vineri, 15 ianuarie 2010

Secretul mamaligi pentru caras si crap

Secretul mamaligi pentru caras si crap .


Malaiul cel mai bun e cel din piata, si negrisat. Cel unguresc are si colorant alimentar, asa ca nu e rau. De preferat este ca malaiul sa  fie cernut printr-un ciorap de dama - cu toate ca, nepregatita cum trebuie, mamaliga din malai necernut nu are consistenta celei din malai cernut.
Se pune apa, sa zicem 1,5 l., intr-un ceaun in care se arunca doi - trei pumni de mălai și la fel faina alba cernuta tot prin ciorap de dama, asa incit sa se formeze o supa ceva mai consistenta. 

Se lasa la fiert destul de mult, pentru a se lega - sa zicem 20 - 25 minute. Daca optezi pentru mamaliga galbena, acum e momentul sa o colorezi cu colorant alimentar. Dar atentie, nu se pune mult, colorantul moaie cuburile si le face cleioase.
Etapa de legare a compozitiei e foarte importanta. Daca nu s-a legat, cuburile sunt ratate, devin sfarimicioase sau rigide, nu elastice cum ar trebui. Dupa legare, se adauga citeva miini bune de malai amestecindu-se, pina se obtine o compozitie groasa.
Se lasa la fiert inca 20 - 25 min, adaugindu-se malai pina se obtine un bot atit de compact, incit cu mare dificultate il mai poti intoarce cu melesteul. Atentie: cu cit se amesteca mai des in timpul fierberii, cu atit e mai bine. Lasata sa fiarba neamestecata, mamaliga formeaza o crusta care opreste evaporarea, asa ca mamaliga nu se mai intareste uniform.
Pe scurt: fierberea trebuie sa dureze peste limita rabdarii noastre, amestecind aproape continu. Inca un amanunt extrem de important: pe ceaun se formeaza o crusta. Trebuie evitat sa cada bucati din crusta in amestec deoarece sunt afumate si vor da un miros de fum cuburilor. Daca s-a intimplat asa ceva, cuburile sunt ratate.

Se rastoarna mamaliga pe un fund destinat exclusiv momelilor si se fac niste turtite groase cit latura cubului si cu diametru de aprox. 10 cm. Acestea se folosesc ca atare sau se arunca intr-un vas cu apa fierbind si se tin 5 - 7 minute pina incep sa pluteasca intre ape. Fierberea le intareste suplimentar si e preferabila folosirii brute.
Cuburile se taie fie de acasa, fie direct pe balta. 
<

3 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bune informatiile gasite pe acest site. Sunt folositoare atat pescarilor incepatori cat si celor experimentati. Felicitari, Alin

Anonim spunea...

MULTUMIM PT ACEST SITE! SUNT MEREU LUCRURI NOI DE INVATAT! BRAVO!!!!!!

AlexMotru spunea...

Este chiar de folos aceasta reteta... daca as adauga esenta de rom sau de vanilie in mamaliga are ceva ?

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web