In cele ce urmeza vom invata cum sa alegem o mulineta pentru pescuit la stiuca.
Mulineta de pescuit la stiuca. Alegerea mulinetei de pescuit la stiuca. Elementele, marimea si criteriile de alegere a mulinetei de pescuit la stiuca.
Fiabilitatea este data de tipul angrenajelor folosite si aici ma refer la sistemul constructiv si materialele din care sunt fabricate. Conteaza calitatea rulmentilor si nu numarul lor, calitatea materialelor din care sunt fabricate carcasele mulinetelor, tamburii, frana si galetul acestora.
In pescuitul la stiuca sunt recomandate mulinetele cu angrenaje din bronz – otel sau aliaje de inalta rezistenta, indiferent de sistemul constructiv. Practic, aceste materiale au o rezistenta foarte buna in timp, indiferent de solicitarile la care sunt supuse: rulmentii din otel sau cu bile ceramice, capsulati si cu rezistenta mare la coroziune, corpul mulinetei din aluminiu sau aliaje usoare, foarte rezistente la solicitari. Cele din grafit se uzeaza mult mai repede, apar jocuri in angrenaje.
Tamburii mulinetelor se recomanda sa fie din aluminiu, cu buza superioara titanizata, care ofera o rezistenta mult mai mica la frecare, reducand riscul de supraincalzire si rupere a firului. In plus, acestia rezista firelor textile mult mai puternice. Tamburii din grafit pot ceda destul de usor la presiunea exercitata de utilizarea unui fir textil.
Galetul mulinetelor recomandate in pescuitul la stiuca trebuie sa fie prevazut cu rulmenti de buna calitate, titanizat, capabil sa faca fata solicitarilor date de frecarea permanenta cu firul, mai ales cel textil. Un galet de proasta calitate se taie foarte usor.
Frana. La stiuca se recomanda modelele de mulineta cu frana frontala, care sunt mult mai fiabile, avand un mecanism mai simplu, iar dimensiunea discurilor de franare este mai mare decat la cele cu frana spate. Calitatea discurilor si a sistemului este determinanta in dril, frana trebuie sa lucreze cursiv, fara socuri la pornire, pentru a nu risca sa rupem firul. O plaja larga de reglaj ajuta mult la calibrarea acesteia in raport cu rezistenta firului, puterea si actiunea lansetei.
Ca sfat, recomand modelele unor fabricanti recunoscuti, care sa indeplineasca criteriile de mai sus. Practic, sunt modele de clasa superioara, ceva mai scumpe, dar care merita investitia si nu ne lasa-n pana, in mijlocul unei partide de pescuit la stiuca.
Indiferent de modelul ales, verificati modul in care aceasta se echilibreaza cu lanseta, intrucat echilibrul ansamblului este foarte important. Un ansamblu dezechilibrat ne oboseste mult mai repede, apar solicitari mari in zona incheieturilor de la brate si o stare de disconfort sau dureri in brate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu