marți, 28 septembrie 2010

Pescuit sportiv si metode noi de pescuit la clean .

Pescuit si  metode noi de pescuit la clean .


In cele ce urmeaza o sa discutam despre o metoda de pescuit la clean si anume despre : metoda Trotting , este o metoda speciala si eficienta pentru pescuitul cleanului  la pluta .
 Aceasta metoda ofera avantajul unei prezentari mult mai naturale a momelii, pentru pescarii experimentati.
 Trottingul se remarca ca un pescuit specific al cleanului, dar nu mare va fi surpriza daca pestele scos la suprafata va fi un biban, crap, somn sau mreana.: Suvoaiele (mai rapide sau lente) din ape curgatoare, cu adancimi intre 30cm-1,5m, in special, iar in general pretutindeni pe cuprinsul raului.

Metoda de pescuit : De la pluta spre lanseta, primii 30m de monofilament se spreiaza cu sprey special pentru a face firul plutitor. Tehnica constituie in lasarea in curent a momelii (monturii) astfel incat sa fie purtata la 30m in aval, unde se afla clenii. Semnalizarea muscaturii consta in franarea plutei. Lestarea momelii va fi usoara; momeala va matura fundul apei pe tot parcursul deplasarii ei subacvatice.
Ca particularitate, este foarte important ca firul dintre pluta si lanseta sa pluteasca la suprafata apei si sa fie mentinut relativ intins (fara serpuiri care sa anihileze amplitudinea inteparii). Lasati deci montura sa curga liber in aval, mentineti firul intins si din cand in cand franati inaintarea plutei pentru a avea ca rezultat usoara ridicare a momelii de pe fundul apei. Acesta va fi momentul crucial pentru cele mai multe muscaturi din partea cleanului.
Cunostinte importante: Datorita frecarii cu diferite obstacole (bolovani, vegetatie subacvatica,etc), patura de fund a apei are o viteza de deplasare (curgere) mult mai lenta decat patura de suprafata. Ca atare, pluta noastra se va deplasa la suprafata apei cu o viteza mai mare decat a momelii de pe fund, tinzand sa imprime aceeasi viteza si acesteia. Numai ca o momeala ce se deplaseaza mai repede decat patura de apa in care se afla are o miscare nenaturala si ca atare sperie pestii. Aici intervine maiestria pescarului de a ridica varful lansetei si a frana, din cand in cand, inaintarea plutei cu scopul de a pastra momeala de pe fund la o viteza de „curgere” naturala, egala cu cea a apei la fund. Iar aceasta maiestrie se castiga in timp.


Ustensilele si accesorile de pescuit .


Lanseta: va fi una din carbon, usoara, mufabila (trei tronsoane sau mai mult) cu lungimi incepand de la cea standard a lansetelor de MATCH (pluta) englezesti de 3,90m (13 feet), continuand cu lungimile de 4,20m (14 feet), 4,50m (15 feet) si culminand cu cea de 5,00m (17 feet).


Mulineta centre-pin: Dupa cum am spus si mai inainte,TROTTING-ul este o metoda cu totul speciala, cea mai desavarsita si eficace pentru pescuitul la pluta, vara, al cleanului, in ape curgatoare. Diferenta fata de alte metode, oarecum asemanatoare, e reprezentata de mulineta. Si aceasta nu e o diferenta neglijabila cum veti inclina sa credeti la prima vedere.

Folosind mulineta clasica de-acum, cea cu tambur fix, veti constata pe pielea voastra cat de stanjenitoare va fi actiunea de „a da fir liber”, mai ales cand ne aflam pe un curent rapid. Chiar cu garda deschisa, firul se va poticni, ba din cauza frictiunii, ba pentru ca spirele sunt parca lipite intre ele... toate acestea obligandu-ne la o iuteala de mana ce se va dovedi in final istovitoare si enervanta. Pentru a inlatura acest major neajuns, specialistii englezi au adaptat o mulineta folosita in pescuitul la somon si pastrav, e vorba de mulineta centre-pin. Aceasta seamana ca aspect cu cea clasica de fly fishing (pescuit la musca) doar ca e ceva mai mare si poseda o miscare a tamburului aproape lipsita de frecare. Astfel, curentul va antrena montura si firul central, care la randul lor vor antrena tamburul. Pescarului nu-i ramane decat sa stea nemiscat, sa urmareasca din cand in cand rotirea tamburului si sa astepte momentul ajungerii monturii la tinta, sau dupa caz, sa franeze derularea firului dupa placul inimii.

Avantajul  folosind o mulineta centre-pin, lanseta va fi mult mai echilibrata, usoara... si deci comfortabila.
Dezavantaj: pretul unei astfel de mulinete centre-pin depaseste in mai toate cazurile o suta de lire sterline bucata, fiind considerata adevarata opera de arta. Daca mai are si rulmenti si poarta blazonul unei firme de traditie nici sa nu ne gandim la preturi mai mici de 250 lire sterline. Cea mai ieftina gama pare a fi cea a firmei englezesti LEEDA, a carei preturi pornesc de la 50 sterline bucata.


Cine va dori totusi sa achizitioneze un centre-pin ca sa efectueze un pescuit de clasa, va trebui sa fie insa atent deoarece cele mai multe modele sunt concepute doar pentru lansetele de somon, nepotrivindu-se in scaunul lansetelor noastre, iar incarcarea excesiva cu fir a tamburului poate crea forte de tensiune ce vor duce la deformarea si deci distrugerea tamburului (se recomanda maximum 50m de fir).
Mai exista si varianta confectionarii manuale unei astfel de mulinete, orientandu-ne dupa un model original si... improvizand.

Firul: Este foarte important ca firul sa fie multifilament (5-7kg rezistenta) deoarece acesta nu prezinta elasticitate si la distante mari de zeci de metri va intra prompt in actiune, intepand cum trebuie pestele. Lungimea firului, intre pluta si montura va fi de 1-2m, dupa caz, chiar daca adancimea suvoiului e de doar 50cm.


Forfacul: Va fi constituit din monofilament (aprox.2,5kg rezist) si va avea o lungime de cel putin 30cm. Monofilamentul va ceda lesne in cazul fatalelor agatari ale monturii in formatiuni subacvatice.

Momeli Ca momeli, puteti experimenta absolut orice. Eu va recomand: insecte (greieri, lacuste, diversi gandaci ), melci de casa si broscute. Dar nu neglijati nici branza iute, pasta de branza, painea si alte delicatese mult-ravnite de clean.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web