miercuri, 10 noiembrie 2010

Pescuit Amator si momeli plutitoare

Pescuit si momeli plutitoare



Metoda de pescuit a crapului cu momeli plutitoare, (la suprafata apei), a inceput sa fie folosita de prin anii ’50, in Anglia. Painea, sub forma de coaja proaspata sau pesmet, a constituit principala momeala, si probabil ca si acum sunt destule luciuri de apa unde painea “merge” cel mai bine. Astazi insa pe piata se gasesc o sumedenie de produse ce se pot folosi cu succes. Iata cateva dintre ele, ieftine si usor de procurat: cereale pentru micul dejun, snacks-uri, biscuiti pentru consumul uman, biscuiti pentru caini si pisici, (mixers), iar lista poate continua. Am sa ma opresc insa la acestia din urma, fiind lesne de procurat, de la orice farmacie veterinara, sau pet-shop, si nu numai, la un pret acceptabil

Pentru a prinde crap pe o anumita balta cu aceasta metoda, trebuie experimentate mai multe momeli pana cand vom gasi pe cea care da cu adevarat rezultate. Deci…perseverenta si multa rabdare. Metoda da bune rezultate in verile calduroase, cand datorita incalzirii in exces a apei din lacuri si balti, se degaja o cantitate mare de hidrogen sulfurat rezultat din descompunerea substantelor organice depuse pe fundul albiei, iar pestii se ridica in straturile de la suprafata, mai bogate in oxigen. Putem observa atunci crapii si alti pesti muscarind pe la suprafata, sau inotand agale in carduri de aceeasi varsta. Momeala trebuie plasata astfel incat sa anticipam cumva traseul pe care urmeaza sa-l parcurga, ferindu-ne ca sa nu fim vazuti. Atentie deci la pozitia noastra fata de soare, ca umbra sa nu cada pe suprafata apei! Se pescuieste la match (Sheffield), adica lanseta cu mulineta si pluta, cu momeala la aproximativ 50 cm de pluta. Ochelarii polarizati ne sunt de un real folos, ajutandu-ne sa observam mai bine pestii.



Biscuitii pentru caini, (mixers) au de regula dimensiunea de 8…20cm, cu diferite forme cum ar fi: disc, inel, prisma, si avand culori in nuante de gri, bej, maron, verde, castaniu. Sortimentele sunt variate ca arome si compozitie, unele din ele avand in compozitie uleiuri, aspectul lor fiind evident unsuros. Asa cum am mai spus, alegerea depinde de ceea ce presupunem ca merge pe balta, si pe inspiratie. Sugerez a se incerca pentru inceput cu biscuiti Pedigree pentru catelusi de pana la un an, (first age).

Cum “prezentam” insa aceasta momeala pestilor? Iata cateva sugestii:

1. Sub forma uscata, folosind metoda deja cunoscuta de prindere cu “firul de par”, (fir textil de 0.06…0.1mm), ca la boilies, adica gaurindu-I pe mijloc si tragand latul firului prin gaura, blocandu-l apoi cu un “stopper”. Lungimea trebuie sa fie cam la 2…3cm de carlig;

2. Preinmuind biscuitii, si apoi infigandu-i in varful carligului, scotand spinul in afara. Atentie insa ca biscuitii preinmuiati nu au aceeasi flotabilitate ca si cei uscati, si este nevoie de minim doi ca sa sustina greutatea carligului deasupra apei. Preinmuierea se face astfel: intr-o punga incapatoare si rezistenta din polietilena se pun 0.5 kg de biscuiti. Se adauga incet 100…150ml de apa plata calduta. Punga se umple cu aer, si strangand-o la gura se agita continutul cateva minute pentru ca lichidul sa fie absorbit in mod uniform de catre biscuiti, dupa care se lasa cel putin o ora, ca inmuierea sa fie realizata in totalitate. Pentru a “personalize” momeala obtinuta, odata cu adaugarea apei se pun si cateva picaturi de odorizant cu aroma din care stim ca-i place crapului: vanilie, anason, miere, tutti frutti, capsuni, etc. Punga cu biscuiti preinmuiati se poate pastra de pe o zi pe alta, inchisa etans si pusa la rece in frigider sau geanta frigorifica.

Resturile se pot folosi ca nada, azvarlid bulgarii formati prin presare cu mana sau cu o prastie.


1 comentarii:

Anonim spunea...

si totusi dai si tu o saramura???????????/

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web