marți, 28 septembrie 2010

Pescuit Amator la crap cu mazare si fasole .


Pescuit  la crap cu mazare si fasole .

 Pescarul amator trebuie sa cunoasca foarte multe metode de prepararea momelilor pentru pescuit , trebuie sa incerce tot ce e nou in acest sport pentru a avea capturi de crap .In cele ce urmeaza vom vorbi despre o momeala mai putin folosita la pescuitul crapului si anume mazarea si fasolea sper sa aveti placerea sa o puneti in practica .

Boabe de mazare (verde sau uscata) - momeala se foloseste pe carlig, in pescuitul la babusca, caras, clean sau crap.

 Boabe de fasole: lasate la inmuiat si tratate cu miere pentru pescuitul la crap si lin.


Desi nu sunt cuprinse in lista momelilor cu cel mai mare efect, mazarea si fasolea sunt momeli pe care nu trebuie sa le uitam, ba chiar mai mult este indicat sa le scoatem in linia intai atunci cand alte momeli nu dau rezultate. Desi cleanul nu a fost mentionat in titlu, avem sanse la fel de bune sa facem cunostinta cu un clean frumos daca vom folosi mazarea sau fasolea, vorbind bineinteles de boabele acestor plante. Pescarii englezi au dovedit ca aceaste momeli dau rezultate bune deoarece, in momentul in care ajung in apa, se comporta similar cu hrana naturala a crapilor, melcisorii purtati de curent, imitand chiar si gramezile formate de acestia.
         Prepararea boabelor se face prin fierbere, fiind interzisa folosirea lor in stare uscata deoarece acestea, odata ajunse in stomacul pestilor, se vor umfla cauzand, in cel mai bun caz, dureri puternice dar, de cele mai multe ori, moartea flamandei victime. Procedura e putin mai complicata decat in cazul unei ciorbe, dar este oarecum similara. Boabele uscate vor fi tinute in apa rece timp de 3 - 4 ore pana ce se vor umfla. Dupa aceasta faza, urmeaza o fierbere intensiva de cateva minute, iar dupa ce apa clocoteste reducem la minim flacara, la aceasta temperatura urmand sa mai fiarba inca o ora. O fierbere prea lunga nu este indicata pentru ca pasta rezultata nu va fi pe placul pestilor, cum nu ne place nici noua. Se pot adauga, bineinteles si aromele secrete, dar acestea vor fi folosite doar in ultima faza, dupa fierbere. Cateva lingurite de zahar, picaturi de atractant sau condimente amestecate in apa dupa fierbere isi vor face efectul daca lasam boabele in apa pana cand acestea se vor raci.
     Nadirea si fixarea momelii sunt cele mai importante lucruri pentru obtinerea unui rezultat satisfacator. Obisnuirea pestilor cu aceasta momeala, care nu e foarte populara, va influenta mult reusita partidei. Un pumn de fasole, imprastiat pe fund, atrage crapii, boabele se vad foarte bine si se vor misca natural. Chiar daca nu folosim mazarea sau fasolea, ci alta momeala, putem arunca cativa pumni de nada, pentru obisnuire, urmand sa iesim cu arma secreta atunci cand alta nada nu da rezultatele asteptate. Dupa cum spuneam si la inceputul articolului, chiar si la prima incercare, folosind aceste momeli, avem sanse bune pentru ca miscarea si forma lor sunt foarte atractive atat pentru crap, cat si pentru lin, dar va asigur ca va atrage la fel de bine si atentia carasului. Desi vorbim, in primul rand, despre mazare si despre fasole (pentru ca, presupun, procurarea acestora nu creeaza probleme nici unui pescar) trebuie neaparat sa amintesc ca la fel de eficiente sunt si soia sau nautul.

Ce va voi spune acum despre modul de fixare a acestor boabe precum si despre utilizarea lor sunt valabile pentru fiecare momeala amintita. Spuneam putin mai devreme ca trebuie sa obisnuti pestii cu aceste momeli, dar trebuie sa va linistesc: se obisnuiesc de 5-10 ori mai usor cu acestea decat cu boabele de boillie si sunt consumate si de exemplarele mai mici.
     Fasolea alba, oferita cate 1-2 bucati in carlig, este irezistibila pentru crapii mari. Trebuie insa sa nadim cu atentie, deoarece mazarea si fasolea satura foarte repede pestii. De aceea se recomanda sa aruncam cate un pumn de nada dupa fiecare captura. Putem, la fel de bine, sa folosim boabe de fasole in combinatie cu pufarin dar, daca am respectat indicatiile referitoare la fierbere, acestea vor pluti, deci nu este necesar sa adaugam altceva, ba chiar vom observa, dupa o vreme, ca neobisnuitele noastre boabe reprezinta o concurenta serioasa a pufarinului si chiar a porumbului conservat. Cea mai mare problema cred ca o reprezinta modul de nadire adica, cea mai buna metoda prin care boabele sa ajunga in locul potrivit deoarece, stim cu totii, crapii se afla deseori la distante mari, unde ne este greu sa nadim aruncand nada cu mana. Prastia poate fi un bun ajutor, dar la fel de bine putem folosi si lingurile de nadire sau chiar si cobrele create pentru boillies-uri de 14-16mm. Boabele de naut, in schimb, au o greutate mai mare deci putem atinge distante record folosind prastia.
     La final, vreau sa va incurajez sa incercati la fiecare partida ceva nou. Nu e nici greu si nici scump sa obtinem cativa pumni de boabe pretioase... Din bucatarie.
     1. Montare tipica boillie: gaurim bobul cu un burghiu subtire, trecem firul prin acesta si cu un opritor “sageata” sau alt blocator fixam momeala.


     2. Pe curbura carligului, cu superglue, putem lipi o bucata de pluta sau polistiren. Dupa ce i-am pacalit de mai multe ori pestii devin prudenti si sesizeaza greutatea carligului, care va trage in jos momeala plutitoare. Pentru a evita acest efect, trebuie sa “usuram” carligul.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web