vineri, 26 februarie 2010

Mreana apelor noastre

      
         Mreana trăieste alaturi de scobar în apele colinare ,prefera zonele cu fundul nisipos sau cu prundis marunt , carnea gustoasă ,precum si emotile pe care le produc pescarilo sportivi fac ca această specie să fie mult apreciată .
         Este un peste de fund , care îsi cauta hrana prin colturi , dupa bancuri de nisip , la întălnirea a doi curenti , la gura afluentilor , după bolovani ,unde asteaptă hrana pe care o aduce curentul apei . Este un înotător bun , care îsi schimbă locul de trai în special noaptea .
         Mreana are un aspect exterior placut  , chiar frumos . Corpul alungit si gros , vînjos , de culoare verde-cenusie sau galben-aurie , cu cele două perechi de mustăti prevăzute cu cîte un fir rosu pe toată lungimea lor , gura carnoasă aşezată dedesuptul botului , spinul cel mai lung de pe aripioara  dorsala ferestruit --iata care sant semnele dupa care poate fi recunoscuta mreana.
        
          În apele noastre ,mreana creste relativ mare, ajungand pana la 10 kg greutate , lungimea  obijnuita este de 35---60 cm , iar greutatea medie de la 1--2 kg .
          În general , acest peste are pofta de mîncare si consuma cu precadere  animale de fund : insecte acvatice si larvele lor , vermi , moluste etc.
         Toate acestea s-au dovedit a fi momeli bune , însa lista lor  trebui complectata cu următoarele : vermisori , rame rosii , cascaval fermentat cu branza topita , cuburi de şvaiter , branza amestecata cu mamaliga ,lipitori , racusori , carne fiartă taiata bucati , sange închegat si multe alte momeli combinate dupa fantezia pescarului .
          Deoarece mreana este un peste de fund, momeala trebuie sa ajunga pana acolo , ramele se infing pe carlige nr 6--8 , iar momelile mai mici pe carlige nr 10----12 .
          La pescuitul mreanei se folosesc două procedee : cu plută si cu plumb pe fundul apei . În primul caz , varga trebuie să fie mai lungă , pluta sa aibă o marime potrivită şi cu un plumbaj suficient , ca momeala să fie mentinută în apropierea fundului apei .
Aruncarile se fac oblic , în susul apei ,calculănd în asa fel lansarile , încăt momeala să fie dusă la locul dorit .
Lansarile trebuie respectate daca agătăm o mreană , finca ele umblă în cete . Rezultate bune  se obtin în special în ape tulburi , după ploî calde de primăvară sau de vară .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web