vineri, 21 iunie 2013

Dictionarul pescarului amator de la A - Z

Dictionarul pescarului amator


A

Ac = Carlig pentru pescuit. Unealta de pescuit de forma unui ac indoit, cu coada aplatisata sau prevazuta cu un inel pentru prinderea firului. Varful are un spin care impiedica retragerea varfului cand acesta se infige in captura. Sunt diverse forme de carlige, cu tija dreapta sau curbata, mai lunga sau mai scurta, uneori prevazuta cu spini. Materialul carligului poate avea sectiune rotunda (circulara) sau poate fi aplatisat, acestea fiind carlige forjate. Procesul de forjare ofera materialului rezistenta ridicata la incovoiere fapt pentru care carligele forjate sunt deosebit de rezistente.

Agrafa = Piesa metalica de legatura, de forma unei bucle alungite, prevazuta cu un brat mobil si un sistem de blocare a bratului (asemanator unui ac de siguranta). Face legatura dintre forfac si linia principala a firului.

Albitura = Denumire generala a speciilor de pesti cu talie mica (rosioara, oblete, babusca ... ) folositi de regula ca momeala pentru rapitori.

Alevin = larve de pesti

Alica = Biluta de plumb crestata sau gaurita. Se foloseste ca greutate pentru echilibrarea plutei. Amonte = In susul apei (intre observator si izvor).

Amur = Amurul sau Cteno (Ctenopharyngodon idella) denumit si Ten (crap chinezesc). Este una dintre speciile de crap cele mai spectaculoase care traiesc in tara noastra, avand preferinte alimentare de natura predominant vegetala. Corpul sau zvelt si fusiform este acoperit in intregime de solzi mari, de culoare gri-argintie, cu nuante inchise pe spate. Exemplarele mari ating uzual 30 kg si peste 130 cm lungime. Acestia sunt niste pesti deosebit de vioi iar cand sunt capturati opun o mare rezistenta, in timpul drilului.

Ancora = 1. Carlig triplu (3 carlige cu tijele lipite), cu deschiderea acestora dispusa echilateral. Se foloseste in general pentru rapitor. 2. Piesa metalica cu 2-3 brate, folosita pentru ancorarea vaselor.

Anghila = Peste cu corp asemanator unui sarpe, cu dinti ascutiti.

Antirasucitor = Dispozitiv de legatura asemanator agrafei insa care dispune de o articulatie rotunda ce permite rotirea libera a celor doua capete in jurul axei longitudinale. Rolul este de a permite rotirea monturilor (in special naluci) fara sa rasuceasca firul liniei. Se mai numeste si vartej.

Arc = Componenta a forfacului, cu forme aerodinamica, de regula sub forma de arc conic sau biconic, ovoid, aflat la extremitatea monturilor si care serveste ca greutate (lest) pentru lasarea monturii cu momeala. Poate fi monobloc - realizat din plumb sau poate fi confectionat dintr-un arc de sarma cu plumb turnat in partea inferioara. In arc se fixeaza, prin presare cu mana, nada pentru atragerea pestilor in zona monturii. Acesta este, de regula, un momitor.

Ata de mare = Peste marin filiform, de max. 30 cm lungime.

Aterina = Peste marin care traieste aproape de litoral, in bancuri.

Ava = Unealta de pescuit din plasa, prevazuta cu plumbi si plute.

Aval = Invers decat amonte. Indica pozitia de la observator in josul apei.

Avat = Peste de apa dulce, cu corp alungit, argintiu, cu dimensiunea de medie de 45 cm si 2-2.5 kg. Unele exemplare pot atinge si 10-12 kg, 70-80 cm lungime. Se pescuieste cu momeli naturale sau artificiale (rama, pestisori, linguri, muste artificiale).

pescuit-record

B

Babaros = Cub mare de mamaliga folosit la pescuitul crapului.

Babusca = In limbajul popular balos. Se aseamana cu rosioara dar este argintie si cu burta alba. Uzual atinge 10-15 cm si 100-150 g. Se prinde cu undita la rama, viermusi, miez de paine.

Baliza = Semnalizator pentru : 1. delimitarea zonelor de navigatie; 2. delimitarea zonelor de siguranta destinate inotului; 3. marcarea zonei nadite, la pescuitul plantat.

Balta = Apa statatoare, specifica zonelor de campie si care poseda izvor propriu, natural, de apa. In cazul lanturilor de balti (vezi cazul Pasarea) un izvor comun alimenteaza baltile, apa trecand dintr-un bazin in altul in mod natural. In acest caz este obligatoriu ca fiecare administrator de balta sa supravegheze nivelul apei si sa deschida stavilarul cand nivelul depaseste o limita de referinta.

Bambina = Indicator care ne semnaleaza cand pestele trage de momeala. Modelul cel mai raspandit este cel sub forma de inel sectionat intr-un loc. Inelul se deschide si se introduce firul prin el. Cand pestele trage, firul se intinde/se relaxeaza (in functie de sensul in care trage) iar inelul urca/ coboara. Atunci pescarul ridica energic lanseta si inteapa.

Bambus = Planta provenita din zona asiatica si respectiv zonele calde, folosita cu succes la confectionarea vergilor de pescuit. Are o rezistenta deosebit de ridicata. Materialul selectionat pentru confectionarea unditelor se aseamana cu trestia autohtona dar are aspect lemnos, densitate ridicata si noduri proeminente.

Bataie = Ritual de imperechere a pestilor. De regula se produce primavara, in zonele cu apa calda si mica, cu vegetatie. Masculul loveste femela cu coada, aceasta fiind ajutata sa elimine icrele. Apoi masculii depun laptii peste icre. In cazul speciilor de crap, loviturile masculilor sunt asa de puternice incat pot cauza moartea femelelor tinere de dimensiuni mai mici.

Beluga = Femela de morun.

Biban = Specie de pesti rapitori, cu forma specifica, culoare gri-verzuie dungata. Este un peste agresiv, foarte lacom. Corpul este robust si prezinta doua inotatoare dorsale. Bibanul poate depasi 50 cm si o greutate de peste 2 kg.

C

Calcan = Peste marin cu corp plat si forma rotunda, culoarea nisipului, cu lungime de pana la 1 m si peste 10 kg greutate (exemplarele foarte mari). Ochii sunt situati pe partea colorata a corpului.

Cambula = Peste marin cu dimensiunea medie de 25-30 cm, corp oval, culoare verzui-galbuie.

Caracuda = Peste de apa dulce, specific baltilor de ses si de deal, foarte asemanator cu carasul, insa avand corpul mult mai lat, aproape circular. Din cauza exploatarii intensive precum si a poluarii accelerate a apelor, caracuda a disparut cu desavarsire din numeroase balti de ses, fiind pe care le disparitie.

Carcalete = Combinatie de doua sau mai multe momeli intr-un singur carlig (ex. viermusi si mamaliga).

Carmac = 1. Carlig foarte mare pentru prinderea pestilor de talie mare (ex. somn); 2. siruri de carlige pentru agatarea morunilor cand vin sa depuna icre (un fel de japca).

Cascator = Accesoriu din sarma otelita utilizat pentru a deschide gura pestilor rapitori pentru a permite extragerea carligelor. Se fososeste cel mai adesea la extragerea monturii din gura stiucilor, la salau etc.

Casting = Proba de lansare la punct fix, cu lanseta, sau de lansare la distanta. Se urmareste precizia aruncarii sau distanta pana la care se arunca. Constituie proba in concursuri.

Catamaran = Barca cu doua corpuri, legate intre ele printr-un sistem de fixare rigid. Se caracterizeaza prin stabilitate in ape agitate.

Caviar = Icrele negre produse de sturion (pastruga), morun, nisetru.

Cega = Peste de apa dulce, cu lungimea de pana la 1 m (uzual), corp alungit prevazut pe spate cu discuri osoase, cap conic si bot alungit. Peste foarte valoros.

Chefal = Este o clasa de pesti care contine 3 specii: 1. Labanul sau chefalul mare - Mugil cephalus (ajunge la max. 1 m/10 kg); 2. Singhilul sau chefalul mediu - Mugil auratus Risso (40 cm/1 kg); 3. Ostreinos - chefalul mic 40 - 50 cm / 500g max.. Are culoarea argintie si sunt specii valoroase. Se pescuiesc si in Marea Neagra, momeala preferata: scoicile si rama de mare. Scoicile preferabil sa fie cat mai mari.

Cherhana = Cladire special amenajata pentru a primi, pastra si sorta pestele pescuit industrial.

Chila = 1. Partea inferioara a plutei de pescuit; 2. Parte a corpului unei ambarcatiuni.

Ciortan = Crap de 0.5-2 kg.

Ciprinidae = Denumirea familiei de pesti din care fac parte speciile: crap, caras, clean, avat, babusca, caracuda, cosac, mreana, rosioara, scobar, oblet etc.

Clean = Peste de apa dulce (80cm/5kg), corp cilindric, cu solzi de culoare verde-cenusiu metalizat, bruta alba, aripi portocalii. Prefera apa rece si limpede. Se pescuieste cu rama, larve, insecte, fructe, paine, branza, pestisori, momeli artificiale.

Clonc = Instrument din lemn, asemanator unei linguri de lemn cu coada lunga, usor incovoiata. La un capat exista o scobitura (o cavitate) care, prin lovirea de suprafata apei, scoate un sunet asemanator celui produs de sticla de sampanie cand ii scoatem dopul. Zgomutul produs atrage somnul de dimensiuni mai mari in zona.

Cocioc = Insula plutitoare cu stuf si papura, formata dintr-un fel de pamant asemanator cu cel de turba (folosit la flori), negru si cu densitate mica.

Cocolos = Amestec de paine si mamaliga, utilizat ca momeala. De regula, forma momelei este sferica, de dimensiuni mai mici sau mai mari - in functie de specia de peste pescuita.

Copca = Gaura practicata in gheata pentru pescuit pe timp de iarna. Se face cu un instrument numit scoaba sau cu un toporas; uneori se face focul pe gheata care se topeste local.

Cosac = Peste de apa dulce, asemanator cu platica, 25cm/500g. Corpul este acoperit cu solzi mici si moi, capul mic, spate culoare intunecata si burta argintie.

Cosas = 1. Insecta din familia lacustelor utilizata ca momeala pentru pescuitul cleanului, mrenei etc; 2. Amurul.

Cracan = Denumire populara a suportului pentru undita si lanseta. Pentru lanseta se foloseste sistemul de forma unei tije cu diametrul de 3-4 mm, cu un capat ascutit iar celalalt prevazut cu o bifurcatie in forma de V pe care se prijina lanseta.

Crap = Specie de peste cu larga raspandire in lume (Cyprinus carpio, familia ciprinidae).

pescuit-record

D

Dandineta = Momeala artificiala, din metal, sub forma de biluta lipita pe coada carligului.

Degorjor = Unealta pentru extragerea carligului din gura pestelui (in special la rapitorii mai mari care inghit momeala). Este o sarma mai groasa cu un capat despicat si cu maner la celalalt capat.

Drill = Actiunea de scoatere a pestelui din apa dupa intepare, timp in care acesta executa manevre pentru a scapa. Pentru reusita acestei actiuni, cand pescuim cu lanseta, frana trebuie bine reglata pentru a preintampina ruperea firului la smucituri. Pe durata drilului vom cauta sa-i dam pestelui aer (sa-l tinem cateva secunde, in mod repetat, cu capul scos din apa).

E

Efemera = Insecte cu corp suplu, moi, care traiesc cateva ore -zile. Larvele mai sunt denumite: babite, rusalii, vetrice. Sunt momeala preferata a mai multor specii de pesti, ex. bibanul, cega, clean etc.

Elesteu = Bazin pentru reproducerea si cresterea pestilor. Se mai utilizeaza si termenul "helesteu".

F

Fantanel = specie de pastrav.

Feromon = Substanta chimica secretata de catre un animal (prin glande secretoare externe), eliminata in mediul extern in cantitati infime, cu rol in comunicarea chimico-olfactiva in cadrul aceleiasi populatii.

Fir = Este firul, guta folosita pentru pescuit. Poate fi din material textil, nylon etc. Un fir este apreciat dupa rezistenta la rupere raportata la diametru, rezistenta la abraziune, transparenta, elasticitate.

Fitofag = Speciile de pesti care se hranesc cu plante.

Forfac = Montura formata dintr-un fir prevazut la un capat cu un plumb iar la celalalt capat cu o agrafa sau o blucla pentru atasarea la linia lansetei / unditei. Pe fir se leaga unul sau mai multe carlige.

G

Gafa = Instrument sub forma de carlig foarte mare (5-10 cm deschidere), cu diametrul tijei de 3-5 mm, prevazut cu o coada (uzual de cca. 0.5-1 m). Este folosit pentru a agata si scoate pestii mari din apa cand pescuim cu undita sau lanseta.

Ghibort = Specie de peste de apa dulce - usor salmastra, cu corp scurt si spate ridicat, solzi marunti verzi-galbui. Este peste rapitor. Se aseamana cu bibanul.

Guvid = Clasa de pesti din care fac parte guvizii de mare, hanusul, guvidul de balta. Au capul mare, gura larga, doua inotatoare dorsale de forma rotunda, la fel si cele laterale. Culoarea poate fi cenusie deschisa pana la cea neagra. Hanusul este specia cea mai mare, ajungand pana la 500-600 g. Seamana cu un somn in miniatura.

H

Halau = Unealta pentru pescuit formata din doua vergi incrucisate in zona mediana (ca un +) de extremitatile sale fiind fixata o plasa deasa, dreptunghiulara sau patrata. Aceasta e manevrata cu o prajina de 2-3 m si o sfoara. Se lasa in apa, se asteapta cateva zeci de secunde - minute si se scoate.

Hanus = Specie de guvid marin, de dimensiuni mai mari (pana la 500-600 g).

Harpon = Unealta de pescuit animale marine si pesti de dimensiuni mari. Este o lance cu varf ascutit prevazut cu spini. La scara redusa poate fi asemuit cu o sageata.

Homar = Crustaceu asemanator racului, de dimensiuni mari (atinge si 5 kg).

I

Iaprac = Somn de cca. 4-5 kg.

Iaz = Lac de dimensiuni reduse.

Icre = Oua de peste care sunt depuse in zone cu apa mica, calda si vegetatie bogata si apoi fecundate de masculi. Foarte apreciate in domeniul culinar. Atentie: sunt specii de pesti (exemplu somnul, mreana) care nu au icrele comestibile. Cele mai apreciate sunt: icrele negre sau caviarul (produse de pastruga / sturion, morun, nisetru), icrele de manciuria (somon), icrele de stiuca, de crap.

Ihtiologie = Stiinta care studiaza pestii si viata lor.

J

Japca = Metoda de pescuit nesportiv care consta in utilizarea unei lansete de actiune foarte mare, cu mulineta solida, cu linie foarte rezistenta (fir de 0.4-0.5), cu plumb mare si mai multe ancore legate direct pe linie. Se lanseaza lung si apoi se trage prin smucituri pentru agatarea pestilor. Lanseta are un bat cu actiune extrem de mare iar mulinetele sunt foarte puternice. Angrenajul este foarte expus la deteriorare datorita socurilor din timpul inteparii.

Juvelnic = Accesoriu pentru pastrarea pestelui in apa, viu. Este confectionat din plasa cu mai multe cercuri, cu un capat inchis iar celalat prevazut cu un sistem de inchidere pe unde se introduce si se scoate pestele.

K

Kevlar = Fibra de inalta rezistenta utilizata si pentru confectionarea uneltelor de pescuit (vargi, strune etc.).

pescuit-record

L

Laban = Chefalul mare. Este un peste asemanator cu amurul alb si ajunge la dimensiuni de 1m /10 kg.

Lanseta = Unealta de pescuit formata dintr-o varga cu inele, mulineta si linia (firul) cu lungimi de ordinul sutelor de metri. O varga se caracterizeaza prin actiune, putere si lungime. In functie de tipul de pescuit dorit se alege varga potrivita. Pentru o varga se recomanda utilizarea unei mulinete potrivite tipului de pescuit practicat. Ansamblul varga - mulineta se alege astfel incat sa fie bine echilibrat, pentru o manipulare usoara si eficienta si pentru a atinge lanseuri cat mai lungi.

Lapti = Materialul seminal al masculilor de peste.

Lest = Greutate care ajuta la echilibrarea unui corp plutitor (pluta, barca). Pentru undita lestul sunt plumbii atasati pe fir pentru a echilibra pluta.

Lestare = Actiunea prin care echilibram pluta (sau barcile), cu scopul de a le da o pozitie dorita si stabilitate cand plutesc pe apa.

Lingura = Momeala artificiala in forma de lingura, folosita pentru pescuitul rapitorilor. Este prevazuta cu 1-2 ancore pentru agatarea pestelui.

Linie = Firul unditei sau al lansetei.

Lostrita = Peste de apa dulce, traiesti de regula in apele de munte. Atinge dimensiuni de peste 1m si peste 20 kg. Corp cilindric brun cu nuante argintii, gura cu dentitie puternica. Nu se pescuieste sportiv decat cu autorizatie speciala.

Lotca = Barca pescareasca, cu vasle.

Lufar = Peste marin ce poate ajunge la 1 m si peste 20 kg. Corp alungit, gura cu dentitie puternica. Este un peste rapitor si foarte vorace.



M

Mandrina = Sistem de prindere a mulinetei de corpui lansetei. Este prevazut cu un inel fix si unul mobil care se infileteaza si care, prin strangere, fixeaza talpa mulinetei pe corpul lansetei. Sunt mandrine care in loc de inele au doua piese sub forma de papuc, una fixa si cealalta mobila, care culiseaza pe o sina. Piesa mobila are o clapeta care prin actionare fixeaza piesa de sanie, impreuna cu talpa mulinetei.

Maree = Variatie a nivelului marii / oceanului ca urmare a atractiei exercitate de luna si soare asupra apei. Marlita = Pui de stiuca, de dimensiune sub 15 cm.

Midie = Molusca marina comestibila.

Mihalt = Specie de peste de apa dulce, care traieste cu precadere in rauri, cu dimensiuni uzuale de 45-50 cm si 2 kg. Poate ajunge si la 20 kg si 1 m lungime. Are culoare cafeniu marmorat si este peste rapitor.

Minciog = Este un cos din plasa, confectionat de obicei din fir textil. Se aseamana cu cosul de baschet, cu partea inferioara inchisa. Este prevazut cu un suport in forma de cerc, semicerc, sau de "V" care ajuta la fixarea plasei. Suportul este prevazut cu o coada telescopica sau dintr-o singura bucata pentru manipulare la distanta. Pentru crap, minciogul are un diametru de pana la 1 m si coada de pana la 3 m.

Momeala = Este hrana pentru peste sau o imitatie a acesteia, care se fixeaza in carlig pentru capturarea pestelui (rama, cub de mamaliga, boabe de porumb, lingurita metalica, voblere etc.).

Montura = Este un ansamblu de accesorii pentru pescuit, cu scopul de fixare a momelei, de plasare a acesteia in zona de pescuit si de capturare a pestelui cand acesta inghite momeala. Reprezentativ este ansamblul fir - carlige - momeala - plumb, ansamblu masurand intre 20-100 cm si care se monteaza prn intermediul unei agrafe cu vartej de capatul liniei de pescuit.

Mormasca = Carlig prevazut pe tija cu o biluta de plumb, cel mai adesea viu colorata (rosu). Folosita pentru pescuitul bibanului dar si a unor pesti precum carasul, rosioara.

Morun = Specie de peste foarte valoroasa, care traieste si in Marea Neagra. Uzual atinge 1-3 m si pana la 200 kg. Exemplarele mari ajung si la 5 m lungime cantarind pana la 1000-1200 kg. Morunul are culoare brun-cenusie, bot ascutit, cap mic raportat la talie. Icrele negre ale morunului sunt delicatese, fiind foarte pretuite.

Morunas = Peste de apa dulce si salmastra, de cca. 30 cm/500g de culoare brun inchisa si abdomen alb-argintiu. Corpul este alungit si comprimat lateral, cap mic cu mandibula scurta.

Mreana = Peste care traieste in rauri si bazinul Dunarii. Poate atinge dimensiunile de 80 cm si 13-15 kg, are corp prelung acoperit cu solzi marunti de culoare inchisa pe spate si mai deschisa pe lateral, cu bot ascutit cu mustati si buze groase. Atentie: icrele sunt toxice. Ca momeala se foloseste branza, cascaval, sange inchegat, bucati de peste, carne prajita.

Mulineta = Este folosita la pescuitul cu lanseta si are rolul de inmagazinare, desfasurare si recuperare a firului cu montura in timpul pescuitului. Mulineta contine un tambur si un sistem mecanic complex (un reductor)actionat manual printr-o manivela. Pentru detalii vezi articolele din site (ABC la pescuit, Tehnici de pescuit).

Musca = Insecta foarte raspindita la noi, care traieste si in zona lacurilor, fiind frecvent hrana de baza a pestilor. Poate fi folosita la pescuit, ca momeala. In pescuitul sportiv se foloseste si imitatia de musca, adica o musca artificiala confectionata direct pe carlig, cu ajutorul unui fir de bumbac de culoare adecvata, cu bucati de fulgi, matase, plastic etc.

N

Nada = Este hrana cu care, in general, ademenim pestii in zona in care pescuim. Se folosesc in general cantitati mai mari de nada, aceasta putand fi constituita din malai, mamaliga, srot, seminte, porumb etc.

Nailon = In varianta engleza nylon, este o fibra foarte rezistenta, transparenta sau de diverse culori, folosita cel mai des la pescuit. Vezi detalii in site.

Naluca = Sunt momeli artificiale care imita pestii, cea mai cunoscuta fiind clasica lingurita. Aceasta este dotata cu ancore pentru capturarea pestilor. Nalucile sunt folosite la pescuitul pestilor rapitori.

Navod = Plasa pentru pescuit, de dimensiune in general mare (50-100m sau chiar mai mult), care se instaleaza pe un sector al baltii, delimitand o zona circulara. Dupa putin timp acesta este tras la mal adunand pestii intr-un sac central numit matitza.

Nimfa = Stadiu de dezvoltare a unei insecte, cand are loc trecerea de la larva la adult.

Nisetru = Peste marin, raspandit si in Marea Neagra, ajunge pana la 2 m si 100 kg. Corpul e acoperit cu siruri de placi, cap mic si bot scurt. Culoarea brun inchisa, cu abdomen deschis la culoare.

Nod = Este o legatura, o imbinare a unuia sau mai multor fire, fiind caracterizata de o rezistenta ridicata (comparabila cu a firului intreg), in scopul de a obtine un ansamblu functional, in functie de scopul urmarit. Nodurile se folosesc la legarea carligelor, la legarea monturilor, a acesoriilor, la confectionarea plaselor etc. Pentru legarea carligelor sau a liniilor unei undite, lansete, nodul nu trebuie sa scada drastic rezistenta firului si nici sa se desfaca sub actiunea unor sarcini.

pescuit-record

O

Oblet = Specie de peste de apa dulce, raspandit in balti, corp alungit, solzi marunti argintii, pe spate verzui-albastrui, ajunge la max. 20-25 cm. Momeala preferata: painea, viermusii, libelulele.

Ocheana = Rosioara, babusca.

Ochios = Denumire populara a guvidului de apa dulce.

Ostie = Unealta utilizata la vanatoarea pestilor, are forma unei lance bifurcata.

P

Palamida = Peste din Marea Neagra, cu forma de torpila, ajunge pana la 10 kg si aproape 1m lungime.

Papura = Planta acvatica cu frunze lungi (in forma unei lame de sabie) care traieste in lacuri si mlastini.

Paragat = Linie cu multe carlige utilizata la capturarea sturionului si a calcanului.

Pastrav = Peste specific apelor de munte, culoare verzuie cu pete mici colorate -rosii si negre, corp fusiform, gura mare cu dinti marunti, inotatoare dorsala mica si grasa.

Pastruga = Traieste in Marea Neagra si se inrudeste cu cega. Este un peste suplu, atinge pana la 2 m si 30-35 kg. Are cap mic, cu bot lung si turtit.

Pescuit = Activitate industriala sau recreativa care consta in prinderea pestilor sau altor vietati subacvatice, in scop recreativ sau pentru comercializare.

Peste = Clasa de vertebrate care traiesc in mediu acvatic, cu corp de forma hidrodinamica, acoperit cu solzi si care respira prin branhii. Dupa modul in care se hranesc sunt: rapitori (ex. stiuca) sau pasnici (ex. crapul). Pot fi marini sau de apa dulce.

Pietrar = Peste de apa dulce, specific bazinului Dunarii, ce atinge lungimea de 50 cm; are culoare bruna, abdomen alb-galbui, gura in forma de potcoava.

Plancton = Organisme mici de natura animala sau vegetala care traiesc in apa, zona in general dintre ape.

Platica = Peste binecunoscut prin baltile noastre, asemenanator carasului dar cu corp mai lat, solzi mai mici si multe oase. Cap mic, bot usor ascutit, mai lat decat carasul, inotatoare dorsala ascutita. Solzi argintii. Atinge uzual 2-3 kg dar exeplarele foarte mari depasesc 5-6 kg. Se pescuieste ca si carasul.

Plevusca = Peste marunt de apa dulce, solzi argintii cu spatele verzui. Nu depasesc 10 cm lungime.

Plumb = Piesa din plumb (elementul chimic Pb - metal greu, cu densitatea 11.3 g/cm3) utilizata pentru echilibrarea plutei sau ca lest in montura pentru lanseta. Este folosit pentru densitatea sa ridicata si duritatea scazuta.

Pluta = 1. Accesoriu cu densitate mica, confectionat din lemn sau alte materiale usoare (pene de gasca, varf de porumb - cocean, piese din plastic prevazute cu cavitati inchise) si care au rolul de semnalizator. Cand pestele trage de montura, de carlig, pluta se misca iar pescarul trage. 2. Pluta - platforma plutitoare folosita la transportul pe apa a materialelor si oamenilor.

Polyodon spathula = Numele stiintific este Polyodon spathula (pestele cu botul alungit). Traieste in Missisippi, Misouri si din zona marilor lacuri pana in Florida-SUA. Lungime 1,5-2m; greutate 70-100kg; asemanator sturionilor. Rostrul (prelungirea alungita si turtita a botului) poate atinge 30% din lungimea corpului. Devine matur sexual la 7-8 ani masculul si 10-13 ani femela. Se fac intense cercetari pentru cresterea sa in crescatorii, cu mari sanse de reusita.

Porcusor = Peste de apa dulce, corp fusiform cu cap robust, spate cenusiu si laterale argintii cu pete colorate.

Prajina = Varga pentru pescuit (undita).

Pripon = Unealta de pescuit formata din fir de lugime intre 20-50 m, cu montura sililara celei folosite la lanseta. De regula firul este stocat pe o sticla. Lansarea se face prin rotirea monturii in plan vertical, in sensul acelor de ceasornic si eliberarea acesteia in pozitia dintre ora 6.00 si ora 8.00 astfel incat, sub actiunea fortei centrifuge montura capata o miscare de aruncare oblica. In acest timp firul se deruleaza pana la impactul monturii cu apa. Semnalizatorul care avertizeaza cand trage pestele este clasica bambina pusa pe fir, in zona malului, cu firul sprijinit pe doua bete. Se foloseste deseori ca inlocuitor al lansetei.

Prostovol = Plasa de pescuit de forma rotunda, cu diametru de 2-3 m, cu niste greutati pe margini. Cand se arunca, aceasta cade precum o parasuta prinzand pestele sub ea. Aceasta este trasa din apa cu ajutorul unei sfori; sfoara strange prostovolul ca pe un sac.

Pupa = 1. Partea inferioara a unei barci. 2. Etapa in dezvoltarea unei insecte.

R

Rac = Crustaceu de apa dulce, cu lungime de pana la 15 cm si care poseda doi clesti puternici. Inoata prin miscari vioaie ale cozii si se hraneste cu resturi animale sau pestisori mici, scoici, melci sau hrana vegetala. Deseori ataca nada din carig si gratie clestilor cu care desprind bucati de nada acestia sunt prinsi destul de rar. Sunt foarte obositori pentru ca mananca nada si uneori trag pluta la fund dar fara nici un rezultat, pescarii fiind frustati de acest lucru.

Rama = Binecunoscuta rama de pamant sau balegar, vierme de culoare rosie, cenusie si lungime de pana la 15 cm (uneori pana la 30 cm), corp cilindric inelat. Este cea mai raspadita momeala pentru pescuit.

Rapitor = In sens strict pescaresc, rapitorii sunt pestii a caror hrana e constituita din pesti mai mici, pe care acestia ii vaneaza (rapitorii cei mai importanti de la noi sunt: stiuca, salau, biban, somn etc).

Reproducator = Peste selectionat pentru reproducere. Aici intalnim exemplarele mari si sanatoase, apte pentru reproducere.

Rosioara = Peste de apa dulce, foarte raspandit in baltile si lacurile de ses. Corpul svelt, culoare argintie stralucitoare cu spatele brun - verzui si inotatoarele cu varf de un rosu viu. Ochi ageri, dimensiuni de pana la 30 cm si 1-1,5 kg greutate.

Rusalie = Larva de efemere, cu aspect de racusor, antene lungi, corp robust, inelat.

S

Sabita = Peste de apa dulce si salmastra, corp prelung, solzi mici, 300-500 g (dar ajunge si la 1 kg), lungime 25-30 cm. Asemanatoare rosioarei.

Salaul = Peste de apa dulce, rapitor. Corp hidrodinamic cu gura mare si dinti ascutiti, foarte vorace. Pe spate are doua inotatoare. Poate ajunge la 10 kg si lungime de cca. 1 m. Corpul e acoperit cu solzi mici si are culoare gri-verzuie si abdomen albicios. Deseori poate manca mai mult decat are nevoie iar uneori, cum spune o vorba din popor, mananca pana vomita.

Salmastra = Amestec de apa dulce si sarata, intalnit in zona dintre mare si gurile raurilor /fluviilor.

Salmonide = Familie de pesti rapitori (pastrav, lostrita, pastrav de mare, somonul ...).

Salupa = Ambarcatiune moderna, prevazuta cu motor si care atinge, in general, viteza ridicate.

Sardea = Peste din Marea Neagra, 10-15 cm, corp suplu, solzi mari, spate brun-albastrui.

Scobar = Peste care prefera mediul din apele curgatoare, in special raurile mari care izvorasc la munte. Se regaseste din partea inferioara zonei pastravului si pana la gurile Dunarii. Dimensiuni uzuale 250-300 mm, greutate max. 0.5kg, exemplarele de exceptie ajungand insa si la 1-1.5 kg. Corp cilindric, solzi mari, spate inchis la culoare si abdomen albicios. Se hraneste cu viermisori si larve.

Scoica = Molusca avand corpul protejat de doua carapace simetrice care se deschid si se inchid ermetic. Exista specii de apa dulce, care traiesc in baltile si lacurile de ses, precum si specii care traiesc si in Marea Neagra. Sunt comestibile si sunt folosite deseori ca nada pentru pescuit.

Setca = Plasa dreptunghilara prevazute cu plute pe latura superioara si plumbi pe latura de jos, fixata in pozitie verticala. Plasa are ochiuri cu marimi diferite. Cand pestele trece prin ea acesta se agata cu inotatoarea si ramane blocat.

Solunar = Un calendar reprezentat in corelatie cu pozitia pe care o au luna si soarele in raport cu un punct al pamantului si care exprima grafic sau prin calificative sansele unei zile de pescuit. Aceste sanse sunt date de influenta astrelor mentionate anterior asupra comportamentului pestilor. Experienta a demonstrat ca un solunar bine calculat se verifica in practica in proportii semnificative (peste 75% din cazuri).

Somn = Peste de apa dulce, fara solzi, culoare cenusiu inchis cu aspect marmorat. Corpul este aerodinamic, fara solzi, pielea este foarte lunecoasa, are cap mare si turtit in plan orizontal, gura larga cu multi dinti marunti si doua mustati lungi. Poate sa atinga si 400 kg, cu lungimi de 4.5-5 m. Este peste rapitor. Atentie: icrele sunt toxice.

Sprot = Peste marunt din Marea Neagra. Are culoare argintie cu spatele avand tenta verzuie. Solzi medii, lungime de max. 8-10 cm.

Srot = Nada pentru pescuit compusa din seminte de floarea soarelui, bumbac, soia etc.. Este materialul rezidual rezultat din materia prima din care se extrage uleiul. Este utilizat foarte des ca nada pentru crap. Pescarii il mai numesc si strot. Stavrid = Peste intalnit in Marea Neagra, 15-20 cm si max. 500 g, asemanator cu scrumbia.

Stiuca = Peste rapitor cu forma aparte, bot ca de rata, corp prelung, aproape cilindric, culoare verzuie. Gura este bine inarmata cu dinti. Inotatoarele dorsale sunt apropiate de zona terminala a cozii si este un peste care in timpul vanatorii poate dezvolta o acceleratie foarte mare comparativ cu alti pesti, surprinzand prada. Poate atinge si 25-30 kg. Deseori stiuca este purtatoare de paraziti intestinali sau de viermi in sacul cu icre, motiv pentru care intestinele se indeparteaza cu grija iar icrele se curata foarte bine de pielita si tesuturile invecinate.

Strapazan = Pui de salau de max. 25-30 cm.

Streamer = Musca artificiala confectionata din fulgi de pasari, cei mai buni sunt cei de rata salbatica. Se folosesc adesea la taparine.

Sturion = Familie de pesti din care fac parte: morunul, pastruga, nisetrul, cega etc.

T

Tambur = Este un mosor cu constuctie speciala pe care este inmagazinat firul pe mulineta.

Taparina = Forfac cu multe carlige, folosit la pescuitul chefalului sau altor specii marine. (vezi monturi, forfac)

Tija = Portiunea dreapta a unui carlig, avand diferite lungimi, in functie de tipul carligului; aceasta consituie si portiunea de care se leaga firul forfacului sau liniei de carlig.

Tipar = Peste de apa dulce cu forma asemenatoare unui sarpe sau morena in miniatura. Traieste in baltile cu mult mal pe fund si respira prin intestine. Constituie o momeala foarte eficienta la pescuitul somnului. Acesta emite un sunet ascutit cand este tinut in mana, de unde si denumirea sa de tipar. Se mai numeste si varlan.

Trimer = Pluta cu antena, avand forma de disc. Serveste la pescuitul pestilor prin legarea unei monturi (fir si carlig cu momeala). Se lasa sa pluteasca pe apa iar cand pestele se agata si deplaseaza/misca trimerul acesta este recuperat.

Twister = Imitatii din plastic a unor pesti sau animale acvatice si care servesc ca momeala pentru pestii care consuma speciile imitate. Rezultatele optime se obtin cand sunt imitate forma, sunetul si culoarea / eventual reflexiile produse de speciile reale. Materialul din care sunt confectionate twisterele poate fi lemn, cauciuc, plastic moale. In general miscarea acestora prin apa este una neregulata, agitata sau de rasucire. Miscarile sunt produse prin forma twisterelor si cu ajutorul aripilor suplimentare montate in mod inteligent, astfel incat, in timpul deplasarii prin apa, acesta sa imite pesti raniti, bolnavi, dezorientati.

U

Undita = Binecunoscuta unealta de pescuit, confectionata din trestie, sau materiale speciale (fibra carbon, grafit), dintr-o singura bucata sau din mai multe tronsoane. De varful sau este legata o linie prevazuta cu o montura alcatuita din: carlig (1 -2 bucati), plumb si pluta. Lungimea acesteia poate fi cuprinsa intre 2-7 m dar, in ultima vreme, utilizand materiale speciale, au fost confectionate vergi de peste 15 m.

V

Vad = Zona a unui lac, delimitata imaginar, care a fost nadita si unde pestii vin sa se hraneasca. Deseori spunem ca am obtinut capturi frumoase pentru ca am avut vad bun. Vadul presupune nadirea periodica, uneori incepand cu 2-3 zile inainte de desfasurarea partidei de pescuit. Acolo unde este posibil, intre partide, vom face nadirea de mentinere a vadului.

Varga = Bat flexibil din materiale naturale (trestie de stuf, bambus, trestie de zahar) sau artificiale (tuburi din fibre de carbon, fibra de sticla etc) utilizate pentru pescuit.

Vartej = Accesoriu utilizat la confectionarea liniei unei lansete si care are rolul de a impiedica rasucirea firului in timpul lansarii si recuperarii.

Viermus = Larva de musca utilizata la pescuit. Este o momeala extrem de eficienta pentru pescuitul albiturii, carasului sau altor specii, folosita ca atare sau in combinatie cu alte momeli.

W

Wobler = Momeala artificiala (naluca) utilizata la pescuitul rapitorilor. Este confectionat din lemn si imita pestisorii.

Z

Zagan = Peste marin cu un corp subtire ce poate ajunge pana la 1 m lungime si max. 1 kg. Este peste rapitor.

Zagaz = Stavilar, pod de pamant.

Zvarluga = Peste de apa dulce, specific baltilor cu fund malos. Respira prin intestine. Corpul este alungit, cap scurt, turtit.

1 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte bun dictionarul. O corectura mica la somn. Corpul e hidrodinamic, nu aerodinamic. In rest tot respectul. Bafta!

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web