duminică, 31 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare Caras

Caras marinat in sos de legume




Ingrediente

    * 1 kg caras, fara cap, oase, solzi si viscere
    * 2 morcovi mici
    * o ceapa mare
    * 2 pahare ulei de floarea soarelui
    * 150 gr pasta rosii
    * 2 linguri otet de vin alb
    * o lingura de faina
    * o foaie de dafin
    * 10 bobite piper
    * o crenguta de cimbru

Mod de preparare

Spalati pestii, stergeti-i cu o cirpa curata si uscata, apoi taiati-i in bucati si sarati-i usor. Taiati morcovii in rondele, iar ceapa in solzi. Incingeti jumatate din ulei intr-o tigaie si prajiti bucatile de peste pe ambele parti, dupa care le scoateti pe o hirtie absorbanta

Incingeti cuptorul la 179 grade, apoi puneti bucatile de peste intr-o tava in cuptor pt circa 5 minute. Adaugati un pahar cu apa fierbinte si continuati 10 minute

Separat incingeti restul de ulei intr-o cratita si caliti usor legumele, adaugati pasta de rosii si faina amestecind bine. Stingeti cu un pahar de apa calda, adaugati condimentele si otetul si fierbeti la foc domol circa 10 minute

Saramură de caras



Ingrediente

    * 2 kg caras, să fie mai mare(700 g bucata)
    * 5-6 rosii foarte coapte
    * 3  ardei grasi
    * 2 ardei iuti iuti
    * 1,2  l apa
    * Sare, piper dupa gust
    * o capatana de usturoi
    * o legatura de patrunjel

Mod de preparare

Carasul se curata si se spala bine. Se sterge cu un prosop de surplusul de apa si se pune foarte multa sare pe el.
Eu n-am avut gratar asa ca l-am facut pe o tabla. Am o tabla groasa pe care am fript carasii.
Intre timp, pe aceeasi tabla, coacem legumele.Dupa ce s-au copt -rosiile, ardeii si ardeii iuti- ii decojim si ii taiem marunt.Punem apa la fiert iar in apa adaugam legumele coapte, decojite si taiate. Lasam pana cand da in clocot, 10 min la foc mediu.Punem sare si piper, dupa gust, iar apoi luam de pe foc.Adaugam in zeama fierbinte usturoiul pisat si patrunjelul tocat marunt.Cand carasii s-au facut, ii punem intr-un vas iar peste ei turnam zeama fierbinte.Se pune un capac peste vas si se lasa pana se raceste, la noi n-apuca sa se raceasca.Se mananca cu multa paine :))) si ardei iute, daca va mai tine gura.

Ciorba de caras


Ingrediente

   
* 8 carasei
    * o ceapa mai mare
    * 2,5 l apa
    * 500 l bors
    * o legatura patrunjel
    * o legatura de leustean
    * 2 morcovi
    * 1 pastarnac
    * o felie de radacina de telina
    * sare si piper
    * 2-3 linguri cu ulei
    * 2 linguri cu gogosari dati pe masina
    * o lingura cu orez

Mod de preparare

 
Ceapa se taia marunt si se pune la calit in uleiul incins.

Peste ceapa se pune morcovul taiat cubulete, pastarnacul taiat fasii si se lasa un pic pana se inmoaie ceapa.

Se toarna apa si cand incepe a fierbe adaugi gogosarii, telina. si orezul.

Cozile de leustean le legi, legi si patrunjelul si le arunci in oala.

Cand legumele sunt fierte pe jumatate adaugi borsul incalzit.

Lasi pana toate legumele au fiert iar apoi adaugi pestele.

Lasi maxim 10 minute cu pestele, pestele fierbe repede, si pui sare si piper dupa gust.

Stingi focul iar apoi adaugi leustean si patrunjel tocat marunt.

Se serveste atat calda cat si rece.


Marinata de peste din crap sau caras



Ingrediente:

1 crap sau caras de 2-3 kg
2 pliculete boabe de piper
4-5 foi de dafin
1-2 lingurite sare
1 cana apa
2 cani otet
1 cana ulei


Mod de preparare:

Se curata pestele de solzi si i se îndeparteaza branhiile si capatâna. Se portioneaza în portii egale, se spala foarte bine si se lasa sa se zvânte. In tava de la aragaz se pune putin ulei si se lasa sa se încinga.
Când uleiul s-a încins se asaza bucatile de peste sa se rumeneasca, dupa care se introduce tava în cuptor, în vederea prajirii uniforme, timp de .circa 1/2 oră.
Separat, într-un vas se pun apa, oţetul, foile de dafin, sarea şi piperul să dea în clocot, după care se lasă să se răcească.
Se scoate peştele prăjit de la cuptor, se aşază cu grijă în borcane, după care se toarnă compoziţia de mai sus până se acoperă tot peştele din borcan. Se capsează borcanele şi se aşază la un loc răcoros (în frigider).


2 comentarii:

Anonim spunea...

E TARE BUN.....POFTA BUNA...

Anonim spunea...

Este o nebunie curată a gustului ! Am încercat ceva asemănător la Tulcea !
La borcan de 10 litri , caras marinat conform reţetei(sau aproape). Este mic recipientul pentru 2-3 pescari "răpciugoşi" şi alergaţi de niscaiva câini flămânzi pe câmpurile şi mlaştinile Patriei.!!!
Se poate incerca prepararea si din Roşioară mare , Babusca mare, Plătică, Morunaş , bucăţi de ştiucă , somn , mreană , chiar şi biban (mare).

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web