Caracteristicile stunelor
- Numit popular struna, inaintasul este de regula fabricat din aliaje metalice, mai mult sau mai putin rigide.
- Strunele sunt impletite dintr-un numar mai mic sau mai mare de fire metalice ori dintr-o singura tija metalica rigida.
- Dictata de anumite circumstante si situatii, apare necesitatea utilizarii unor strune foarte flexibile si usoare, fapt pentru care au aparut strune realizate din combinatii diferite de materiale sau aliaje, usoare si foarte flexibile.
Tipuri de strune:
Strune din otel
Proprietati
- Sunt fabricate prin impletirea unui anumit numar de fire metalice, de regula se gasesc in variante 7×1 sau 7×7 fire impletite. Un numar mai mare de fire asigura o rezistenta superioara si un plus de flexibilitate.
- Strunele se gasesc gata echipate cu vartej si agrafa sau la metru, pe role, urmand ca lungimea finala sa o stabileasca utilizatorul.
Utilizare
- Sunt foarte bune in pescuitul cu linguri oscilante, spinnerbaituri, rotative de dimensiuni medii (nr. 3-4) si mari (nr. 5-6), voblere, swimbaituri, jerkbaituri medii si mari.
Info extra
- In cazul celor disponibile la metru, la confectionare avem nevoie, pe langa agrafe si vartejuri, de cleme metalice de strangere si un cleste sau patent.
Avantaje
- Pretul foarte accesibil.
- Rezistenta foarte ridicata la abraziune, fiind practic imposibil de taiat, indiferent de cat de puternici ar fi dintii pradatorului. Rezistenta la rupere este foarte mare si de obicei depaseste cifra data de producator.
Dezavantaje
- Sunt destul de rigide si relativ grele, fapt care duce la alterarea evolutiei la naluci de mici dimensiuni sau usoare.
- Deformarea permanenta (rasucire) care poate aparea in timpul drilului, sau in agataturi, sau din cauza nalucii care se poate rasuci dupa struna in timpul lanseului. Acest lucru impune schimbarea strunei destul de des.
Strune din wolfram
Sunt prezente in diferite tipuri de dimensiuni si rezistenta la rupere.
Proprietati
- Rezistenta foarte buna la abraziune, dar nu si la rupere. Nu sunt rare cazurile cand stiuca reuseste sectionarea acestui inaintas, mai ales in cazul drilului cu exemplare mari.
Utilizare
- Se recomanda pentru un pescuit la stiuca cu naluci mici sau usoare si in zone fara multe agataturi sau exemplare capitale.
Avantaje
- Sunt usoare si flexibile, ceea ce altereaza putin actiunea nalucii.
Dezavantaje
- Rezistenta la rupere nu este foarte buna, cedand destul de repede la soc.
Strune din titan
Sunt foarte flexibile, ceea ce le face ideale indiferent de naluca folosita.
Proprietati
- Au rezistenta maxima la abraziune, rupere si socuri si nu capata deformari permanente.
Utilizare
- Recomandate in pescuitul cu orice tip de naluci (crankbait, oscilante, swimbaituri, jigging, jerkbaituri) sau in pescuitul cu momeala vie.
Avantaje
- Foarte usoare si extrem de flexibile. Nu altereaza evolutia nalucii.
Dezavantaje
- Pretul ridicat.
Tije rigide din titan
Sunt strune mai putin populare printre pescarii de la noi.
Proprietati
- Sunt dedicate pescuitului la exemplare capitale de stiuca cu naluci supradimensionate (de tip jerkbait sau hard swimbait de dimensiuni XXL).
Struna din fluorocarbon
Inaintasele de tip „pike mono” sunt in realitate fire de fluorocarbon gros si rigid.
ProprietatiStruna din fluorocarbon
- Fluorcarbonul este recunoscut pentru rezistenta la abraziune, iar diametrul mare il face si mai greu de taiat. Cu toate acestea, nu trebuie folosit cand vizam stiuci de talie mare, puternice, care impun driluri prelungite.
Utilizare
- Este recomandata la pescuitul la copca. Se foloseste si la pescuitul la stiuca cu peste viu in montura fara tripla, cu pestele momeala asezat pe un carlig simplu mare cu tija lunga (nr. 1/0 – 5/0, in functie de dimensiunea momelii).
Avantaje
- Virtual, este invizibila in apa, ceea ce reprezinta un atu mai ales in conditii de apa foarte limpede.
- Sunt mult mai usoare decat cele metalice si influenteaza mai putin evolutia nalucii.
Dezavantaje
- Risc mare de pierdere a pestelui daca aveti in carlig un exemplar mare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu