miercuri, 3 martie 2010

Carasul apelor noastre

Carasul ca si caracuda sînt specii nedorite în crescătoriile sistematice de crap , adică în iazuri si helesteie , unde se înmultesc extrem de usor si consumă hrana destinată crapului ( devin concurenti seriosi ai aceste specii , fără să aivă un ritm de crestere deosebit ) . Estr o specie care se întîlneste în toate apele , desi era mai bine dacă în locul ei am fi avut mai mult crap sau plătică .
     Carasul seamănă cu caracuda ca formă , însă are corpul ceva mai alungit , acoperit cu solzi mai grosi si mai mari . Culoarea corpului este argintie , cu irizatii metalice . Ca si caracuda , nici carasul nu creste prea mare : lungimea obijnuită este de 15--20 cm , iar greutatea medie de 100--250 gr . Se pescuesc si exemplare de 1--1,5 kg greutate însă mai rar .
      Felul de viată al caracudei se aseamănă cu al carasului : trăieste tot în apropierea fundului scormonind nămolul , însă îi place dacă locul ei de trai primenit de un curent slab apă . Se hrăneste cu hrană vegetală ( plante acvatice , seminte , resturi vegetale etc ) si animală ( răcusori , insecte si larve , vermi etc ) . Spre deosebire de caracudă , carasul cutreieră mai de suprafată ale apei , însă locul lui preferat este fundul apei .Carnea carasului , ca si a caracudei , este dulce , fiind mult apreciată de pescarii amatori .
       Deoarece biologia carasului se aseamănă cu cea a caracudei , pescuitul este identic cu al acesteia atît ca unelte si metode folosite,  cît si ca momeli .

3 comentarii:

Anonim spunea...

carasul se prinde foarte bine la viermusi amestecat pe carlig cu o boaba de malai.Adica bagi in carlig 3-4 viermi si bagi o boaba de malai.Am prins un exemplar foarte frumos de 1,5 kg.Primavara devrempe la sfarsitul lui martie cand s-a dezghetat apele se aduna in carduri si infometati se hranesc cu larve sau cu viermusi.Nici odata sa nu dati foarte departe la caras orimavara,numai daca dati la rapitor sau la crap.Succes.(FIR iNtInS!!!)

Anonim spunea...

momelile acestea nu prea conteaza asa mult.La o balta din jud CLUJ la Mica,a populat cu caras si crap.Eu am dat cu un plum un ac si un arici si un om de langa mine a dat cu tot felul de arome cu boiliesuri boaba de malai,si am prins mai mult decat el,numai cu mamaliga.

Anonim spunea...

Carasul deobicei trage la viermisori si rama cu pufulete incap... aceasta momeala este pentru lanseta .. eu pescuiesc in Olt si sunt foarte multumim de momeala pe cae o folosesc Sper sa va fie de folos..Fir Intins!

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web