miercuri, 1 februarie 2012

Pescuit iarna la Scobar.


Pescuit iarna la Scobar.


Scobarul este un peste din familia crapului, avand lungimea (la maturitate)de 25-30 cm,cu greutatea medie de cca.300g.

Poate atinge 45-50 cm si o greutate de 1-2 kg,aceste exemplare fiind mult mai rare.

Dintre speciile de pesti din apele curgatoare scobarul este acela care a reusit sa se adapteze si sa reziste presiunilor de tot felul cauzate de factorii socio-economici.Urcand pana in zona pastravului pe care l-a impins spre amonte si coborand pana in Dunare

Scobarul populeaza majoritatea apelor curgatoare de la noi.


Exemplarele obisnuite care se deplaseaza in carduri si pasc verdeata de pe fund cantaresc 300-400g dar in cazuri de exceptie scobarul poate atinge 2 kg.Peste omnivor,mereu flamand,nu se sfieste sa se infrupte din icrele altor specii-lipanul fiind una din victime,prinzand chiar larvele acestora in primele zile,cand nu sunt indeajuns de mobile ca sa se fereasca.
Scobararii au evoluat folosind azi vergi lungi si fir subtire,pentru a pescui in baltile de dupa repezisuri ori dupa mici baraje create artificial.
Momeala din carlig,paste vegetale ,viermi,trebuie mentinuta la nivelul apei,curgand odata cu aceasta.

In sezonul rece,vom gasi scobarul in ape cu o adancime cuprinsa intre 1-2 m si cu o viteza mai lenta decat in timpul verii.

La pescuitul pe timp de iarna important este naditul de pe o zi pe alta,cu un amestec de mamaliga,rame tocate si sange inchegat.

Scobarul isi va dezvalui uneori prezenta prin sarituri la suprafata apei,sau numai atunci cand musca,prin retezarea ramei de langa carlig.

Daca aveti ochelari polaroizi de calitate ii puteti chiar vedea unduind pe fundul apei si aratandu-si albul burtilor.


Ustensile necesare

O varga cu inele de 5-6 m lungime
mulineta mica,pe al carui tambur vom infasura
nailon de 0,12-0,15mm
o pluta mica,echilibrata de cateva alice grupate spre forfacul 0,08-0,10mm
un carlig MUSTAD subtire cu tija extralunga,nr.12-14,va fi cel mai adecvat echipament pentru pescuitul de iarna al scobarului.

O montura simpla pt pescuitul scobarului.


O alta varianta pentru pluta:

forfac(0.10) 25cm
fir principal(0.12-0.14)
vartej mic
alica(opritor)0.3g,
varnis
silicon 1mm
plumb culisant 1.5-3g
pluta 2g tip"morcov" cu antena cat mai vizibila.

Despre nade si momeli pentru Scobar:

Ca momeala vom folosi ramele rosii de balegar si viermusul de carne.

O reteta de nada simpla pt scobar iarna , ingrediente:

faina malai
splina porc

se macina bine splina(de preferinta cu robotul de bucatarie} apoi se amesteca cu faina de malai pina se pot
face bulgari. acestia se tin in frigider dar nu exagerati.


Varful carligului poate ramane in afara,iar rama e bine sa fie vioaie si sa atarne 1-2cm de pe carlig.

In special iarna nada trebuie sa contina multa momeala vie, culoarea nadei sa fie cit mai inchisa la culoare(brun,negru), se poate pune si multa cinepa prajita si macinata, aditivi pe baza de singe srot de floarea. soarelui,nu se nadeste in cantitate mare pentru a nu satura pestele
Iar ca nada de intretinere: vierme cu prastia(atentie viermele se lasa la fund destul de greu

Totul este sa nu faceti zgomot si miscari inutile pe mal si sa tineti scobarii pe loc cu mici cocoloase de nada continand si momeala, aruncate la 3-4 m amonte de locul de care pescuiti.

In acest sezon, scobarul ofera satisfactii, atat pescarului versat, cat si celui care se afla la primele sedinte de pescuit.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web