vineri, 18 iunie 2010

Pescuit şi Lestarea nimfelor


  Pescuit şi Lestarea nimfelor



Cine pescuieste cu nimfe în ape repezi sau adânci stie ca trebuie sa ajunga cu ele în zona de hranire a pestelui. Cum acesta deseori sta pe fundul apei, parca lipit de el, în majoritatea cazurilor muscarul trebuie sa foloseasca imitatii bine lestate pentru ca ele sa evolueze la adâncimea dorita. Daca vara în conditii ideale se poate pescui cu muste ce se îngreuneaza prin absorbirea de apa a a materialului din care sunt facute, pesti ridicându-se la ele mai usor, la început si sfârsit de sezon, cu ape reci si tumultoase, pestele e mai lenes si mai mofturos.



 

Tactica trebuie schimbata, e nevoie de nimfe grele pentru a ajunge rapid la fundul apei. De ce rapid? Pentru ca se pescuieste pe o zona relativ fixa ca întindere, plus ca nu putem folosi un fir lung, deoarece se pierde contactul bun cu musca si implicit nu se pot detecta atacurile pestelui. Concluzia ar fi ca se pescuieste cât mai aproape de pescar si cât mai aproape de fundul apei. Prin urmare, cea mai rapida si economica lestare se face cu lita de plumb. Cu toate astea, în râurile repezi si foarte repezi aceste muste nu reusesc sa ajunga în timp multumitor aproape de fundul râului, mai ales când se folosesc în marimi foarte mici legate pe cârlige #16-20. Acest lucru i-a determinat pe pescari sa foloseasca alt tip de lestare,mai scump- e drept, dar eficient: lita de wolfram(tungsten). Aceasta este mult mai grea si este de un volum redus comparativ cu cea din plumb, astfel ca micronimfele puteau avea o forma mai subtire si opuneau o mai mica rezistenta apei în timpul scufundarii.







Verdana,Arial,Helvetica, Verdana,Arial,Helvetica,sans-serif; font-size: x-small;">Un alt mod de a lesta cârligele este prin utilizarea bilelor de metal (plumb, cupru, alama si tungsten) colorate în argintiu,auriu sau cupru (cele mai populare), dar si în verde, negru sau alte culori. Aceste bile s-au dovedit a fi un stimulent pentru curiozitatea pestilor asupra nimfei, asa încât a devenit rapid printre muscari o moda si nu numai în a le folosi. Pozitionate aproape de ochetul cârligului sau însiruite pur si simplu pe tija lui, au ajuns sa imite de la capul insectei la torace sau abdomen.
Stiul de pescuit a nimfelor lestate e un pic diferit de traditionala trei sferturi la vale” cu musca uda ... Se poate pescui în amonte de pescar paralel cu curentul, prin încrucisarea curentului, plimbarea lor în spatele bolovanilor mai mari sau se pot pescui în aval. Toate aceste situatii trebuie folosite în functie de intuitia si „simtul apei” fiecaruia, în functie de modul în care se hranesc pestii sau în functie de conditiile meteo. E important sa se pastreze un contact bun astfel încât sa se diminueze agatarile frecvente de diferite structuri de pe fundul râului. Atacurile pestilor sunt destul de timide si greu de remarcat, daca nu se pastreaza snurul de musca întins. Daca apele sunt lente, e bine ca mustele sa nu fie puternic lestate pentru a nu se purta exact ca niste„bolovani”,ele trebuie sa evolueze în apropierea fundului, purtate din piatra în piatra de curent, nicidecum sa se îngroape, imediat dupa lansare, în pietrisul râului. La ape repezi nimfele trebuie îngreunate pe masura. Pescarul trebuie sa gaseasca un echilibru liniei formate din cele doua sau trei nimfe.







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web