luni, 11 ianuarie 2010

Momeli pentru crap,caras


1. Una din momelile nelipsite pescarilor de crap, caras si alti pesti nerapitori este mamaliga. Aceasta de multe ori ne influenteza rezultatele partidei de pescuit prin doua aspecte: daca este atractiva pentru pesti si daca este suficient de tare sa nu cada din ac. În continuare va prezentam o reteta pe care numai pescarii in vârsta o cunosc. Aceasta momeala este botezata: mingea de mamaliga. Denumirea vine de la formatul pe care il are aceasta momeala. Materialul folosit pentru aceasta momeala este urmatorul:

Faina de malai - 2-3 cani de ceai data prin sita;

Faina alba - 1 cana (pentru intarirea continutului);

Usturoi - 2-3 catei (pentru aroma);

Se incalzeste apa calda intr-un vas separat timp de 5-6 min. Intre timp amestecam faina de malai cu faina alba iar dupa aceea cu apa calda. Continutul se amesteca pana se ingroasa. Apoi se framanta bine pana incepe sa se intareasca putin. Se formeaza bucati cat degetul aratator (in forma de nutli) dupa care se pun intr-un alt vas de 5-6 l, in care se afla usturoiul presat, lasandu-se la fiert pana da un clocot. Intre timp se amesteca cu lingura gaurita pentru a se evita prinderea de vas. Dupa clocot se scot afara si se aseaza pe o tava sau intr-un vas de unde se ia fiecare bucata si se preseaza pe docul de lemn cu o furculita. Dupa presarea a doua sau trei bucati se omogenizeaza in palme, obtinandu-se o minge la o dimensiune putin mai mare decat bila de ping-pong. Dupa omogenizarea si formarea tuturor bucatilor se introduc din nou in vasul in care au fiert si se lasa pe foc incet pana la 2-3 clocote iar apoi se stinge focul, se ia vasul si se introduce apa rece pana se ajunge la racirea intregului continut. Este recomandabil sa nu se scoata momeala din vas pana nu se raceste complet. Dupa racire se ia continutul si se impacheteaza intr-un prosop de bucatarie, in care se va tine pana la folosire. Verificarea reusitei prepararii continutului se face in felul urmator: dupa 1-2 ore se ia o minge de mamaliga si se arunca, cu forta, in podea (ciment, gresie etc.). Daca sare inapoi, ati reusit realizarea acestei retete destul de migaloase. Aceasta momeala se poate utiliza si la arici sub diferite forme: para, creasta de cocos (depinde de nr. de carlige), minge si cub.

Râma

Rimele sunt cele mai raspindite si preferate dintre momelile vii fiind eficiente la pescuitul majoritatii pestilor din tara noastra.
In functie de mediul in care traiesc, rimele pot avea culori si dimensiuni diverse.

Pentru pescuitul somnului, al pestilor de dimensiuni mari in general, este indicata rima de pamint care este mai mare si de culoare alb - rozalie. Exemplarele mari pot depasi 10 cm.

Rimele de balegar sunt mai eficiente in cazul pestilor medii dar si mai mari si au dimensiuni mai mici; coloarea acestora este maro-rosiatica.

Este recomandabil ca acestea sa nu fie introduse in carlig incepind cu capul - acesta fiind mai mobil iar rima ramine un timp mai indelungat vie.

Viermusi (Kenti)

Viermusii de carne reprezinta una dintre cele mai atractive momeli pentru pescuitul in balti; este eficienta pentru pesti pasnici in special. Pentru a avea niste viermusi buni trebuie sa avem in vedere ca acestia sa fie prospeti altfel ne trezim la balta cu muste. Viermusii tineri (prospeti) prezinta in abdomen o pata intunecata. Sunt de preferat viermusii mari care se vor pastra in frigider, in cutii inchise - prevazute cu gauri mici de aerisire - in care vom pune putin malai.

Boabe de porumb

Porumbul nou, cel alimentar, cu lapte sau porumbul fiert si conservat cu aroma de vanilie,anason etc. este o momeala foarte frecvent utilizata la pescuitul carasului, platica sau altor specii de pesti pasnici fiind nelipsit la pescuitul crapului. Conform statisticilor, porumbul reprezinta cea mai eficienta momeala si nada pentru pescuitul crapului fiind la indemina oricui si la pret foarte scazut.

Momeala

Pescarii in varsta folosesc destul de des acesta momeala, ieftina si usor de preparat, cu care captureaza scobarul. In cele ce urmeaza va prezentam o reteta simpla de preparare a momelii pentru scobar:

Se cumpara splina de porc (in cantitate de 1 kg).

Se macina prin masina de tocat carne de 2 ori, ca sa fie cat mai fina.

Se amesteca cu faina de malai, pana se face o pasta omogena si elastica.

Imediat dupa omogenizare se poate pune pe naditor sau se poate utiliza a doua zi, cu conditia sa fie pusa la rece, in frigider.


2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte Bune sfaturile si la indemna oricui care doreste sa se informeze despre cate ceva a pescuitului si a cum prinde capturi frumoase Fir Intins tututor

Anonim spunea...

fir intins tuturor pescsrilor

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web