sâmbătă, 26 iunie 2010

Pescuit Amator si Varga momitor


Pescuit Amator  si Varga momitor .
  


Prieten pescar amator cand nimic nu merge incearca varga momitor si vei avea rezultate bune la pescuit  .
  Am gasit intr-o revista englezeasca un articol interesant despre o metoda mai putin obisnuita pentru a prinde peste in apele curgatoare, metoda pe care vreau s-o incerc anul acesta. Voi face, in cele ce urmeaza, o mica descriere a metodei inventate de englezul Nick Larkin.



Aceasta metoda este rezultatul obtinut in urma combinarii pescuitului la pluta cu cel de fund, cu momitor, fiind una agresiva, menita sa pacaleasca pesti de dimensiuni mai mari, nu ca sa va aduca o gramada de plevusca. Avand mereu carligul pozitionat pe fundul apei in zona in care, cu fiecare lansare, introduceti nada nu va fi nici un miracol cand pestele de dimensiuni mai mari va aparea. Nu este un pescuit de mare finete, asadar s-ar putea sa va chinuiti sa detectati trasaturile pestilor mici dar cand va aparea un exemplar mai frumos “muscatura” va fi clara.




Sunt doua situatii principale in care aceasta metoda functioneaza, acestea coincid cu perioadele in care pestii de talie mai mare sunt in cautarea hranei.
În perioada in care raurile au debite crescute si cu apa mai tulbure metoda este foarte eficienta pentru ca pestii de talie mai mare se hranesc mai des avand nevoie de mai multa energie pentru a infrunta curenti mai puternici decat in perioadele normale.
Zonele cu multa iarba in timpul verii, cand multe rauri sau canale sunt umplute de vegetatie submersa care este vizibila clar prin apa, face aproape imposibila practicarea pescuitului la fund. În asemenea perioade varga momitor poate functiona cu succes.
Dotarile necesare. O varga de 5-6 m pe care, in ultimele doua tronsoane, introduceti un elastic amortizor nr. 1,2 1,4 (ca si in pescuitul cu rubesiana). În linii mari procesul poate fi descris astfel: se taie cu o pila varful ultimului tronson astfel incat sa se poata lipi o bucsa de teflon corespunzatoare dimensiunii elasticului. Rolul bucsei de teflon este de protejare a elasticul la frecarea cu marginea de carbon sau fibra ce ar duce la ruperea acestuia. Apoi se introduce elasticul prin cele doua tronsoane si se leaga conul opritor, printr-un lat, de capatul dinspre manerul batului, rolul acestuia fiind acela de a bloca unul din capetele elasticului in tronson. Se tensioneaza elasticul astfel incat montura, care va depasi 50g, sa nu permita iesirea acestuia din bat. Rolul elasticului este de a amortiza tensiunile din fir atunci cand pestele este de dimensiuni mai mari sau trage de linie zbatandu-se, tensiuni care, neamortizate, ar putea rupe firul liniei. La final se leaga de elastic un mic dispozitiv din plastic de care se va prinde linia.
Linia este simpla: la un capat al firului principal, de 0,16-0,18 mm, se leaga un vartej cu agrafa. La 6-8 cm deasupra vartejului se face un ochi de care se va prinde un forfac de 40 cm din fir de 0,12-0,-14 mm ce se termina cu un carlig nr. 12-14. Pentru a mentine carligul cu momeala pe fund se aplica deasupra acestuia, la 15-20 cm, o alica de plumb. De agrafa se prinde un naditor de forma plata pentru a nu fi rostogolit de curent. Veti gasi si in magazine cosulete feeder dar pot fi usor confectionate. Deasemenea, este foarte important ca momitorul sa fie lestat cu plumb pentru marirea greutatii. Pe linia principala, in locul plutei se ataseaza un indicator, constand dintr-o bucata de elastic de culoare deschisa, pentru contrast, (galben, de exemplu), cu o lungime de 5 cm si care va avea capetele incastrate in plastic. Înainte de a incastra si cel de al doilea capat al elasticului, se ataseaza pe acesta o margea (rosie) care sa nu culiseze usor. Pe capetele de plastic ale indicatorului se pune cate un varnis. Linia principala se trece prin cele doua varnisuri de la capetele indicatorului lasandu-se o bucla care sa permita intinderea elasticului.
Descrierea metodei. Pescuitul se face tinand permanent firul intins. Înainte de a incepe pescuitul propriu-zis trebuie sa studiati cu atentie fundul apei, aceasta realizandu-se usor inlocuind momitorul cu un plumb prevazut cu un ochet din sirma. Cu ajutorul plumbului, miscand pe verticala indicatorul, puteti determina adancimea exacta a apei. Indicatorul se pozitioneaza cu margeaua in jos, astfel incat aceasta sa se afle putin deasupra apei. Cu aceeasi linie se poate pescui la diferite distante schimband doar unghiul cu apa a firului principal si tinand cont de faptul ca indicatorul trebuie sa fie putin deasupra apei.



Pentru inceput incarcati carligul cu momeala si naditorul cu un amestec de momeala vie - nada si lansati in locul dorit. Asteptati cinci minute dupa care reincarcati momitorul. Operatia se repeta de 4-5 ori pana cand v-ati asigurat ca ati creat un pat de nada. Dupa toate acestea asteaptati pestele. La inceput va fi mai greu sa detectati trasaturile pestilor mai mici, dar cand vor “intra” pestii de talie mai mare veti vedea margeaua disparand in apa, elasticul indicator se va intinde doar atat cat ii va permite bucla de pe linia principala dupa care pestele se va intepa. Daca este vorba de un peste mai mare atunci elasticul din varga va va ajuta sa obositi pestele fara sa rupeti firul. Pentru ca elasticul din varga sa lucreze la intreaga lui capacitate fara a se rupe, va recomand sa aplicati pe suprafata lui putin spray siliconic. Pentru a nu pierde timp pe malul apei realizati cateva linii de rezerva pe care, fara momitor, le puteti pastra pe plioare. Nu uitati ca aceasta metoda presupune rabdare tocmai datorita faptului ca pestii vizati sunt de talie mai mare.
În speranta ca v-am dat noi idei de abordare a pescuitului va salut si fir intins ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web