marți, 30 martie 2010

Pescuit si reproducerea pestilor .

            Reproducerea ( înmultirea , boistea , bătaia ) pestilor este asigurată de activitatea organelor genitale . Ajunsi la maturitate , femelele depun icre (ovulele ) pe care bărbătusu le stropeste cu laptii sai , astfel fecundate , icrele devin ouă ce trec apoi printr-un sir întreg de transformări , devenind , în cele din urmă , noi pesti .

             În general , pestii se înmultesc o dată pe an , dar epoca lor de reproducere nu are loc în acelas timp pentru toate speciile
Unii nuntesc la sfărsitul ierni ( ştiuca ) ; cei mai multi primăvara , altii , toamna tîrziu ( păstrăvul ) , iar unii chiar iarna ( mihaltul ) .De obicei , după ce icrele sănt lăsate libere de către femele în apă si stropite cu lapti de către mascul , părintii nu mai au nici un fel de grijă pentru progenituri .Sunt totusi cazuri în care bărbătusul păzeste icrele tot timpul clocirii si această grijă se atribuie somnului pitic , zglăvoacei etc .

             Păstrăvii si lipanii fac niste gropite pe fundul apelor , în care depun icrele , apoi le astupă cu petris , spre a nu fi distruse de alti pesti . Alte specii ( ciprinidele , stiuca , şalăul etc ) depun icrele pe plante acvatice , de care stau străns alipite . Durata clociri variază de la o specie la alta . Chiar la aceeiasi specie ea diferă după regiune , după ani , fiind în functie de temperatura apei. De exemplu , la crap este de 5-6 zile la o temperatură de 20°C , si de 8-10 zile , la 18°C-19°C. La păstrăv , variatiile sunt si mai mari : la 10°C clocirea durează 41 zile , iar la 4°C , 82 zile

Hibridarea ( corcirea ) 

De multe ori , în timpul reproducerii , se produc încrucisări între diferite specii ; de pildă , icrele unei femele de ghibort pot fi fecundate cu lapti de babuscă . Asemenea corciri sunt între vădufită si avat , clean si scobar , babuscă , plătică , batca etc . Nou-născutii hibrizi sunt , de obicei , sterili , dar au o crestere mai rapidă decăt a părintilor , sunt mai grasi , mai cărnosi si mai buni la gust .

2 comentarii:

Rascumparati Vremea spunea...

Buna seara!
Te adaug pe blogul meu la site-uri utile.

Anonim spunea...

Buna dimineata....felicitari!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web