duminică, 17 ianuarie 2010

Mici trucuri pescaresti pentru clean






Comportamentul clenilor. Bancurile de cleni se hrãnesc atinându-se laolaltã, cu capetele impotriva curentului, asteptând ca eventuala hranã sa fie purtatã de curentul apei inspre ei. Unul, doi sau mai multi pesti se vor desparti de grup, din când în când, lasându-se purtati de curent în aval pentru un minut sau douã, cautând hrana în noi zone, inainte de a se reintoarce si regrupa cu ceilalti ramasi în amonte.

Acest model va continua, uneori, ore întregi, inainte ca bancul de cleni sa dispara, mutându-se în alta zona a raului. Însa ei se vor intoarce intotdeauna în acelasi loc, fie ca peste o jumatate de ora, sau mai tarziu în aceeasi zi sau poate chiar a doua zi. În special vara, rareori cleanul va sta prea mult în aceeasi zona.
Râul. Când râul este scãzut si limpede, clenii vor sta în bancuri foarte strânse, în locuri ce le ofera protectie (umbrare naturale), lãsând nelocuitã cea mai mare suprafatã a raului. Când însa nivelul apei e putin crescut si apa e usor tulbure, iar clenii se vor afla pe arii mult mai largi, pescarului fiindu-i mult mai usor sa-i gaseasca si sa-i ademeneasca.



  • BOLO (bolognese)Acestea sunt de fapt tot plute gen „stick", dar mult mai mari ca dimensiuni, care trebuie tinute în pozitie verticalã de greutatea a 5 grame de plumb, sub forma unei singure olive, ce are încorporate vartejuri, atât la extremitatea de sus cât si la cea de jos. De exemplu, la o adâncime a apei de circa 2,10 m, aceasta olivã va fi fixatã la 90 cm distantã de cârlig, însotitã fiind de trei plumbi nr.8 egal distantati între ei. Scopul vârtejurilor este de a preveni rãsucirea liniei la recuperarea prin mulinare. Acest gen de monturã este utilizatã pentru pescuitul între jumatatea lãtimii râului si al treilea sfert al ei.
  • Waggler. Acestea sunt plute cunoscute si sub denumirile de „antenã" ori „panã", se folosesc numai pentru pescuitul cu momealã pe fund si sunt echilibrate cu 4 plumbi SSG (de 1,6 grame fiecare). Grosimea plutei, construitã din lemn de balsa ori panã de pãun (peacock), trebuie sa fie considerabilã, pentru ca aceasta sã nu fie trasã la fund atunci când momeala se deplaseazã pe fundul apei. Acest gen de plutã e folosit pentru pescuitul aproape de malul opus al râului (aerodinamismul ei permite lansãri la distantã), sau pentru pescuitul la orice alta distantã, în conditii de vânt potrivnic ce nu permit utilizarea cu succes plutelor prezentate mai sus.
Ustensile si accesorii
  • Lansetele (float rods) – sunt de obicei puternice, speciale de plutã, din carbon, mufabile din 3 sau 4 tronsoane, de minimum 3,90 m lungime, ajungându-se chiar pânã la cele stil „bolognez" de 6 m lungime. Cu cât lanseta e mai lungã, cu atât controlul asupra monturii din curent si asupra pestelui din cârlig sunt mai bune, mai confortabile, diminuând numãrul de rateuri.








  • Mulinetele sunt din cele uzuale, de calitate, cu tambur fix, rezistente la uzura determinata în timp de desele mulinãri la care sunt supuse.

  • Firul trebuie sã fie de 1,1 kg rezistentã la nod, pentru plute de gen "stick" si 1,35 kg pentru plutele cu adevãrat mari, precum „waggler" si „bolo".








  • Cârligele necesare sunt puternice, dar nu prea groase în tijã, de mãrimi cuprinse între 16 si 20.

  • Forfacul se foloseste doar în rare ocazii, când se stie cã fundul apei este dificil si poate produce agãtãri. În aceste cazuri se prefera monofilamente de calitate, de grosimi mici (0,12-0,14mm) si rezistente mari, cu elasticitate foarte scãzuta.
  • Spray-ul de plutire foloseste la tratarea firului pentru a-i creste flotabilitatea. Când se pescuieste pe râuri cu rapiditate mare a curentului este esential ca firul dintre lansetã si plutã sã stea la suprafata apei tot timpul, deci sa pluteascã.
  • Sortul cu buzunar frontal pentru nadã si momealã, permite reducerea miscarilor la minimum (eliminând scotocirea pe mal, în cutiile cu nade si momeli) ba chiar sã se nadeascã cu prastia chiar în timp ce se tine, cu o mânã, lanseta.
Nada foarte bunã e formatã din pupe (coconi) de viermusi, în amestec cu seminte de cânepã, pentru a împiedica pestii mici sã se adune la ea. Dezavantajul constã în faptul cã viermusii trebuie sã existe în cantitãti semnificative.
Momeala din cârlig. E foarte bunã cea formatã din doi sau trei viermusi în combinatia colorativã vierme alb cu vierme rosu. La acest gen de monturi se pot utiliza si insectepâine, etc.
Nãdirea. Se face pe o suprafatã mare a râului, deoarece clenii stau rareori mult timp în acelasi loc (exceptând adãposturile naturale precum copacii aplecati deasupra apei, etc.). Astfel, se va nãdi în jurul a o treime din lãtimea râului, si apoi de la jumãtatea lãtimii râului pânã la distanta maximã permisã de prastie. Cânepa e introdusã mereu mai în aval de coconi si viermusi (pentru a atrage în amonte numai clenii). Câteodatã se va nãdi înainte de lansare, câteodata dupã, iar câteodata concomitent cu lansarea plutei la apã. În anumite ocazii, când pestii rãspund mai greu, se va nãdi pe o distantã considerabilã înspre aval, pentru a-i atrage tocmai de acolo înspre amonte. Nada va fi catapultatã la distantele necesare.
Tehnica de pescuit.
  • Efectuarea lansãrilor







    • se lanseazã cãtre râu si în pozitia finalã se tine lanseta cu ambele mâini, în sus;
    • când pluta incepe sa coboare, în traiectoria ei aerianã cãtre suprafata apei, se frâneaza usor firul, pentru a permite aterizarea monturii pe apã în linie dreaptã;
    • la aterizarea plutei pe apã, se coboarã vârful usor si se urmãreste felul în care aterizeazã plumbii, pentru a evita încâlcirile.

  • Pescuitul „la burtã". Curentul apei si uneori, vântul, vor face aproape imposibil sã se tinã firul dintre lansetã si plutã întins. În aceste cazuri se va lãsa firul sã formeze curburã (burtã) la suprafata apei. Pe mãsura ce pluta se îndreaptã spre aval, curbura se mãreste si necesitã si mai mult fir derulat de pe tambur. În aceasta situatie, dacã apare o muscãturã, înteparea trebuie sa fie energicã si amplã, pentru a anula aceastã burtã si a intra în contact cu pestele. Dacã curbura este prea mare, se poate ridica din când în când vârful lansetei, pentru a o ajusta. Pe tot parcursul deplasãrii plutei spre aval, lanseta se tine cât mai ridicatã, pentru a mentine în contact cu suprafata apei cât mai putin fir posibil.
  • Când totul merge bine se va prinde constant, nãdind si pescuind mai mult sau mai putin în aceeasi zonã. Dar acest tip de partide vor fi foarte rare. Cel mai adesea trebuie sã se apeleze la schimbãri. Dintre acestea, urmãtoarele sunt mai frecvente:




    • adâncimea;
    • montura;
    • distribuirea plumbilor;
    • zona naditã;
    • cantitatea de nadã;
    • momeala din cârlig.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web