sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Pescuit Amator si Plute pentru Clean

Pescuit si Plute pentru Clean





 Prietenii pescari amatori in cele ce urmeaza vom vorbi despre cateva plute folosite la pescuitul cleanului pe rauri repezi si anume despre : plute stick , plute bologneze , si plute waggler .

Plute „STICK”(stick=bat)



– Hadrian stie ca, din cauza vantului, nu-i loc de joaca cu plute de 4 plumbi a marimea 4 fiecare, asa ca fiecare pluta a lui este din cea care se echilibreaza cu 8 plumbi de marimea 4, are corp de balsa si o tija metalica centrala subtire. Tija ajuta pluta sa stea la suprafata pe orice curent (aqua-dinamism), iar partea de sus a plutei, bombata, ofera suficienta flotabilitate cat sa-i permita lui Hadrian sa o tina chiar pe loc, impotriva curentului, fara teama ca ar pute fi trasa la fund de acesta. Pluta lui Hadrian nu va purta insa 8 plumbi de marimea 4, ci... 24 de plumbi de marimea 8 (8 este o marime mai mica decat 4). De la pluta catre carlig, va fixa grupuri de cate 3 plumbi (de marimea 8 fiecare), la distante egale, dupa care cateva grupuri de 2 plumbi (de marimea 8) si in cele din urma cate un singur plumb (marimea 8) la distante egale, pe ultima portiune, avand grija ca ultimul plumb sa nu se afle mai aproape de 30 cm de carlig.

Sistemul plutelor „stick” se utilizeaza pentru pescuitul in zona cuprinsa intre sfertul si prima treime a latimii raului (deci la distanta relativ mica).


Plute „BOLO” (bologneze)



Acestea sunt de fapt tot plute gen „stick”, dar mult mai mari ca dimensiuni, ce necesita a fi tinuta in pozitie verticala de greutatea a 5 grame de plumb, sub forma unei singure „olivette” ce are incorporate vartejuri atat la extremitatea de sus cat si la cea de jos. De exemplu, la o adancime a apei de circa 2,10m, aceasta olivetta va fi fixata la 90cm distanta de carlig, si insotita, pe aceasta distanta, de trei plumbi nr.8 egal distantati intre ei. Scopul vartejurilor este acela de a preveni rasucirea liniei la recuperarea ei (mulinare). Acest gen de montura poate fi comfortabil utilizata pentru pescuitul intre jumatatea latimii raului si al treilea sfert al ei.

Plute „Waggler”



Acestea sunt plute cunoscute si sub denumirile de „antena” ori „pana”, se folosesc de catre Hadrian numai pentru pescuitul momelii pe fund si sunt echilibrate cu 4 plumbi SSG (de 1,6grame fiecare). Grosimea plutei, construita din balsa ori pana de paun (peacock), trebuie sa fie considerabila, pentru ca aceasta sa nu fie trasa la fund atunci cand momeala se deplaseaza pe fundul apei. Acest gen de pluta e folosit pentru pescuitul aproape de malul opus al raului (aerodinamismul ei permite lansari la distanta) sau pentru pescuitul la orice alta distanta, pe conditii vantoase potrivnice ce nu permit utilizarea cu succes a celorlalte plute prezentate mai sus. Hadrian are modul sau special de a echilibra aceasta pluta: 2 plumbi minusculi foarte alaturati intre care pluta waggler culiseaza (0,5 – 2cm) si restul greutatii repartizata sub forma de plumbi nr.8, grupati cate 3 laolalta, incepand de la jumatatea distantei dintre pluta si carlig, si continuand cu grupuri de cate 2 si apoi 1 singur plumb.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web