marți, 5 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare somon .

Pescuit  si  Retete culinare somon .


Somon la cuptori cu cartofi

Timp de preparare:
25 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

Pentru 2 portii avem nevoie de: 4 inele mari de somon, o creanga de rozmarin verde, cateva frunze de salvie (eu am pus salvie congelata ca nu mai am verde, s-a uscat dupa ce am adus-o in bucatarie ), 50-100 ml de ulei (eu am pus 50 ml de masline si 50 ml de amestec de 4 uleiuri), sare, piper, o lingura suc de la o lamaie stoarsa , cativa cartofi, o lingura de unt .

Mod de preparare:

Eu am lasat la macerat bucatile de somon facute cu sare, piper si zeama de lamaie pentru o ora in frigider. Dupa aceea intr-un platou care poate fi pus la cuptor , turnam uleiul si apoi aranjam bucatile de somon. Presaram peste el ace de rozmarin verde si cateva frunze taiate de salvie, mai punem sare si piper si le intoarcem pe cealalta parte, si repetam operatiunea. Asa ne siguram ca au ulei si condimente pe ambele parti. Dupa aceea am pus platoul la cuptorul preincalzit la 220 de grade si am lasat la cuptor timp de 25 de minute. Nu se acopera ca sa se rumeneasca si la suprafata, nu trebuie amestecat sau pus ulei deasupra…il lasam acolo sa isi faca singur treaba.
Intre timp am fiert cateva rondele de cartofi si dupa 10 minute le-am pus la cuptor doar cu sare , piper si unt si le-am lasat sa se rumeneasca putin. Incerc sa combin mereu pestele sau fructele de mare cu garnituri simple care sa nu ii “rapeasca” din gust. Trebuie sa recunosc ca somonul nu este pestele meu preferat…dar in varianta asta gatit simplu sau la gratar este delicios.

Am servit pe un platou acompaniat de cateva rondele de cartofi presarate cu ierburi uscate si insotit de un mic decor de varza cu castravete si ridichi.
Imi place sa adaug mereu acel mic “ceva ” care da o nota mai deosebita unui platou, iti da alta pofta de a-l manca si il face mai festiv. E un gest simplu si de cateva secunde care conteaza , acum am facut un mic turn de salata de varza cu trei rondele de castravete si o floare de ridichie.

Somon la cuptor


Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

 

Ingrediente:

500 g somon
2 linguri ulei de masline
piper
100 g sare mare
Garnitura:
1/2 kg cartofi
Sos alb:
50 g unt
2 linguri faina
o ceasca lapte
300 g smantana
50 ml vin alb
2 linguri coniac
sare, piper, oregano, nucsoara, cimbru

Decor:

salata verde, ardei rosu proaspat
patrunjel

Mod de preparare:

Asez un strat de sare mare, intr-un vas de yena.Peste patul de sare,asez pestele uns cu ulei de masline, condimentat cu piper. Nu e nevoie de sare peste pestele crud.Este suficienta sarea peste care e asezat pestele.Dau la cuptor pentru 25 de minute.
Intre timp fierb cartofii.
Prepar sosul:
Topec untul, adaug faina dizlvata in lapte, apoi smantana.Dupa ce se ingroasa sosul, adaug vinul, coniacul si condimentele.Trebie sa aiba consistenta unei smantani subtiri. Daca e nevoie, se adauga lapte.
Servim somonul cald cu garnitura de cartofi natur si sos.

Somon in sos de rosii

Timp de preparare:
50 minute (complexitate redusa)

Ingrediente:

6 felii de peste somon curatate si spalate.
1kg de rosii taiate cuburi sau o cutie de 850 gr de rosii cuburi.
3-4 catei de usturoi
frunze de busuioc
ulei de masline
putin unt
o tava sau un pyrex care merge la cuptor.

Mod de preparare:

Intr-o tigaie de teflon se pune untul si putin ulei de masline si se lasa sa se incinga.(se pune ulei ca untul sa nu se arda pina se topeste).Se pun feliile de peste cu pielea in jos in tigaie astfel carnea pestelui nu se prinde.Se prajesc 2-3 minute numai pe partea cu piele.Este bine de sarat putin pestele si de piperat si desemeni de pus o frunza de busuioc pe fiecare felie.
Se ia pestele de pe foc si se transfera in vasul de pairex.Este bine de incalzit cuptorul la 180 de grade.In alta tigaie se pun 3-4 linguri de ulei de masline si se pune usturoiul zdrobit ptr un minut si se adauga rosiile taiate cuburi se amesteca se adauga o lingurita de zahar ,sare si piper la gust si se lasa citeva minute sa fiarba dupa care se toarna peste peste se mai adauga citeva frunze de busuioc si se da la cuptorul incins ptr 8-10 minute nu mai mult.Se poate servi indata sau caldut cu piine proaspata sau bagheta este delicios si carnea pestelui nu este uscata.


Somon delicios

Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)

Ingrediente:

1kg file de somon (pentru 4 persoane)
200 g bacon feliat
1/2 lamaie
8 cartofi
Pentru sos:
2 linguri faina sau amidon
350-400 ml lapte
100 g smantana
1 lingura ulei de masline
50 g branza de vaci sau cascaal ras
50 ml coniac sau wisky
sare, piper,cimbru, oregano,condimente pentu peste(sau orice preferati)

Mod de preparare:


Se asaza somonul in tava pe un pat de sare,se stropeste cu lamaie si se acopera cu un strat de felii subtiri de bacon, dupa care se da la cuptorul incins, petru 25-30 minute.
Dupa preferinta, se poate presara cu boabe de piper marinate

sosul:
Se dizolva faina in lapte,se da pe flacara si se amesteca, continuu pana se ingroasa. Se adauga smantana, uleiul, branza si coniacul pana se obtine un sos subtire,condimentam dupa gust.
Feliile de peste se servesc alaturi de cartofi natur cu sosul fierbinte.

Somon cu suc de portocale la cuptor


Timp de preparare:
45 minute (complexitate redusa)


Ingrediente:

Pt.2 pers:
2-3 bucãti de somon
ciuperci optional
1portocalã mare s-au 2 mici,2-3 rondele de portocalã
ulei de mãsline
4 cãtei de usturoi
Condimente:sare,piper,rozmarin,dafin sec,nucsoarã
pãtrunjel s-au coriandru tocat gros

Mod de preparare:



Pt.marinatã:Somonul s-au orice alt peste care vã place,se condimenteazã.Se adaugã usturoiul intreg zdrobit,si sucul de portocalã(e).Se lasã cam 20 min.
Pt.aceastã retetã este ideal vasul de lut(roman).Se pune putin ulei de mãsline(bucãtile mele de peste erau f. slabe in grãsime,altfel nu puneam deloc)peste se pune pestele,ciupercile intregi,marinata,piper boabe optional,pãtrunjel tocat si rondelele de portocalã.Se dã la cuptor pt.20 min.pestele se face foarte repede.
Am servit cu garniturã de cartofi copti si spanac cu smântânã.
Am respectat reteta originalã,am adãugat in + ciuperci.Am gãtit special pt. sotul meu,care e "certat" cu pestele.Spre surprinderea mea,i-a plãcut mult!!!sucul de portocalã ii dã un gust aparte....

Somon cu ciuperci pane


Timp de preparare:
30 minute (complexitate medie)

 

Ingrediente:

2 medalioane somon, 4-5 ciuperci mari, 1 ou, 50 g faina,
marar, sare si piper, busuioc, 100g smantana, 1 ceapa mica, lamaie.

Mod de preparare:

Somonul se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste in tigaie. In paralel se face o compozitie pt. clatite( ou, apa, faina) care se asezoneaza cu marar, sare si piper prin care se trec ciupercile taiate in sferturi si se prajesc in ulei incins.
Preparatul se poate servi cu sos alb format din: smantana, ceapa rasa, busuioc, sare si piper, zeama de lamaie

Somon cu ciuperci


Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)


Ingrediente:

somon file proaspat
zeama unei lamai
3 linguri ulei de masline
maioneza
500 g ciuperci
ceapa
50 g unt
1-2 catei de ustuoi
condimente dupa placere
patrunjel verde

Mod de preparare:

Se trece somonul printr-un sos din ulei si zeama de lamaie, se asaza intr-un vas de yena pe un pat de sare, se acopera cu un strat de ciuperci si se da la cuptorul in prealabil incins pentru 20 minute. Se acopera pestele cu un strat de maioneza si se mai da la cuptor pentru 10 minute.
Se serveste cu garnitura de ciuperci.
Se caleste ceapa in untul incis, se adauga ciupercile,se adauga o cescuta de apa si se lasa sa fiarba. Adaugam usturoiul,sare piper si patrunjel. Se serveste alaturi de feliile de peste.

Somon cu spanac


Ingrediente

1 - 1,5 kg somn, 2 kg spanac, 250 g lapte, 400 g cascaval, 150 g unt, 1 1/2 lingura de faina, sare, piper, nucsoara, 3 graunti usturoi, 2 galbenusuri, 1/2 lamaie, 1 lingura de smantana.

Mod de preparare

Se aleg foile de spanac, se spala bine si se fierb in apa clocotita cu sare timp de 4 minute. Se strecoara, se incalzesc in unt, se pune sare, nucsoara rasa, usturoiul maruntit si se aseaza pe un platou oval de gratinat. Somnul se taie in 8 escalopuri egale si se aseaza crude peste spanac. Separat se face un sos alb (din unt, faina, lapte, 2 galbenusuri si 1 lingura de smantana)(ajutor). Se
presara cu acest sos pestele si spanacul pe toata suprafata si se presara cu cascaval sau branza rasa. Se gratineaza circa 35 mm. si se serveste stropit cu zeama de lamaie.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web