sâmbătă, 19 iunie 2010

Pescuitul crapului in Dunare



Pescuitul crapului in Dunar .


  Crapii de Dunare sunt arnolzii pestilor. Cand am prins primul meu crap la Dunare (undeva langa Calarasi) am tipat de m-a stiut toata Bulgaria dupa prietenii cu care eram sa vina cu minciogul ca e mare. Dupa o cursa de 1 km pe mal dupa pestele ce plecase spre Delta am scos un crap de 4 kg!!! Credeti-ma ca mai prinsesem crapi (recordul meu era la vremea respectiva 18 kg) pana atunci dar asa ceva nu mai vazusem.



  Pregatiti-va cu scule ceva mai “tapene” pentru acest pescuit. Va recomand lansete de minim 3,5 lbs (ideal 4 lbs), mulinete care sa ia min 150 m 0,35 mm sau mai gros (nu sunt adeptul firelor groase dar am vazut in Delta niste faze….), plumb de 120g. Aici trebuie sa va spun un lucru: unii folosesc plumbi de 200 g sa nu ii ia apa, gresit, forma este totul, plumbul trebuie sa fie foarte plat iar montura bine facuta. Oricum plumbul trebuie sa intalneasca un prag, o groapa ceva ca sa se opreasca altfel Dunarea poate sa duca si un tanc.

Nada pentru crap .



In numeroasele partide de pescuit la crap am avut deseori neplacuta surpriza sa nu vad nici macar o "tacnitura" dupa ore lungi de asteptare, asistand in acelasi timp la spectacolele unor "vecini" pescari care ne-au dat clasa scotand intr-o zi mai multe exemplare frumoase de crap. M-am gandit ca este vorba de noroc chior pentru ca sculele mele erau cel putin la fel de bune, comparativ cu ce aveau ei. Oamenii norocosi tineau insa ascunse vederii noastre nadele si momelile folosite de ei. In timp ce au pornit sa renadeasca locul, o mana de nada a cazut pe mal, ocazie pe care nu am ratat-o si am luat o mostra retragandu-ma langa lansetele mele care erau adormite. Analizand continutul nadei am regasit ingredientele de baza, amestecate cu arome usor de identificat de catre un pescar "crapar". Nada folosita continea malai, tarate de grau, gris, floarea soarelui macinata si arome speciale pentru crap si caras. Saptamani de-a randul am pescuit utilizand reteta gasita, incercand de fiecare data s-o imbunatatesc adaugand noi ingrediente si arome. Dupa un an de experimente incununate cu succese importante am reusit sa gasesc, in sfarsit, reteta mult ravnita. Intamplator, am avut placerea sa reintalnesc pe unul dintre "maestrii" pescari, care ne-a umilit in trecut prin iscusinta lui de a scoate capturi record; de data asta i-am dat eu clasa. Recordul meu din acea partida a fost un crap de 18 kg.
Si asta datorita retetei mele de nada. Omul a venit sa ma felicite. Intr-un tarziu, parca putin jenat, mi-a cerut un esantion din nada mea, ca o recunoastere parca a performantelor mele din acea partida. Astazi am imbunatatit reteta nadei adaugandu-i circa 5 arome speciale, in proportii bine determinate, astfel incat sa fie eficienta atat la pescuitul crapului dar si la caras, platica si chiar la peste marunt cum ar fi rosioara. Multi dintre prietenii mei au folosit si folosesc nada mea reusind sa captureze crapi frumosi. Pentru ca tehnologia de fabricatie a nadei permite realizarea acesteia in cantitati de peste 20 kg / sarja, am fost sfatuit sa apelez la ajutorul unor intreprinzatori care au imbratisat repede ideea de a produce si chiar de a comercializa nada mea sub denumirea "nada ZZIPLEX".


 Trucuri pentru pescuit la crap .



1. Crapul prefera sa muste mai bine primavara si toamna pana in noiembrie, daca e cald.
2. Nu musca cand scade apa, nici cand e furtuna, dar ii place o ploaie calma fara scaderi mari de presiune.
   La schimbari bruste de presiune de asemenea nu musca.
3. Nu musca nici cand e seceta, si anume, intre orele de vara 9-17. Acest fapt e datorat lipsei de oxigen din apa, cand sta la umbra la stuf.
4. Este sensibil si nu musca , la fel ca orice peste, cand e zgomot sau cand purtam haine colorate,(in cazurile cand ne poate observa din apa).
5. Este mai flamand primavara si toamna , cand a cazut vegetatia submersa.
6. Musca foarte bine dupa o ploaie sau furtuna pe vreme senina si in special cand bate soarele, pe care il prefera in astfel de conditii.
7. Musca bine cand apa creste lin, in revarsarile de ape care s-au linistit de tulbureala.
8. Este foarte sensibil la nadirea dulce.
9. In general trebuie plasata momeala exact pe fundul apei, iar daca e mal prafos, ceva mai sus.
10.Crapul tanar pana la un an umbla mult si musca ceva mai sus. Deci vom plasa momeala la un lat de palma de fund atunci cand pescuim cu pluta.
11. In rauri crapii musca pana la prima racire brusca a apei. De asemenea si in iazurile putin adanci. In apele
adanci si la stavilare crapii musca uneori pana la jumatatea lunii noiembrie.
12. Ii place sa apuce momeala atunci cand adie vantul si s-au format valuri de intensitate mai mica sau chiar mai mare. Personal, de multe ori mi s-a intamplat sa am trasatura pe apa linistita atunci cand se formau valuri la suprafata apei, deasupra momelii, exact in timpul in care trecea barca pneumatica a colegului de pescuit, sau cand trecea un innotator ( in cazul in care momeala era pe fundul apei intr-un  loc cu cel putin 1,8 - 2m adancime.
13. Mananca foarte bine noaptea, dar atunci pescuitul este interzis.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web