joi, 8 septembrie 2011

Pescuit Amator la crap pentru incepatori


Pescuit la  crap pentru incepatori


Pentru cei care sunt la inceputuri in ale crapului am sa va dau mici detalii, care daca sunt neglijate pot avea efect contrar asteptarilor la pescuit . Adica o sa ma refer la unul din aspectele importante in pescuitul crapului si anume , monturile. De ce este atat de important? Prin simplul fapt ca oricat de inteligent ar fi el “crapul”, nu are de unde sa stie ce echipament avem pe malul apei…si nici nu-l intereseaza. Tot ceea ce conteaza pana in momentul in care incepe drilul este un singur lucru, montura!
Puteti nadi cu cele mai scumpe ingrediente, puteti pune cele mai eficiente momeli testate de marii campioni si laudate pe toate site-urile si de toti pretenii, daca montura nu este eficienta va puteti lua adio de la “marea captura”.
Bineinteles ca vine intrebarea: “Cum adica montura eficienta!?” . Pentru ca o montura sa devina eficienta trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii : sa fie camuflata si sa aiba o mecanica buna .
Sa vedem ce intelegem printr-o montura camuflata.Monturile, dupa cum se stie, sunt alcatuite din : rig, sistem de prindere, plumb (daca este cazul) si anti tangle. De foarte mare importanta la o montura, este sa stea intinsa pe fundul apei si anume sa nu existe parti care sa pluteasca, care ar putea insemna o amenintare pentru crap. Pentru a rezolva problema se pune un plumb in capatul antitangle-ului si daca este necesar se poate pune pasta de plumb direct pe antitangle. Totodata , in urma unor teste am observat ca e foarte importanta culoarea anti tangle-ului.
Am pescuit cu 3 tipuri de antitangle : unul negru, unul maro si altul transparent. Totul era identic in afara de culoarea tubului. Toate trasaturile au fost la cel transparent . Este o situatie , dar asta nu inseamna ca este general valabila.
La plumb cam aceeasi situatie , oricum este bine sa il asociati cu o culoare predominanta de pe fundul apei. Daca este multa vegetatie folositi ceva nuante de verde, daca este mal, in functie de culoarea malului , negru, maroniu, gri . Un alt lucru important este sa nu existe parti lucioase. De aceea este bine ca vartejurile si agrafele sa fie acoperite cu mansoane de cauciuc. Plumbii luciosi se pot freca de nisipul de pe malul apei si astfel devin mati . Un alt aspect important este tipul tubului (antitangle). Va recomand sa folositi din cele flexibile si nu din cele rigide. De ce? Pentru ca se modeleaza dupa forma fudului apei si se camufleaza mai usor.


Mecanica monturilor. Am sa incep cu o mica descriere la ceea ce se intampla sub apa dupa ce ati lansat. Pestele ajunge in locul nadit, incepe sa scurme peste tot, slecteaza nada in sensul ca aspira ce gaseste pe fundul apei si “scuipa” ceea ce este in plus si anume ceea ce nu este de mancat sau pare suspicios. Si uite asa incet , incet ajunge in zona monturii. Daca montura este camuflata si nu il sperie ajunge in zona rigului, mananca din jurul lui si HOP !! A muscat momeala !
Deci a trecut testul camuflarii. Acum urmeaza partea finala si cea mai importanta, mecanica monturii. Fac o paranteza si va sfatuiesc ca inainte sa legati un carlig, ca sa intelegeti de ce este nevoie de o mecanica foarte buna, sa urmariti un crap, in apa, cum scuipa momeala. Dupa ce veti vedea maestria cu care scapa de momeala, o sa va schimbati modul de gandire in ceea ce priveste realizarea unei monturi. Filmele de la Korda va ajuta in acest sens.
Ok, deci care sunt factorii care fac o montura eficienta. In primul rand, inainte de a lega un carlig verificati daca este ascutit. Si nu ma refer la faptul ca incepeti sa va intepati cu el si o sa ziceti ” AAAAAA pai asta inteapa, ii bun “NU !!! In nici un caz asa. Treceti varful carligului peste unghie apasand un pic. Daca aluneca il puteti arunca. Daca sta fix , este Ok !
Deci carligul este bun, se poate trece la legarea lui. Nu am sa ma apuc sa descriu metode de legare si variante de riguri…dar aici trebuie sa tineti cont de un singur aspect si anume, dupa ce ati facut “nodul fara nod” , firul sa treaca prin bucla carligului din spate in fata si nu din fata in spate! Astfel ii va da carliglui efectul de rotire. Aceste efect de rotire apare in momentul cand crapul incearca sa scape de momeala si vrea sa o scuipe, ba chiar mai repede, odata ce ajunge carligul in gura.
Mecanica poate fi imbunatatita prin adaugarea unui tub termocontractil pe capatul carligului, care la abur cald se va stranage si indoi usor spre interior. Bineinteles ca sunt variante de riguri, pentru momeli flotante care tin carligul cu varful in jos facandu-le mult mai eficiente. Dar asta este alta poveste. Inainte de a merge pe balta testati monturile in vana si studiati prezentarea lor si a momelii. Este foarte important !


ATENTIE ! Utilizarea unui carlig tocit diminueaza semnificativ eficenta monturii, ca sa nu zic ca o “omoara” !!! Ok, v-am prezentat mici chichite pe care multa lume le neglijeaza, ba chiar mai mult nici nu le ia in considerare. Va sfatuiesc sa tineti cont de ele si sa incercati sa le intelegeti .
Dupa ce ati invatat toate variantele de monturi o sa ajungeti in situatia ca nu mai stiti ce si cand sa folositi. Nu uitati ca pescuitul la crap este un permanent “test”. Testati variante si combinatii care credeti ca sunt eficente in urma la ceea ce ati studiat, si o sa ajungeti sa le intelegeti rostul. Nu tot ceea ce cititi coincide cu ceea ce puneti in practica.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web