Batca (Blicca_Bjoerkna) i se mai spune : corbancă , corpacă , frunza plopului etc . Multi o confundă cu plătica , cu care la prima vedere , seamănă destul de bine .
Se deosebeste însă , batca avănd solzii mai mari , înotătoarea anală mai scurtă , iar baza cozii colorată în roşu , în timp ce la plătică este cenuşiu-albăstruie . Talia ei obişnuită este de 20-25 cm , putând ajunge si la 35 cm , căntăreste peste 1 kg .
Se întălneste frecvent în regiunea Dunării în bălti si lacuri , în Timis, Bega, Beregzău etc .
Metoda de pescuit : pentru pescuitul lui este necesară formarea unui vad , aruncănd boabe de grău , mămăligă ,cartofi fierti si sfărîmati . Cărligul va avea o deschidere de 8-10 mm ; deci destul de mare , pentru că gura ei este fragedă , iar un cărlig mic şi subtire i-o poate uşor sfăsia . Pluta usoară va lăsa momeala pănă aproape de fund ; apa find lină si struna subtire , se vor pune doar una două alice .
Momelile folosite sunt : răme de gunoi , mazăre feartă dine , ca să fie destul de moale si cocoloase de mămăligă sau de cartof fiert si frămîntat .În bălti , cele mai bune locuri de undit sunt pragurile ce despart apa mai mică de bulboanele adănci . Cu căt vom iesi la pescuit mai dimineată , cu atît vom avea rezultate mai bune.
Metoda de pescuit ,precum si momelile si sculele folosite sunt asemănătoare celor utilizate la pescuitul plăticii , vom adăuga doar că , în timp ce plătica trăieste în ape cu fundul mai nisipoase , lăngă tufele de stuf si papură , batca se tine mai aproape maluri si spre funduri mai mâloase .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu