vineri, 15 ianuarie 2010

Sfaturi iarna la copca

La alegerea locului, pescarul va opta pentru suprafete cu gheata lucie, compacta, cu o grosime de peste 10 cm. Gheata poroasa este periculoasa. Copcile nu se fac in imediata apropiere a stufului, unde gheata este mereu mai subtire din cauza caldurii emanata de masa de vegetatie. Pastrati cam 1,5 metri distanta de stuf.
A taia gheata cu toporul este o operatiunea de-a dreptul paguboasa, si nu este indicata sub nici o forma. Pescuitul la copca presupune realizarea rapida a unor numar mare de copci intr-un interval de timp scurt, cam 15-20 copci intr-o partida de ex.- stiuca.
Daca nu aveti o "foreza" speciala, puteti incerca si cu un sfredel cu maner de lemn, din cele folosite de dogari, care se gasesc in comert. Vom da cu acest sfredel doua gauri de 4-7 cm diametru, la o distanta de 25 cm una de alta. Apoi venim cu un ferestrau de mana (lama de otel de 3 mm, lung de minimum 60 cm, cu un capat subtire cat sa intre in gaura practicata cu sfrederul). Acest ferestrau are dinti triunghiulari, usor indoiti alternativ intr-o parte si intr-alta (ceapraz), astfel ca taietura de gheata sa fie larga de 6-8 mm.
A doua varianta comporta folosirea unui ferestrau circular, ce poate fi confectionat dintr-o lama de otel de 3 mm, lunga de 80-90 cm si lata de 10-12 cm, avand pe o latura dinti cu ceapraz ca in prima varianta. Lama se indoaie in cerc si se sudeaza sau se nituieste de o furca dreptunghiulara, de care se sudeaza un locas pentru un maner de lemn. Am realizat astfel un ferestrau circular cu un diametru de 25 cm. Infingem cu putere ferestraul in gheata, apoi, rotind manerul alternativ intr-un sens si in celalalt, strapungem gheata, obtinand o copca circulara.
Pentru ca pestele sa nu traga lanseta pe copca, vom introduce firul de nylon numai pana la inelul penultim, astfel ca, la o tractiune neasteptata si violenta, varful acesteia sa depaseasca gura copcii, concomintent cu o intepare automata. Lanseta trebuie sprijinita pe un cracan confectionat fie dintr-o sarma in forma de M, fie din doua scandurele incrucisate. Capetele sarmei in forma de M se indoaie usor ca sa nu intre prea mult in gheata.
Mai grea este alegerea locului copcii. Pescarul trebuie sa cunoasca bine balta, gropile si cotloanele, circulatia pestilor, motiv pentru care se recomanda taierea mai multor copci. Foarte bune sunt cele facute la marginea stufului (cu recomandarea anterioara) sau langa un copac cazut in apa, loc preferat de pestii rapitori.
Pestii se cauta sistematic dupa o schema in forma de cruce, incepand de la marginea stufului. Se incepe de la stuf spre larg, facand 5-6 copci la 3-4 metri una de alta. De indata ce am dat de bibani la una dintre aceste copci, incepem sa facem alte doua de o parte si de alta a acesteia, pe o directie paralela cu malul, la o distanta de 2-3 m una de alta. Continuam sa facem copci pe aceasta linie paralela cu malul, urmarind "poteca" pe care circula pestii.
La pescuitul stiucii, vom folosi pentru forfac strune subtiri de otel sau kevlar de 25-30 cm, pe care le vom prinde pe firul principal cu ajutorul vartejelor triple; primul vartej triplu la 60 cm de plumbul de pe fund, eventual al doilea la 120 cm. Vom folosi carlige triple nr. 2-3. Infasuram strans ata la baza cozii pestisorului viu; sub legatura introducem un varf al carligului triplu. Pestisorul momeala neranit, prins de coada va cauta sa scape din carlig si din pozitia incomoda prin miscari mai vioaie decat pestisorul prins in carlig de aripa dorsala sau de nas, sporind sansele de a prinde stiuca.
La salau nu este nevoie de struna si se prinde "baboiul" prin nara cu un carlig triplu nr. 2 legat cu fir 0,20. Adancimea (pluta) se potriveste in asa fel incat pestisorul sa ramana la o palma deasupra fundului. Frana mulinetei se lasa nestransa, dand pestelui sansa sa ia fir...Apoi se asteapta.


Nu uitati termosul cu ceai indulcit si cu multa zeama de lamaie. Si inca un sfat: nu plecati singuri, iar daca gheata incepe sa paraie, lasati-va pe burta si indreptati-va tarandu-va spre mal.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web