vineri, 22 aprilie 2011

Pescuit Amator la Stiuca cu musca


Pescuit la Stiuca cu musca Streamerele

Primele probleme de care m-am lovit se legau în principal de lansarea streamer-ului din fâşie de blană de iepure (groasă cam de 0.5 cm), unul dintre cele mai productive streamere (magnum zonker). Voluminos şi greu de câteva grame, acesta devine şi mai greu odată ce se îmbibă cu apă. Am stat şi m-am gândit dacă nu cumva clasa lansetei şi greutatea şnurului erau prea mici pentru aşa ceva.

Antrenamentul şi-a spus cuvântul şi, după exerciţiile repetate şi uneori frustrante, am reuşit să deprind tehnica lansării corecte a streamerelor imense (incomparabile cu streamerele de păstrăv sau clean) chiar şi cu un şnur de clasa 6 (în lipsa unuia de 8 sau chiar de 9), lansări la distanţe de 20-27 metri, dubla tracţiune executată corect și backcast-uri fără greşeală (întinderea șnurului în spate) devenind regulile jocului. Echipamentul este cât se poate de simplu, mi-am dat seama în scurt timp, fiind mai autodidact din fire.


Lanseta cu acţiune rapidă sau extrarapidă, din clasele AFTMA 6-9 (în funcţie de ştiuci şi mărimea streamerelor folosite) și cu rezervă de putere este esențială pentru lansarea streamerelor de 12-18 cm şi pentru controlul știucilor în dril, lansetele din clase mai mici neavându-şi rostul, deoarece epuizăm inutil peştele. Şnururile trebuie să fie de doar de tip wf (greutatea concentrată în faţă), de densităţi diferite (plutitoare, cu vârf intermediar sau lent scufundător, sau scufundătoare pe toată lungimea, la fel, intermediare sau lent scufundătoare). Cele mai bune şnururi de ştiucă testate de mine au fost de la Rio (Clouser, Pike, Mainstream Pike-Bass) şi Scientific Anglers. Modelul Mastery Wet Tip de la Scientific Anglers este extraordinar în casting şi este util mai ales când cautăm ştiucile la adâncime. Deşi compania Cortland produce şnururi foarte bune, modelul plutitor de clasa 8 pentru ştiucă nu m-a impresionat foarte tare (în afară de culoarea roşu aprins), neavând destulă forţă să împingă dihaniile de streamere.


Mulineta trebuie să aibă tambur mare (de tip large arbour), cu capacitate de a stoca şnururi din clasele menţionate, plus firul de backing (fir de rezervă). Ideală ar fi o mulinetă cu doi sau chiar trei tamburi de rezervă, trei fire de densităţi specifice diferite fiind arhisuficiente în majoritatea situaţiilor de pescuit.

Foarte important este forfacul (leaderul) din monofilament gros, dintr-o singură bucată (rezistenţa 20-30 lb., cu diametre între 0.40-0.50 mm, un exemplu bun fiind noul Rio Max Plus Tippet), a cărui lungime poate varia între 1.2 m și 2 m. Struna, de departe cea mai importantă verigă a întregului ansamblu, trebuie să fie subțire şi uşoară. Kevlarul (conectat la înaintaş cu un nod de tip Allbright) sau, mai bine, struna metalică (din titan sau oţel, cu diametru redus, prevăzută cu vârtej antirăsucire şi agrafă) sunt absolut necesare în acest tip de pescuit. Greutatea mică, diametrul redus al strunei şi mărimea agrafei sunt aspecte importante în evoluția streamerului în apă, influenţând libertatea de mişcare, precum şi suspendabilitatea acestuia.

Streamerele legate pe cârlige mari (Gamakatsu, Kamasan) pot fi de diferite tipuri şi culori. Deocamdată am experimentat cu cele din blăniţă de iepure (rabbit strip) în combinaţii de alb cu cap roşu ori portocaliu, verde fluo (chartreuse), flancuri din pene grizzly, cap (guler) portocaliu sau negru, verde fluo cu alb, cu câteva fire sintetice cu reflexe UV (cunoscute sub denumiri precum Kristal Flash, Flashbou, Angel Hair, etc.), cam orice combinaţie îmi trecea prin cap, echilibrul streamerului fiind primordial. Un streamer prea lestat, care cădea prea uşor în cap, pentru mine nu a funcţionat.


 O dată lansat streamerul în locul vizat, aşteptam câteva secunde, apoi îl recuperam. Recuperările destul de lente, cu pauze lungi, s-au dovedit câştigătoare, ştiucile vizate fiind destul de slab active. Unii recuperează sacadat şi relativ rapid, cu opriri dese. Cert este că ritmul recuperarii trebuie adaptat în funcţie de cât de activ este peştele. Chiar şi cu ştiuci apatice, plasat unde trebuie, putem avea surpriza ca o cumătră mare să atace un streamer de dimensiuni  considerabile, tocmai datorită comportamentului său teritorial.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web