marți, 8 iunie 2010

Pescuit şi unde pescuim Crapul

 Unde pescuim Crapul


Dragi prieteni pescari amatori astazi vom vorbi despre unde pescuim la crap si am ales ca subiect pescuitul crapului la rau va fi un subiect foarte interesant si pasional . Acest sport ne recreiaza si ne ajuta sa ne adunam puterile pentru o noua saptamina de munca , eu admir acest sport si imi place enorm de mult sa merg la pescuit .Pescuitul pentru mine e  o arta frumoasa si sant multumit sufleteste ca am reusit sal initiez si pe fiul meu in acest sport care este in varsta de 9 ani .

Pescuitul crapului la rau
In cazul in care v-ati saturat sa mergeti la pescuit pe balti aglomerate, unde la fiecare aruncare a vecinului din dreapta riscati sa va pierdeti un ochi, unde platiti intrarea ca la discoteca pentru a asculta ultimele hit-uri pop si ca sa admirati peisajul, unde peste prinde doar paznicul la plasa, unde meseriasul din stanga se apuca sa zbiere la telefon tocmai cand incepuse sa va traga ... atunci veniti la rau.

Veti avea de-a face cu ultimii crapi care au scapat din plasele monofilament ale braconierilor, caliti de pescuitul cu curent electric si selectati atent prin deversari periodice de ape reziduale. Veti avea sansa de a va masura puterile cu pesti puternici si supiciosi, capabili sa va ofere momente de neuitat si driluri care nu sunt pentru cei slabi de inima. Veti pierde monturi, veti intra pana la gat in noroi, va vor devora tantarii, dar va veti intoarce
acasa cu satisfactii cel putin la fel de mari ca atunci cand ati avut o captura mai frumoasa la balta.
Daca va displace sa va solicitati fizicul si nu va puteti lipsi de confortul masinii, preferand sa ajungeti cu ea pana in batla, daca obisnuiti sa sunati cu doua zile inainte ca sa vi se nadeasca locul de pescuit rezervat, daca va incanta mai mult amorteala unei zile petrecute in scaun, in asteptarea capturilor care v-au fost promise cand vi s-a taiat chitanta, daca pescuitul este pentru dumneavoastra doar un eveniment monden unde cel mai important
este sa fii vazut si admirat, atunci nu va mai obositi sa cititi randurile care urmeaza ... nu sunt pentru dumneavoastra. Sunt pentru acei pescari care doresc sa faca din nou din pescuit o aventura. 

Localizare
Fara sa am pretentia ca as spune cine stie ce noutate, un loc bun ar trebui sa indeplineasca doua conditii: sa asigure adapost si sa fie bogat in hrana. Pornind de la cele doua considerente amintite si tinand cont de comportamanetul specific al crapului, pot fi identificate anumite locatii predilecte pentru acesta. Cele prezentate mai jos raman insa date cu caracter strict orientativ si doar o buna cunoastere a apei pe care pescuiti va va putea garanta succesul.
Plescaiturile inconfundabile ale crapilor pusi pe harjoana sunt probabil cel mai bun indiciu pentru a-l localiza. Nu va puteti baza insa numai pe ele pentru ca este posibil ca, tocmai in sambata in care ati reusit sa va faceti timp sa mergeti la pescuit, crapul sa nu vrea sa sara.
In plus, daca sare, nu inseamna neaparat ca are si pofta de mancare. Sunt atatea povesti cu crapi care se zbenguiau in voie, ignorand insa cu desavarsire momelile, spre disperarea pescarilor.
Dintre posibilele locatii, primele pe lista ar fi locurile cu apa mai calma si mai adanca.
Gropanele, cuptoarele pe care curentul le sapa sunt locuri care ar trebui sa dea rezultate tot timpul anului. Deasemenea, cautati salciile cazute in apa din cauza surparii malului – in general, acolo veti gasi o groapa.
Nu treceti cu vederea nici zonele de varsare ale paraielor, cu apa oxigenata si bogate in hrana. Un brat mort poate fi un loc bun, mai ales in lunile mai reci. Un asmenea loc, cu apa domoala si fund malos poate da rezultate dupa o nadire corespunzatoare.
Alte sectoare carora ar trebui sa le acordati atentie sunt cele cu apa calma, marginite de curent puternic. Zona din imediata apropiere a curentului poate sa va ofere surprize placute, mai ales in perioadele calduroase. Crapii stationeaza aici pentru ca apa este mai oxigenata si pentru ca pot gasi hrana mai usor.
Un cot al raului in care apa a adus buturugi an de an este un alt loc asupra caruia merita sa va opriti. De multe ori, intre mal si curent veti gasi un sector cu apa mai calma, unde se formeaza varteje. Aici ar trebui sa va plasati monturile, cu riscul de pierde cateva dintre ele – un pret prea mic pentru o captura frumoasa. Alte posibile locatii - zonele insorite din aval de picioarele de pod sau de insulite.
Daca aveti sonar sau un prieten care are sonar ... va invidiez. Un sonar va va face misiunea mai usoara si va va permite sa identificati mai usor si mai precis structura albiei. In lipsa, cereti sfatul unor pescari cu experienta pe apa respectiva, faceti cateva plimbari de-a lungul portiunii pe care intentionati sa o pescuiti si incercati sa identificati locurile cele mai bune, fiti atenti la orice detaliu si notati-va concluziile.
La alegerea locului de pescuit trebuie insa sa mai tineti cont si de alte aspecte. In primul rand, locul respectiv trebuie sa va permita sa aruncati. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu la lanseuri, mai ales daca folositi bete lungi, pentru ca ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa umpleti salciile din jur cu plumbi. Este indicat sa curatati locul cu pricina, fara insa a va lansa in veritabile operatiuni de defrisare. La urma urmei, ati venit la pescuit pentru a fi in mijlocul naturii si nu pentru a reintroduce terenuri in circuitul agricol.
In cazul in care pescuiti de pe un mal inalt sau accidentat, este necesar sa aveti cel putin un loc prin care sa puteti cobori mai aproape de apa, in conditii de siguranta, pentru a putea scoate pestele cu ajutorul minciocului. Ar fi pacat sa pierdeti o captura frumoasa pentru simplul fapt ca malul era prea inalt ca sa puteti sa o scoateti sau pentru ca, desi ati plonjat impecabil, ati ratat-o.

2 comentarii:

pescarobi spunea...

Sa stii ca totusi ,,m-am,, obosit sa-ti citesc comentariul,pe care il consider putin cam....dur,in ceea ce priveste baltile...nu stiu la ce balti te referi tu(poate ca ar trebuii sa spui direct despre care balta e vorba) ca la baltile la care merg eu,NU se intampla cele spuse de tine in nici un caz!!!
Sunt pescar de rau ,imi place la Dunare,pescuiesc de copil....insa trebuie sa te contrazic in ceea ce priveste asa zisul,,PESCUIT PE RAU,,!
Se mai poate prinde ,,CATE CEVA,, insa prea putin iar ce spui tu referitor la ,,PESCUITUL PE RAU,, e de poveste...intr-o saptamana pote ca daca ai noroc,...prinzi ceva...deci pentru cei care au pescuit si acum 35-40 de ani pe rau(asa ca mine),pescuitul pe rau nu iti mai ofera aproape nimica.
Repet cred ca ar trebuii sa vorbim deschis referitor la baltile (de care spui tu ca sunt ,,neserioase,, sa le zicem ,,pe fata,, aducand argumente si cel mai bine asa ....sa nu generalizam...!!!
Toate bune!

Anonim spunea...

ai mare dreptate,pescuitul este un mod de relaxare fizica si mai ales psihica,dar pescuitul pe Dunare necesita timp si rabdare,nu mai este pestele care a fost canva,dar speram ca se va reface in catva ani,,,numai speram

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web