luni, 22 februarie 2010

Pescuitul la clean


Cleanul este mult apreciat de pescarii unditari din tara noastra, deoarece viociunea acestui peste face ca pescuitul lui sa fie foarte atragator.Desi este un peste tipic de ape culinare, cu fundul tare, limpezi si un curs mai vioi, totusi el se intalneste in toate apele curgatoare, incepand cu cele de munte si terminand cu cele care se varsa in Dunare.
Cleanul este un peste foarte frumos, are corpul alungit, acoperit cu solzi albi, tiviti pe margine cu o dunga din punctisoare negricioase.Spatele pestelui este gros, putin arcuit.Capul cleanului este mare, cu gura situata la varful botului.Coloratia lui este frumoasa:are corpul alb-argintiu, cu reflexe metalice, iar spatele mazliniu-verzui.




In apele noastre, cleanul creste relativ repede:de la ecluzarea din incre(mai-iunie)si pana toamna ajung la 6-10 cm.Lungimea medie variaza intre 30-50 cm, iar greutatea intre 0,3 si 0,8 kg, dar deseori pescarii unditari prind exemplare de 50-60 cm si cu o greutate de 2-2,5 kg.Sau semnalat mai rar si exemplare de 4 kg.Ritmul intens al cresterii cleanului se explica prin faptul ca acest peste este omnivor.In primele saptamani cleanul se hraneste cu plante si animale mici de apa, de ex, seminte si particule de plante acvatice, insecte mici de apa si larve.Pe masura ce creste, cleanul isi imbogateste lista de bucate, consumand orice hrana, incepand cu insecte ce zboara deasupra apei (dupa care el sare afara din apa) si terminand cu icrele si puii altor pesti.Ii plac mormolocii de broasca, viermii si ramele, soarecii, ciresele, dudele, prunele si alte fructe cazute in apa etc.
Este un peste lacom.
Puii de clean inoata in carduri, in schimb cei batrani duc o viata singuratica in locurile mai adanci ale raurilor, sub radacinile copacilor, in cotloanele de sub mal, langa lucrarile hidrotehnice aflate in apa,iar iarna se adapostesc in gropile sapate de apa la adancimi mai mari.
Cleanul este un peste foarte atent si banuitor.Deaceea trebuie sa ne apropiem cu mare bagare de seama de locul de pescuit, folosind pentru camuflarea noastra vegetatia de pe malul apei.Nici umbra sa nu ne cada pe apa, deoarece cleanul are pe fiecare solz cate un ochi.
Pentru pescarii incepatori, cleanul este un peste universal, deoarece prinderea lui le da posibilitatea sa-si insuseasca cele mai importante procedee de pescuit, si anume:cu pluta, pe fund, cu naluci si cu musca artificiala.
La pescuitul cu pluta, ca si in cazul celorlalte procedee, finetea uneltelor este o conditie esentiala pentru un pescuit bogat de clean, deoarece viclenia acestui peste ne pune la multe incercari.
Cu scule mai greoaie va fi greu sa inselam siretenia cleanului.
La acest procedeu se folosesc fire de 20-30 cm si carlige nr 6-8 (cazul ramelor) sau 5-6(in cazul momelilor mai mari).
Plumbul folosit trebuie ales in asa fel, incat sa nu opreasca jocul momelii pe apa.In timpul verii folosim ca momeli in special cosasii, greierii, lacuste, omizi, broscute, iar toamna lipitori, rame rosii, prune, struguri, ficat, intestine de pui etc.
In cazul cleanului, pescuitul pe fund nu este identic cu procedeul pe care il numim "cu plumb cu fundul apei", deoarece momeala (care este deobicei grea)nu se fixeaza pe fundul apei, ci se lasa in voia curentului de apa, iar noi o conducem din varga.
In acest caz folosim plumbisori mici, insirati pe o struna de 0,12-0,18 milimetri grosime.Se folosesc uneori si plute mici, prevazute cu antene.Momeala se arunca prin miscari de lansare cu 3-4 m mai in amonte de locul unde banuim ca se gasesc clenii.La acest procedeu folosim carlige nr 4-12, in functie de marimea momelii.El se aplica in special in lunile de toamna, cand clenii se gasesc in straturile mai de la suprefata ale apei.
In cazul pescuitului cu naluci folosim numai linguri mici, si o varga mai scurta si mai putin mladioasa.
O metoda noua de pescuit clean este metoda cu bila"buldo", cand sunt necesare 2 carlige:pe primul carlig punem o bucatica de paine uscata, iar mai sus, la o distanta de 1 m pe primul carlig, folosim ca momeala o musca artificiala sau un carabus.Struna se arunca la locul fixat prin miscari pendulate, apoi se trage afara cu o mulineta cu tambur fix.
Cel mai interesant procedeu de prins clean este cel cu musca artificiala, care da rezultate bune in special intre 20 august si 20 octombrie.Struna va fi de 16-18 cm, firul de 20-25 cm .Se vor folosi carligele nr 12-16.Cele mai bune muste sunt:Black Zulo, Red Tag, Grey, Palmer si Black Palmer.Cu aceste muste plesim usor suprafata apei, inaintand in apa impotriva curentului.Numai astfel putem atata cleanul sa atace.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web