luni, 4 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare .

 Retete culinare crap .



Crap la cuptor .



Ingrediente:

Un crap de 1,5 kg.
      3 linguri de ulei, un pahar de vin alb, 3 cepe, doi
      catei de usturoi, doua foi de dafin, 5 boabe de piper,
      o lingura de bulion de rosii, sare.

  

Preparare:

Se curata crapul, se sareaza pe afara si pe dinauntru si se lasa sa stea cel putin un sfert de ora. Se aseaza intr-o cratita lunga si se pune ceapa taiata felii subtiri, usturoiul, vinul alb, uleiul, foile de dafin, piperul, bulionul de rosii si sarea. Se unge bine crapul cu ulei, se da la cuptor si se tine cam o ora si jumatate. Se unge din cind in cind cu sosul din cratita. Daca scade prea mult inainte de a fi pestele gata, se mai pune putina apa. Inainte de a se servi se scoate usturoiul.

Saramură de peşte .


Ingrediente:
peşti de circa 150-200 g fiecare (biban, roşioară, caras etc) după numarul comesenilor, 4 roşii, ardei iuţi, sare, cimbru.
Preparare:Peştii se curăţă de intestine însă nu şi de solzi, se spală bine şi se lasă să se zvinte. Ii frigem fie pe un grătar, fie pe o tablă nesmăltuiţă, pe care s-a presărat în prealabil sare grunjoasă. Peştii se intorc pe cealaltă parte abia dupa ce se rumenesc, ca să nu se rupă. După ce s-au fript se scutură de solzii arsi şi se aşează într-un castron, turnandu-se peste ei apă fierbinte cât să-i cuprinda. Tot acum adăugăm in saramură şi doi-trei ardei iuti, cătei de usturoi, patrunjel, cimbru, toate tăiate mărunt.
In paralel coacem, alături de peşte, roşiile în coajă. Odată coapte, le curăţăm de coajă şi le adăugăm la mujdeiul pregatit în prealabil într-un castronel de lemn. Alături de un vin alb o astfel de saramură, mai ales pregatită pe malul apei într-o seară de vară, va lăsa amintiri de neuitat.



Frigărui de somotei .


Ingrediente: 1 kg de somotei, sare, ulei, suc de lămâie, pătrunjel, 100 g slănină cu boia, 2 cepe mijlocii.

Preparare:Peştele se curăţă, se eviscerează, se spală, se taie în bucăţi de circa 5 cm. Se îndepărtează capul, coada şi aripioarele, oprindu-se numai fileuri. Bucăţile de peşte se ţin o jumătate de oră într-un amestec preparat din condimentele de mai sus, ulei, sucul de lămâie şi apă cât să-l cuprindă. Apoi se montează pe frigărui, alternând bucăţile de peste cu foi de ceapă şi feliuţe de slănina, şi se frig la foc iute, stropind din când în când cu sosul rămas. Se servesc calde, cu suc de lămâie, sau mujdei de usturoi.

Ciorbă de peşte .


Ingrediente:
doi litri de apă, un litru de borş, 6-7 bucăţi de peşte de circa 100 grame fiecare, trei linguri de orez, doi-trei morcovi, o ceapa, doua roşii, pătrunjel, leuştean, sare.

Preparare:Se taie mărunt morcovii, ceapa şi pătrunjelul. Se pun să fiarbă în apa, adăugând orezul ales şi spălat. Se curăţă crapul, se scoate osul amar de la cap (dinţii faringieni) şi intestinele, se spală. Se taie bucăţi şi când zarzavatul este aproape fiert, se pune şi pestele în oală (de preferinţă capul şi coada). Se lasă să fiarbă la foc potrivit, luandu-se în permanenţă spuma. Când este aproape gata se toarnă borşul fiert separat şi strecurat, precum şi cele două roşii curăţate de coajă şi o mână de leuştean tăiat mărunt. Se lasă să mai dea împreună în clocot.
Cel mai bine se serveşte rece.

1 comentarii:

Anonim spunea...

mi-a lasat gura apa cand ma duc pe dunare le incerc pe toate
Fir intins la toti colegii

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web