Pescuit si Solunar luna Ianuarie 2012
Anul 2012 nu debutează prea fericit pentru pescarii înrăiţi, primele patru zile din ianuarie fiind considerate zile slabe pentru pescuit. Urmează apoi trei zile în care şansele de a prinde ceva peşte cresc simţitor, perioada 5-7 ianuarie fiind considerată una propice pescuitului, pentru ca prima decadă a lunii ianuarie să se încheie cu trei zile care se pare vor fi foarte bune pentru pescari.
Perioada 11-13 ianuarie, chiar dacă nu va fi una foarte bună, va fi totuşi una cu şanse bune de a prinde peşte. Din 14 şi pînă în 17 ianuarie, solunarul vă sfătuieşte să staţi acasă, că oricum veţi înfrunta degeaba frigul şi, poate, viscolul. Cea de-a doua decadă a lui ianuarie se va încheia bine pentru amatorii de pescuit la copcă, care vor avea şanse destul de bune să se întoarcă acasă cu juvelnicul plin în zilele de 18 şi 19 ianuarie, după care, în 20 şansele de a avea o partidă reuşită de pescuit cresc simţitor, această zi fiind considerată drept una foarte bună. În aceeaşi notă de succes va debuta şi ultima decadă a primei luni din 2012, ultimele zece zile ale lunii fiind cele mai propice ieşirii pe baltă. Astfel, între 21 şi 24 ianuarie se anunţă zile foarte bune pentru pescari, după care, între 25 şi 27 ianuarie, chiar dacă „prada“ va fi ceva mai mică, ea va exista şi îi va mulţumi pe pescari. Din păcate, ultimele zile ale lui ianuarie (28-31) nu vor fi deloc propice partidelor de pescuit, acestea fiind, conform solunarului foarte slabe.
Ce „pescuim“ în ianuarie?
În această lună peştii paşnici şi răpitori se găsesc la apă adîncă, cu funcţiile vitale reduse la minimum. Totuşi, în zilele însorite sau de moină, pescuitul poate da rezultate atît la copcă cît şi în apă liberă. Iată cam ce se poate pescui în ianuarie:
- Babuşca, în zilele însorite sau de moină, poate fi pescuită la fundul apei cu rîme mici roşii, viermuşi şi mai ales libelule (viermi roşii de nămol).
- Bibanul - la copcă sau în apă liberă poate fi pescuit la peştişor viu sau mort „jucat“, ori dandinetă, lîngă pîlcurile de stuf şi rădăcini. Cu lanseta, pe timp friguros, şansele sînt slabe; sînt indicate năluci mici, oscilante, care permit o recuperare lentă;
- Carasul - se poate prinde la copcă cu libelule, viermuşi, rîme;
- Mreana - se prinde foarte rar la buchet de viermuşi, pe fund;
- Scobarul - cade rar (cu excepţia iernilor blînde cînd se pot face partide de pescuit excelente), la cocoloş de pîine, viermuşi, rîme;
- şalăul - rar la copcă, cu peştişori vii sau dandinetă de formă lunguiaţă;
-ştiuca se prinde la copcă, cu peştişor viu, la fund, ori cu dandinetă. În apă liberă la lansetă cu năluci, recuperate foarte încet deasupra fundului şi pe lîngă maluri, insistîndu-se mai mult în acelaşi loc.
1 comentarii:
Expresia ,, pescuit profesionist ,,in care pescuitul e practicat de niste pescari care folosesc lansete si undite ,o consider deplasata rau ,indiferent ca e practicata de un pescar sportiv sau un campion mondial la pescuitul sportiv.
Trimiteți un comentariu