joi, 4 noiembrie 2010

Pescuit Amator si mulineta Daiwa Regal Z 4550 BRT

 Pescuit si mulineta Daiwa Regal Z 4550 BRT




Această mulinetă există de câţiva ani în catalogul Daiwa, inclusiv în cel de anul acesta, deci este vorba în mod sigur de o mulinetă bună, cerută de către clienţi, pe care fără îndoială o vom găsi şi în cataloagele din anii viitori. Se adresează pescarilor de crap şi celor care pescuiesc la răpitori cu peştişor viu.

Caracteristici tehnice


Marca: Daiwa
Model: Regal Z 4550 BRT
Număr de rulmenţi: 4 (unul pe axul rotorului, unul pe galet şi câte unul de o parte şi de alta a manivelei)
Capacitate : 330 m de 0,32 / 270 m de 0,35 / 200 m de 0,40 / 155 m de 0,45
Recuperare / tur de manivela: 0.80 m
Antiretur: multipoziţii
Greutate: 485 grame

Echipare: sistem de echilibrare "Gyro Spin", sistem de antirăsucire a firului "Twist Buster", sistem "Spool free", manivela pliabila prin simpla apăsare a unui buton.

Mulineta este recomandată îndeosebi pescarilor începători şi medii. Pentru cei începători, la un preţ mai mic exista mezina Regal X 4550 BRT, cu numai 2 rulmenţi.
Bobina este extrem de încăpătoare, putând primi pană la 330 m de fir de 0.32. Rotorul acesteia este echilibrat prin sistemul propriu Daiwa numit "Gyro Spin", pentru eliminarea vibraţiilor. Mulineta este livrată cu o bobină de rezervă.

Galetul este prevăzut cu rulment în interior şi cu sistemul de antirăsucire a firului propriu Daiwa, numit "Twist Buster", care elimină pană la 90% din răsucirea firului în timpul recuperării.

Manivela este ambidextră, putând fi schimbată stânga – dreapta extrem de uşor. Plierea este de asemenea foarte uşoară, datorită butonului amplasat chiar pe ea.

Antireturul este amplasat în partea inferioară a corpului mulinetei, lângă rotor. Personal prefer ca antireturul să fie pe partea superioară a mulinetei, dar aici acest loc este ocupat de sistemul "Spool free".

Frâna mulinetei este amplasată în spate.

Cum se foloseşte sistemul "Spool free"


1. Se lasă pârghia sistemului. Se reglează frâna din coadă a mulinetei astfel încât să permită eliberarea firului când tracţiunea exercitată de peşte se apropie de limita rezistenţei firului (exact ca la o mulinetă normală).



2. Se ridică pârghia. În aceasta poziţie bobina mulinetei este decuplată (debreiată - de unde şi denumirea acestui tip de mulinetă - mulinetă debreiabilă - analogie cu debreierea motorului de cutia de viteze a unui automobil) de la frâna din coadă. Uşurinţa cu care se poate roti bobina este reglată acum de frâna de pe partea inferioară a corpului mulinetei. Reglarea frânei se face în funcţie de modul de pescuit (la crap cu boilies, la ştiucă, şalău cu peştişor viu). Scopul este de a permite peştelui să plece cu momeala fără să simtă nici o rezistentă.


3. După lansare, pârghia sistemului "Spool Free" se tine ridicată.


4. În momentul când pestele a luat momeala şi vrem să înţepăm, ridicăm lanseta concomitent cu efectuarea unei ture de manivelă pentru căderea pârghiei. Din acest moment rotorul este cuplat cu frâna din spate şi acţiunea mulinetei este identică cu cea a unei mulinete normale.

Concluzii


Pentru pescarii care vor să îşi cumpere pentru prima data o mulinetă debreiabilă pentru a se perfecţiona în pescuitul la crap, alegerea este excelentă având în vedere raportul calitate / preţ. Pentru cei care au deja 3-4 astfel de mulinete, alegerea se va opri fără îndoială asupra unei mulinete mai scumpe şi mai bune.

Puncte tari


Preţul, comparativ cu alte mulinete debreiabile este relativ mic faţă de calitatea oferită.
Numărul de rulmenţi, inclusiv faptul ca al patrulea rulment este în galet, în condiţiile în care atât concurenta cât şi firma Daiwa oferă acest tip de mulinetă la un preţ nu cu mult mai mic cu doar doi sau trei rulmenţi.

Puncte slabe


Căderea pick-up-ului se face intr-un singur punct.
Finisajul este de o calitate medie, mai ales la îmbinări.
Frâna pârghiei de debreiere (care este cuplată cu bobina până în momentul înţepării), chiar reglată la cel mai slab nivel, opune încă o rezistentă sesizabilă de către un peste mai suspicios.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web