miercuri, 13 octombrie 2010

Pescuit Amator si Retete culinare scrumbii


Pescuit  si  Retete culinare scrumbii .




Scrumbie  la gratar .



Ingrediente:

  • 10 scrumbii
  • sare
  • morcovi pentru garnitura
  • ulei,sare,piper
Mod de preparare:


Se curata scrumbiile, se inlatura capul, se golesc de intestine si se spala cu apa rece.
Se sareaza si se lasa cu sarea pe ele cateva minute, apoi se ung cu ulei si cu mustar, se trec prin pesmet si se pun pe gratar.
Se asaza gratarul pe jar, iar pestii se intorc cu grijapentru a nu se arde.
Cand s-au facut, se scot pe o farfurie si se acopera cu putin mujdei de usturoi.
Se servesc cu garnitura de cartofi fierti.

Scrumbie marinata .

 

Ingrediente:

  • 2 kg scrumbie
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 pumn sare grunjoasa
  • 400 ml otet
  • 1 l apa
  • 5 foi de dafin
  • 1 lingura piper boabe

Mod de preparare:

Se curata,se spala si se taie rondele scrumbia(cu cat sunt mai subtiri cu atat se marineaza mai repede).morcovul si ceapa se curata,se spala si se taie rondele si respectiv, pestisori si se pun la fiert in apa amestecata cu otetul si condimentele,plus un varf de cutit de sare. Cand da doua trei clocote se lasa sa se raceasca pana a doua zi.
Scrumbia se pune intr-un vas cu apa rece si se lasa asa pt 30 minute ca sa iasa tot sangele si sa ramana alba.poti schimba apa de 2-3 ori daca vrei.apoi se da cu sare din abundenta si se lasa la frigider pana a doua zi, cand se clateste sub jet papid de apa rece si se lasa sa se scurga bine.se toarna in borcan putina marinata cu legume si se aseaza scrumbia.apoi se completeaza cu marinata.daca e taiata subtire se poate consuma si dupa 24 ore.dar cel mai bine e dupa 3 zile.

Scrumbie saramura

 

Ingrediente:

  • scrumbie ( 4 bucati)
  • sare gronjoasa
  •  Pentru saramura:
  • 3-4 catei usturoi
  • un ardei iute
  • patrunjel
  • marar
  • delikat
  • 300 ml. apa
Mod de preparare:
  Scrumbia se curata , se spala si se cresteaza din aproape in aproape pentru ca oasele sa se friga si sa nu mai creeze impediment la mancat. Se presara sare gronjoasa pe toata suprafata scrumbiei si in crestaturi, apoi se pune pe gratarul incins.       Saramura: se toaca marunt usturoiul, ardeiul iute si verdeata, si se pun intr-un vas pe foc, impreuna cu putin delikat si 300 ml. apa, pana dau in clocot.
      Cand pestele este fript  se aseaza intr-o tava si se acopera cu saramura fierbinte.
       Se serveste calda, cu mamaliguta.

Scrumbie la cuptor .



Ingrediente:

  • 5 scrumbii  
  • 1 ceapa taiata rondele  
  • 2 fire usturoi proaspat  
  • 1 lamaie taiata felii  
  • 8 rosii cery  
  •  1 morcov taiat rondele  
  • cimbru proaspat  
  • cateva fire de rozmarin  
  • 1 pahar de vin alb  
  • zeama de la 1 lamaie  
  • sare si piper dupa gust  
  • 2-3 linuri ulei de masline pentru uns tava
Mod de preparare:
Se curata scrumbiile,se spala bine,apoi se sareaza in interior si exterior,apoi se cresteaza fin.Se tapeteaza o tava de aragaz cu folie de aliminiu,peste care se aseaza o hartie de pergament,se unge cu ulei,se aseaza scrumbiile,iar in burta fiecarei scrumbii se pun cate 2 felii de lamiae,cateva rondele de ceapa,2-3 rondele de morcov si ierburile aromatice.Se stoarce zeama de la o lamiae pe tot pestele,se mai comdimenteaza cu sare si piper dupa gust,iar restul legumelor se repartizaza in tava.
Se adauga paharul cu vin,se acopera bine pestele cu folie de aluminiu si se da la cuptorul incins la 230gC pentru 35 de minute.Se scoate tava,se inlatura folia de deasupra si se mai lasa la grill pentru maxim 5-6 minute sa se rumeneasca.
Se servesc alaturi de o garnitura din cartofi natur sau la cuptor.Eu am facut o garnitura din cartofi acordeon la cuptor.

Scrumbie umpluta cu verdeturi .



Ingrediente:

  • 4 scrumbii proaspete .
  • zeama de la 1 lamaie .
  • 4 fire de ceapa verde .
  • 4 fire de usturoi verde .
  • 1 legatura marar .
  • 1 legatura patrunjel .
  • ulei de masline .
  • sare,piper

Mod de preparare:
Se curata, se cresteaza pe burta si apoi se spala bine scrumbiile.
Se face un amestec din ceapa verde,usturoi verde, marar, patrunjel, toate tocate marunt care se condimenteaza cu sare, piper si se stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie.Scrumbiile se condimenteaza si ele cu sare si piper si apoi se umplu cu amestecul de mai sus.Se mai opreste putin amestec pentru a presara pe deasupra.
Pe o folie de aluminiu, unsa cu putin ulei de masline se aseaza scrumbia , se stropeste cu zeama de lamaie si apoi se presara cate o lingura de amestec de verdeturi.Asa se procedeaza cu fiecare scrumbie in parte apoi se  inveleste fiecare in folia de aluminiu.Se pune intr-o tava cu gratar in care am pus o cana cu apa si se da la cuptor.Cand sunt aproape gata facute se indeparteaza folia de aluminiu si se mai lasa putin ca sa se rumeneasca.Se servesc cu zeama de lamaie din abundenta.

Scrumbie cu salvie la gratar .



Ingrediente:

  • scrumbie proaspata
  • sare mare
  • frunze de salvie
  • ulei de masline

Mod de preparare:

Scrumbia proaspata se curata bine si se spala ca orice peste, apoi se cresteaza pe partile laterale, se unge cu ulei de masline.
Pe interior se aseaza un strat  subtire de sare mare si o frunzulita de salvie.Se picura si in interior ulei de masline.
 Se pune pe gratar si se serveste apoi rumenita calduta pe un platou cu zeama de lamaie si sare.Se serveste alaturi un vin alb demisec.Te lingi pe degete!


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web