Cleanul se poate pescui...
La plutã între ape. Avantajul este cã se pot "bate" mai multe locuri, se poate pescui pe o portiune mai mare de râu. Dintre momeli se recomandã viermusii, carii de lemn (sunt excelenti), larvele de chironomus si broscutele. Specificul metodei constã în faptul cã momeala se potriveste astfel încât sã se scufunde doar 30-40 cm în apã. Uneltele folosite trebuie sã fie foarte fine.
Varga. Se recomandã o lanseta tip feeder, adicã o lansetã cu vârful foarte fin (de fapt are mai multe vârfuri care se folosesc în functie de greutatea de lansare si de puterea curentului), care sesizeazã cea mai slabã muscãturã (chiar când începe sã mãnânce, cleanul nu este înca prea bãtãios) sau o vargã obisnuitã, a carei lungime se alege în functie de râul pe care se pescuieste.
Firul. Un fir de 14-16/100 ar fi suficient dacã ar veni la momealã numai cleni potriviti ca mãrime; dar cum s-ar putea prezenta si cleni de 1-2 kg, grosimea aceasta se va folosi numai pentru strunã, firul alegându-se mai rezistent (18-20).
Cârligul. Nr. 8-12, functie de momeala folositã.
Pluta foarte mica, vopsita în culori cât mai naturale, deoarece cleanul se sperie la culori stridente. Foarte bune s-au dovedit plutele fãcute din cocean de porumb, lungi de 3-5 cm si având o grosime de 4-6 mm.
Plumbul se va folosit numai dacã momeala este extrem de usoarã, chiar în acest caz nu va depãsi 0,5g.
La fund. Pentru clean, aceasta metodã de pescuit nu implicã folosirea plumbului greu. Având în vedere cã momeala este în general destul de grea (greieri, broscute, cosasi, gândaci, cirese, prune, etc.), nu se va pune plumb decât în cazul cã suvoiul este foarte repede. Momeala se aruncã în apã cu 3-4 m mai sus de locurile vizate si se lasã, fãrã plutã, sã fie dusã de apã, care sã o joace si sã o coboare pânã la fundul albiei, conducând-o si din vargã si eliberând fir. Prin întinderi usoare ale firului, se va controla momeala. Cleanul prinde momeala cu multã bãnuialã si, de îndata ce simte rezistentã, o lasã. De obicei nu o mãnâncã în locul în care a gãsit-o si va voi sã o duca în ascuzisul lui. De aceea, când, dupã douã-trei smucituri slabe, firul se întinde, se va face înteparea. Pentru tehnici speciale, vezi >> "Pescuitul cleanului pe râuri repezi".
Cu nãluci. Toamna, când apa este scãzutã si limpede, pe o vreme în încãlzire, aceastã metod7 este recomandatã. Materialul logistic va fi format din lansetã si mulinetã usoare, fir de 15-16 (rezultate bune se obtin la culori deschise: galben, verde deschis, portocaliu si bineînteles la combinarea acestora - fire Tiger) si nãluci: lingutite-muscã, rotative mici, marimile 00, 0 sau 1 (Mosca Spanto si Nome sau BerTi) sau wobblere mici de 2-3 cm (Down de 2,25 si 3 sau Salmo Hornet de 2 si 3). La acest tip de pescuit trebuie cât mai multã liniste, se umblã usor pe mal sau prin apã. Se lanseazã cu minimum de miscare si de zgomot, în aval si spre malul opus (cumva în diagonalã) si se recupereazã cât se poate de lent. Se tine nãluca suspendatã în curent, astfel încât sã se simtã cã lucreazã. Dupa ce s-a prins un clean într-un anumit loc, nu se bãlãceste apa pentru cã sigur mai sunt si altii în zonã.
La muscã. Se poate folosi o vargã de clasã 3 sau 4, de 2,55 m (pe râuri mici) si obligatoriu fir textil. E bine ca leader-ul sã fie lung (cât varga). Se pot încerca aceleasi stiluri, aceleasi ustensile si aceleasi muste ca la pãstrãv. Prezentarea mustei trebuie sã fie cât mai îndelungatã, pentru a-i da cleanului timp sã se ridice sã o culeagã. Mustele de clean pot fi si putin mai mari, legate pe cârlige uzual nr. 8-10. În general se vor folosi muste super plutitoare (uscate), cele mai bune fiind cele mai mari, pãroase (tip palmer). În zilele reci si cu vânt, când cleanul stã la fund, lângã cotorul cârligului cu muscã artificialã se va pune o alicã, pentru ca musca sã se scufunde putin. Se executã, din vargã, miscãri de tragere si eliberare. În acest fel, mustele pãroase se zbârlesc sau îsi aduna penele, dând impresia cã sunt vii si incitând pestele. Cele mai bune momeli pentru clean sunt: furnici,porumb,broscuța,pestisor,strugure
luni, 11 ianuarie 2010
Cleanul se poate pescui...
18:43
NIKE B.
No comments
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu