marți, 13 aprilie 2010

Pescuit şi Încălţămintea Pescarului Amator

 Încălţămintea Pescarului         
           
             Încălţămintea constituie partea cea mai importantă din echipamentul pescarului , fie că acesta pescuieste pescuieste de pe mal sau mergând prin apă .

Bocancii vor fi confecţionati dintr-o piele deasă şi unsuroasă , prin care apa să nu pătrundă cu uşurinţă , o talpă groasă , dublă , va obosi mai puţin talpa piciorului , atunci când călcăm peste pietre sau asperităţile drumului ce-l avem de străbătut . Ţintele sau măselele de oţel ce se prind de talpă nu sunt deloc practice la pescuit . Călcănd peste prundişul râului sau pe bolovăniş , ele produc zgomot ce se trasmit uşor în apă , în afară de faptul că de ele se prind cu uşurinţă pământul clisos , formându-se acei nesuferiţi " papuci de noroi ", ce ne îngreunează mersul .
La fel de nepractici la pescuit sunt bocancii cu talpă de cauciuc , care alunecă pe fiecare piatră.

             Atunci când pescuim mergând prin apă , cum este deseori cazul la păstrăvi , lipan sau cleni , şi dacă apa nu este prea rece , ne vom procura o pereche de ghete de pâzlă , specială pentru pescuit . Aceste ghiete ni le poate confecţiona orice cizmar , dintr-o pânză deasă si rezistentă , de prelată , si cu o talpă groasă din fuior de cânepă , străns răsucit si apoi împletit . Au mare avantaj că sunt foarte uşori şi nu alunecă când călcăm pe piatră . Din această cauză , ghetele de baschet , pe care le folosesc unii pescari , fiind mai la îndemănă , nu sunt deloc practice .

              Pentru cei ce nu suportă apa rece , singura nădejde rămâne cizmele înalte de cauciuc , cu conditia să nu fie prea grele şi să aibă lipite pe talpă nişte benzi transversale de cauciuc , late de 1,5-2 cm şi cu faţa striată, care le fac mai puţin alunecoase .
Mersul pe uscat , până la locul de pescuit , încălţat cu aceste cizme , mai ales dacă distanţa este mare şi timpul călduros , este pe cât de obositor , pe atât de nesănătos : toată lungimea piciorului acoperit de cizmă transpiră din abundenţă .


            Foarte buni sunt ciorapi de pânză cauciucată , impermeabilă , lungi pănă mai sus de genunchi , şi care se încalţă cu ghetele lungi de pămză, pe care le-am descris mai sus . Oricare ar fi încălţămintea întrebuinţată la pescuit , ea se va încălţa --vara sau iarna --numai peste ciorapi moi , de lănă groasă , ce au proprietatea să absorbe transpiraţia piciorului , menţinudu-l uscat şi ferindu-l de rosături .
Raniţa (rucsacul ) pescarului


Dcă apa în care pescuim nu este în apropiere , sau dacă ne deplasăm mai multe zile , atunci ne va trebui o raniţă , în care să ducem toate accesorile de pescuit necesare, evetual cizmele de cauciuc , juvelnicul , minciocul , gafa , merindele , rufăria de schimb , ustensilele de toaletă , o mică trusă sanitară , un bidon de apă , o baterie electrică etc .Rucsacul trebuie să fie larg , uşor de dus , iar greutatea să fie bine repartizată pe umeri , pentru a nu produce rosături .


















Briceagul atît de necesar pescarului în orice moment , nu va lipsi din buzunarul nici unui unditar .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web