luni, 25 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare Salau

Salau la cuptor



Ingrediente:

- salaul intreg (aprox. 1 kg) sau rondele
- 4-5 rosii
- 10 catei usturoi
- 2 cepe mari
- 1 lamaie
- patrunjel
- 100-150 ml suc de rosii
- piper
- sare
- cimbru
- 100 ml vin alb demisec
  
  

Mod de preparare:

La salaul intreg se indeparteaza capul si coada, dupa care se taie rondele. Se taie ceapa solzi, rosiile felii, cateii de usturoi si se aseaza intr-un strat pe fundul unei tavi (tava trebuie sa fie mai inalta) impreuna cu 2-3 felii de lamaie (curatata de coaja). Se aseaza rondelele de peste pe un singur rand (daca vrei poti pune si 3-4 cartofi taiati cubulete) peste care se adauga sosul facut din mujdei de usturoi frecat cu ulei, sare piper, cimbru dupa gust, sucul de rosii si vinul alb, pana se acopera compozitia.

Se introduce la cuptor si se tine la foc potrivit 30 de minute. Se scoate de la cuptor si se adauga patrunjelul tocat marunt. Se serveste caldut.

Salau prajit




Ingrediente

1 salau,
ulei pentru prajit,
faina,
zeama de lamaie

Mod de preparare

Pestele se curata de solzi si maruntaie, se spala si i se scot oasele. Dupa aceea se taie bucati, se sareaza, iar apoi se dau prin faina si se pun la prajit in ulei, pe ambele parti.

Mod de servire

Salaul se serveste cu zeama de lamaie si patrunjel tocat, presarat deasupra.



Salau cu ciuperci



Ingrediente

1,5 kg salau,
250 gr ciuperci,
150 gr cascaval,
1 pahar smantana,
5 rosii,
1 lingura unt,
1 ceapa,
sare,
piper,
4-5 linguri ulei,
1 paharel vin

Mod de preparare

Pestele se curata si se spala. Se sareaza apoi si se lasa sa stea jumatate de ora. Intre timp se taie rosiile felii, iar ceapa se taie felioare foarte subtiri. Intr-un vas rezistent la caldura, se asaza un strat de rosii si ceapa, se adauga 4-5 linguri cu ulei, si se presara cu cascaval ras, deasupra. Se potriveste de sare, piper si se toarna vinul, iar deasupra se asaza pestele. Se introduce vasul in cuptorul incins in prealabil. Ciupercile se pun la calit cu unt intr-un vas. Dupa ce a scazut apa, acestea se toarna peste pestele din vas, apoi se adauga smantana si se pune inapoi in cuptor sa se rumeasca.

Mod de servire

Se serveste fierbinte.

Plachie din salau



Ingrediente

Cantitati;(4 portii) 4 bucati potrivite,de salau proaspat,indulcit cu putina sare,o ceapa mare, 50 ml ulei,7-8 catei de usturoi,un paharel de vin alb sec, 200 ml suc de rosii sau rosii in bulion date la blender(eu am folosit suc de rosii amestecat cu ardei gras rosu,facut in casa), 50 g faina,sare, piper 3-4 foi de dafin, amestec de condimente uscate(cimbrisor,dafin, busuioc ,coriandru,maghiran ,oregano).

Mod de preparare

Pestele spalat si portionat,indulcit cu sare ,se tavaleste pe ambele parti prin faina si se prajeste bine in ulei incins,apoi se scoate si se aseaza intr-un vas de jena sau o tavita.
In uleiul in care am prajit pestele,calim putin ceapa taiata solzisori(pana devine sticloasa) apoi adaugam usturoiul zdrobit si sucul de rosii,amestecam bine si condimentam dupa gust cu sare,piper si amestecul de condimente.
Lasam sa scada putin,ingrosandu-se sosul apoi il stingem cu paharelul de vin alb sec.
Mai lasam 2-3 clocote,apoi turnam sosul peste, peste si bagam si foile de dafin si dam totul la cuptor,cca 10 minute decand a inceput sa clocoteasca.

Mod de servire

Plachi este delicioasa servita fierbinte cu mamaliga calda.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web