapta . În aceste clipe , contactul nostru cu pestele trebuie să fie permanent . Să nu încercăm să aducem pestele la minciog pînă cînd acesta nu a dat semne de istovire complectă .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu