luni, 21 iunie 2010

Pescuit Sportiv la Stiuca cu Spinnerbait

Pescuit  Stiuca  cu Spinnerbait .


Prieteni pescari acest articol este despre pescuitul sportiv si amator la  muskie, ruda nord americana a stiucii europene si in cele ce urmeaza o sa vorbim despre aceasta specie de rapitor
S-a spus deja de multe ori, dar merita sa reamintim si noi: una dintre cele mai versatile naluci din lume este spinnerbait-ul. Poate fi pescuita la suprafata, la o jumatate de metru sub apa si jucata pe fundul apei la mari adancimi. Poate fi aruncata cu lanseta sau recuperata la trolling. Si acesta este si subiectul acestui articol: pescuitul la trolling cu spinnerbait.



Acum cativa ani la Rivers Challunge, o crescatorie de stiuca din Canada, cea mai mare captura, prinsa si eliberata de Steve Coe, a fost un monstru de aproape un metru si jumatate. Atacase un spinnerbait Fundally Hawg Tail Tandem recuperat la trolling. In cadrul aceluiasi concurs, un tanar cu numele de Matt Lee a castigat cu cele mai multe stiuci prinse si eliberate, toate luate cu un spinnerbait Rob Dey exact acolo unde multi alti participanti foloseau voblere si jig-uri bucktail. John Hewitt si Paul Sawatzki au folosit aceeasi tehnica la campionatul CAN-AM Muskie Event prinzand 13 stiuci in 2 zile de pescuit, si asta in conditiile in care era prima data pentru ei cand pescuiau in acea apa. Deloc rau, pentru niste naluci cu care aproape nimeni nu mai pescuieste frecvent.

In afara simplitatii evidente, pescuitul la trolling cu spinnerbait are doua mari avantaje: aceasta naluca poate fi facuta sa evolueze extrem de repede pe distante scurte si poate evolua variat in functie de viteza de recuperare. E bine sa incercati sa variati viteza barcii si sa schimbati des directia, cu astfel de naluci. In plus, pescarul poate folosi naluci de dimensiuni respectabile, in cazul in care pescuieste la trolling cu un spinnerbait. Un spinnerbait cu palete colorado sau indiana foarte mari e greu de condus cu lanseta si mulineta timp indelungat, dar poate fi exact ceea ce trebuie la trolling.

Poti folosi astfel de spinnerbait extra-large la viteze mari de la 4mph si pana la 7 sau chiar mai mult. Unii obisnuiesc sa accelereze pana cand nalucile ies pur si simplu la suprafata si bat ca niste poppere, apoi incetinesc lasand naluca sa cada pe fund, si din nou accelereaza. Echipamentul standard pentru acest fel de pescuit consta intr-o lanseta cu actiune rapida sau un bat rigid special pentru stiuca, capabil sa conduca eficient naluci de la 50 la 100 de grame sau chiar mai mult. Lanseta trebuie sa fie echipata cu o mulineta baitcaster cu tambur mare si fir de 25 lbs test mono, 40 lbs test dacron sau multifilament 50 lbs test.

Trolling-ul cu viteza mare folosind spinnerbait sau bucktails va face firul sa se rasuceasca, indiferent cat de bine facute sunt nalucile. Pentru a evita rasucirea firului, e bine sa folositi varteje la capatul firului si de asemenea la punctul de legatura dintre leader si linia principala. Nu uitati de asemenea sa reglati bine frana mulinetei inainte de a porni motorul barcii.

Cand alegeti un spinnerbait pentru a-l folosi in acest fel, asigurati-va ca a fost construit din materiale suficient de rezistente pentru a rezista unui astfel de tratament. Agrafele, inelele si vartejurile folosite la atasarea paletelor sunt de cele mai multe ori de slaba calitate. Inlocuiti-le numaidecat cu unele bune.



Cei mai multi pescari folosesc un spinnerbait cu brat de 8-10 cm si un corp din bucktail. Pentru nalucile spinnerbait destinate tehnicilor de trolling, specialistii in pescuitul stiucii prefera sa scurteze bratul superior al nalucii si sa reataseze paletele ulterior. In acest fel naluca va evolua mai bine la viteze mari si nu risca sa se rastoarne. Modelele dotate cu carlig simplu sunt chiar mai eficiente din acest punct de vedere decat cele dotate cu ancora tripla.

Cei mai multi pescari pur si simplu lasa fir liber intre 15 si 30 de metri, pentru a se asigura ca naluca este suficient de departe de barca. Facand naluca sa evolueze in apropierea suprafetei, pescarul poate acoperi o mare suprafata de apa si se poate apropia si pescui eficient zonele cu multe alge imediat sub suprafata. Vara si toamna tarziu, pescuitul la trolling in ape invadate de vegetatie se poate dovedi extrem de eficient, folosind un spinnerbait. Daca nu ati incercat acest gen de prezentare atunci treceti-o pe lista pentru sezonul urmator.



SURSA : Muskies Canada





2 comentarii:

Anonim spunea...

pe apa tulbure putem da la vobler???Adica de putem dar,vom si prinde ceva???Eu pescuiesc mult pe Mures.Va multumesc

NIKE B. spunea...

Eu zic sa incerci cu un vobler deschis la culoare .

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web