miercuri, 6 aprilie 2011

Pescuit Amator la Clean cu carabeti


Pescuit la Clean cu carabeti

Carabetele, este momeala pot spune cea  mai cautata de clean. In vacantele de primavara prin hoinarenile mele pe malul Oituzului ,ma intalneam cu un pescar localnic, parca il vad  si acum cum statea nemiscat, pitit printre ierburi si salciile de pe mal ,urmarind cu atentie pluta. In traista lui confectionata  dintr-un sac se zbateau mereu cate 2-3 cleni frumosi. Mai pacaleam si eu cate un clenut,mai ales cand raul era tulbure, insa ai lui mi se pareau imensi fata de capturile mele modeste.

La inceput am crezut ca vadurile frecventate de el reprezinta cheia succesului,degeaba ma sculam de dimineata,lasand in urma o noapte in care ma luptam cu monstrii  si ocupam eu primul vadurile lui perfecte.Rama mea rosie,poate si firul de 0,30 si acul destul de mare,productie autohtona,aveau partea lor de vina.
Mai aveam multe de perfectionat in ceea ce priveste tehnica pescuitului, finetea monturii, abordarea locurilor in liniste, evitand sa las umbra pe suprafata apei.

Denumirile populare de carabeti sunt: corobeti, scorobeti sau burlai, se refera la larvele unui mare numar de insecte,cu aproape 900 de specii, specific zonelor temperate, foarte bine reprezentat in tara noastra, si anume Trichoptera.

Insectele adute seamana cu niste fluturi primitivi,avand aripi paroase,stravezii sub forma de streasina care depasesc lungimea corpului,spre deosebire de fluturi sunt mai putin speriosi si duc o viata linistita prin vegetatia malurilor.





Larvele acestor insecte traiesc in apa,le putem intalnii de la cele mai mici paraie pana la rauri, lacuri, balti mlastinoase, arata ca niste viermusi cu mai multe picioruse, avand capul negru,i ar corpul de culoare alb-cenusiu.
Sunt o veriga importanta in lantul trofic, reprezentand o delicatesa pentru multe specii de pesti dar si pasari.
  1. pastrav
  2. clean
  3. lipan
  4. lostrita
Se recomanda sa adunam strictul necesar pentru o partida - doua deoarece sunt momeli perisabile, tinandu-se invelite in ceva umed.
Fiind o momeala destul de fragila , scoaterea lor din cochilii trebuie facuta cu mare atentie,se agata ferm de pereretii interiori.
Este o momeala excelenta pentru clean,am folosit-o exclusiv in apele reci si limpezi ale iernii sau primaverii,cand alte momeli nu dadeau rezultate. Iin aceste perioade clenii lenevesc dupa pietrele, vadurile adanci, si se  lasa mai greu de pacalit.

Pentru prinderea ei in carlig larva se inteapa  in zona capului,singurul loc mai tare al corpului.
Obisnuiesc sa folosesc  carilge de culoare neagra,cu tija subtire,dar in acelasi timp destul de vanjoase, pentru a strunii  un clean pornit val-vartej in agatatura.


Pentru jucarea momelii pe loc se recomanda utilizarea tehnicilor cu pluta retinuta,in continuare va voi divulga o montura specifica acestei momeli, cu pluta supralestata, folosita de pescarii  la clean.


Aceasta este compusa din:
  1. pluta tip morcov de 2-3 grame
  2. plumb culisant de 3-4grame
  3. fir principal de 0,18
  4. forfac de 0,16
  5. carlig  nr.12
Pozitia plutei se fixeaza astfel incat  lungimea liniei  dintre plumb si flotor sa depaseasca adancimea apei. Flotorul va sta culcat sau usor inclinat pe suprafata apei,este un pescuit comod, deoarece lanseta nu trebuie tinuta in mana.

Muscatura cleanului mare este de obicei hotarata, usor de sesizat, pentru ca pluta pleaca usor lateral apoi se scufunda. Desi este o momeala mai greu de procurat, de multe ori rasplateste efortul depus ,prin capturi exceptionale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web