Pescuit Sportiv si Uleiuri pentru Crap .
Dragi prieteni pescari in cele ce urmeaza vom vorbi despre un igredient inportant folosit la prepararea boiliesurile pentru crap . Acesta metoda este foarte vechie dar nu prea cunoscuta la noi la prepararea boiliesurilor , vom invata in cele ce urmeaza cum sal folosim si ce cantitate trebuie utilizata pentru a realiza un boilies de calitate si cu rezultate bune la pescuit la crap .
In acest articol incercam sa imbunatatim cunostintele noastre despre ingredientele pentru boiles vorbind de produse de o importanta care in ultimii ani este din ce in ce mai mare:ULEIURILE. Ce va urma este experienta personala in ultimi 2 ani de testari pe baltile din tara, informatii luate de la prietenii pescari si tot scriind intr-un un caiet am ajuns sa discutam si pe aceasta tema. Lipsa de presiune a pescarilor in tara (exista putin dar irelevanta comparata cu cea din Europa) mi-a permis sa conduc o cercetare realistica si sa supun crapul unor teste de diferite naturi. In anumite cazuri crapul a raspuns imediat, si in altele am fost nevoit la un momit de timp mai lung. Primele tentative de a introduce uleuri esentiale in pescuitul la crap este din ani ’70 cand firma engleza Cotswold Bait care incepuse studiile despre ingrediente de inalta concentratie. Aceasta idee era bazata pe un concept foarte simplu dar important: un produs total natural este preferat unui produs de alta origine!!!. Uleuri esentiali de fapt deriva din procedeul de stoarcere de seminte, radacini, iarba, plante si in cazuri mai rare fructe.
Cantitatea de materia prima care trebuie stoarsa si distilata pentru a obtine u.e. este cateodata asa de mare ca sunt justificate de preturile mari ale acestor produse. Din alt punct de vedere, produsul finit este asa de concentrat astfel incat sa da un amprenta puternica momelilor noastre cu un dosaj foarte mic. Nu mai vorbim atunci de mililitri cum am invatat pentru arome de exemplu, dar, folosim alta unitate de mazura: picatura (in engleza: drop). 24 de picaturi echivalente la 1 ml. pentru cea mai mare parte de producatori. Intr-o medie pentru a aromatiza 1 kg. de mix uscat ne trebuie de la 2 la max 28 de picaturi. Cantitatea de ulei care trebuie folosita schimba de la un ulei la altul si oricum il gasiti scris pe sticluta cum ar fi:” 7 drop for paund” (7 picaturi pentru 450 gr. de mix). Sfatul meu este sa respectati cat mai mult indicatile de dosaje ale producatoarului fara sa va lasati pacaliti de faptul ca este vorba de mici “picaturi”. Sa ne inchipuim de pilda ca folosim terifiantu “garlic oil”(ulei de usturoi) unde dozajul lui este de 3 picaturi pe kg. de mix uscat si sa punem o picatura in plus: aceasta inseamna ca am depasit de 30% dosajul indicat de producator.
Acesta este un dosaj excesiv care poate sa compromita eficacitate momelei noastre si care poate sa creasca cu siguranta un efect de repulsie din partea pestelui. Folosinta a acestor uleiuri este indicata pentru a pescui continuativ in aceasi apa fara a avea pretentie de atractie “instanctanee” cum ar putea sa aiba altfel de aromatizare, de pilda aromele pe baza de alcool. Vorbim atunci de boilesuri cu durabilitate mai lunga in apa si nu de boilesuri pentru partide scurte, care poate sa volatilizeze atractia in cateva ore sau intr- o zi de pescuit. Un produs facut cu aceste ingrediente naturale o sa depasceasca in timp, la nivel de resultate, un produs facut din chimicale, cum ar fi : majoritate de boilesuri ready made unde in plus de geluri, coloranti, arome chimice au si o dosa considerabila de conservanti.
Un punct inca in favoarea uleurilor ess. este faptul ca au, comparat cu aromele obisnuite, o amprenta nutritiva marcata pentru o mare prezenta de “trigli cerol”.
In principiu putem sa folosim aceste uleuri in 2 feluri de baza. Prima folosinta este acea de a folosi numai ulei ca aroma gustativ si actractant fara nici o alta aromatizare “artificiala”. Pentru a imputernici uleiul esential de obicei se adauga alte uleiuri cum ar fi cel de masline, seminte, soia, de la 20 pana in 40 ml. pentru kg. de mix uscat. Aceasta tehnica de cum ati inteles deja este de mare folos vara unde scadem procentele de aroma si ne bazam pe uleuri care in apa mai “calduta” gaseste mediul in care lucraza cel mai bine. Alta tehnica care trebuie luata in considerare pentru rezultate remarcabile obtinute de pescari este aceea de a amesteca u.e. cu arome mai “rapide” cum ar fi cele pe baza de alcool etilic (E.A.) sau alcool isopropilic (I.P.A.) etc.. Astfel facand folosim atractia istantanee ale acestor arome (cu mai putina atractie in perioade mai lungi) combinate cu uleiuri care asa cum am discutat persista pe periode mai lungi: O asa zisa nada completa din punct de vedere actractiv si gustativ!! Combinatiile de arome cu uleiuri depinde de gustul si fantezia Voastra dar va voi da cateva exemple folosite in trecut cu rezultate bune:- u.e. piper negru/aroma squid - u.e. orange/ aroma ciocolata -u.e. bergamot/aroma strawberry etc….
Pe piata se gasesc astazi foarte multe feluri de u.e. ; eu am folosit cateva dintre ele si de altele am strans informati de la prieteni, pe care vi le sugerez.:
Bergamot, Asafoetida, Ylang ylang, Garlic , Coriandolo, Orange, Black pepper, Geranium, Cassia, Peppermint, Basil, Red thyme etc… Cum vedeti lista este lunga si poate continua, asa ca depinde de gustul dumneavostra sa alegeti pe cel care va inspira cea mai mare incredere. Eu personal am folosit black pepper oil (e.u. de piper negru), garlic oil (u.e. de sturoi), Bergamot oil (u.e. de bergamot) si Asafoetida oil (acesta este un u.e. obtinut de la o radacina ) . Cu toate uleuri folosite de mine pot sa spun ca am avut resultate destul de bune. Dozajul de la u.e. il gasiti pe eticheta de pe sticluta, (va sugerez sal rspectati)pentru ca de pilda si u.e. de Asafoetida nu iarta in particular pestele, pentru mirosul forte marcant pe care il are. Alt advertisment este acel de a pastra oricare dintre u.e. intr-un loc intenecat si la temperaturi mici pentru ca find un produs natural daca espus la caldura sau la razele solare direct poate deveni perisabil, si nu uitati pentru aceia care au obisnuinta de a gusta toate ingredientele folosite caci uleiurile esentiale sunt foarte corosive. Pentru cine vrea sa foloseasca u.e. si primavara cand apa este inca rece o solutie exista si adica folosinta de “emulsionanti”. Este o tehnica pe care eu personal nu o mai practic demult find emulsionanti 90% produse chimicale, si fiindca eu incerc sa pescuiesc cu o nada cat mai mult naturala, am preferat sa evit folosirea acestor produse. Exista si emulsionante naturale cum ar fi lecitina de soia dar pentru a emulsiona bine u.e. acesti trebuie dosajele foarte mari de emulsionant. Oricum pentru cine vrea sa probeze aceste combinati cu emulsionant chimic (nutrabait de pilda produce un emulsionant de calitate acceptabila) trebuie sa fie amestecate intr-o sticluta separata cu emulsionant inainte de a fi bagat in oua pentru a obtine o solutiune omogenea.
Iata cateva dosage de emulsificare: Bergamot: 1ml. de emulsionant cu 5 ml. de ulei ess. Asofoetida: 0.8 ml de emulsionant cu 5 ml. de ulei ess. black pepper: 0,5 ml de emulsionant cu 5 ml. de u.e. Garlic oil: 0,6 ml. de emulsionant cu 5 ml. de ulei. Aceste sunt cateva dosaje la care am ajuns eu, probati si voi a casa, intr-o sticluta trasparent pentru a vedea amestecare si omogeneizare intre ulei si emulsionant, apoi bagati ulei emulsifiat in oua (cateva picaturi la inceput) si uitativa cum se comporta, daca se stringe la suprafata de pilda trebuie sa cresteti dosajul de emulsionant, daca se raspandeste uniform inseamna ca e bine si ca o sa lucreaza in apa la temperaturi mai mici.
ULEIURI DE PESTE SI CRUSTACEE:
Descoperite de ceva timp in Europa eficacietate de uleuri acesti aplicati la tecnica de pescuit la crap, au inceput sa fie folositi si in tara cu incredere. Pescarul si-a dat seama de la primele testari ca aceste ingrediente nu putea sa lipseasca din retetele noastre. Nu exista dubiu de faptul ca uleuri de peste pe langa o capacitate atractiva notabila au si o mare calitate nutritiva. Acest ingredient poate sa fie folosit in toate tipurile de mix, incepend cu mixurile numiti birdfood pana la mixuri fishmeal, hnv, sau ultimi faimosi birdfish. Folosirea acestor produsele poate fi facuta in diferite feluri (dar toate cu un randament notabil!!!). Prima tehnica este aceea de a insera ulei in oua si este o tecnica folosita iarna cand adaugam la aceasta o doza de emulsionant (vezi explicatia de mai sus). A doa metoda (care poate fi folosita primavara tarziu pana la inceputul toamnei) este aceea de a folosi uleuri ca dip (baie de reidratare si imputernicire al boilesuri), pur si simplu se baga 20 ml. intr-o punga si se adauga 1 kg. de boilesuri. Dupa amestecare se lasa in punga cateva ore, si boilesuri sunt numai bune pentru a putea fi folosite. Al treila metoda (aceasta este preferata mea, adica o tecnica care se poate folosi vara) este aceea de adauga uleiuri (de obicei de la 20 ml. pana la 60 ml. pe 1 kg. de mix uscat, variatie de procent inserata variaza in funtie de mixul folosit, uleurile desleaga si trebuie folosite in functie de proprietatile mecanice al mixului) direct pe coca, cand este deja destul de tare. Aceasta tehnica ajuta foarte mult si la rolare bilute deoarece coca resulta mai putin lipiciosa.
Vorbim in general de uleiurile din peste dar daca analizam mai de aproape o sa descoperim ca au carateristice mecanice si calitative diferite: ULEI DE SARDINE: este un ulei foarte gros, folosit in special vara cu un gust foarte pregnant. Dozajele lui sunt de la 20 ml. pana 40 ml. pe kg. de mix uscat. Emulsiunea lui este de 10 ml. de ulei cu 3 ml. de emulsionant.
ULEI DE HERING: (faimosul hering oil) acest este unul dintre uleuri care garanteaza efectele cele mai rapide asupra pestelui pentru putere lui de atractie ridicat. Este foarte apreciat de crap, fiind mai subtire de celelalte uleiuri se emulsionaza mai usor: 10 ml. de ulei cu 1.5 ml. de emulsionant. Poate fi folosit in dosaje de 30ml. pana 70 de ml. pe kg. de mix uscat. ULEI DE TON: Este considerat un superb actractor. Este reconoscut de catre crap aproape istantaneu (o idee este de nu arunca ulei de la cutie de tomn, care nu este oricum ulei de ton, de obicei este de seminte si in cazul cel mai bun de masline..dar cu un parfum…). Pentru a fi emulsificat este necesar sa folosim la 10 ml. de ulei 2,5 ml. de emulsificant. Dozajul lui variaza de la 20ml. pana in 40ml. Este un ulei care dezleaga foarte mult..pacat.ULEI DE SOMON: Faimosul ulei si cel mai folosit ! ! ! Are un efect imediat asupra crapului. Este o baza pentru “bait dip” facut acasa, dar poate fi folosit in cantitate de cateva picaturi pentru a murdari boilesuri noastre care raman in punga de plastic, acest lucru pentru a indeparta cu mai multe zile proces care aduce la mucegaire. Poate fi folosit in dosajele de 25ml. pana in 60 ml. pe kg. de mix uscat. Se emulsifiaza la 10 ml. de ulei cu nici 1 ml. de emulsifiant. Un ulei usor pe orice sezon de fapt. ULEI DE FICAT DE MERLUCIU: Este un ulei cu un profil aminoacidic foarte bogat si acesibilitate lui este la indemana oricui, este de fapt un produs care se gaseste usor si foarte ieftin. Si acest find un ulei foarte fin poate fi folosit pentru dipuri facuti a casa. Folosinta lui este sfatuita in procent de 20ml. pana 50 ml. pentru kg. de mix uscat. Se emulsifiasa la 15 ml. de ulei cu 1 ml. de emulsionant.
ULEURI DE CASA: Lipidele folosite de catre crap sunt fondamentale pentru o desvoltare celulara cat mai costanta. Pentru acest lucru daca introducem aceste ulei in boilesurile noastre o sa avem o nada cu carateristice elevate de calitate nutritionala. In toata lumea s-a demonstrat ca aceste uleiuri nu lipsesc din reteta celui mai experimentat crapar, si, din bucatarie din ingredientelor gospodinelor: sunt chiar la indemana si eficiente, de ce sa nu Ie folosim!!
Dintre toti ii amintim pe cei mai folositi: ULEI DE MASLINE: “un energetic” pentru crap, trebuie sa fie folosit cu dosaje de maximum 30 de ml. pe kg. de mix uscat pentru a nu compromite rulabilitatea care poate sa devine foarte grea daca sa depasit acest procent. ULEI DE SEMINTE DE FLOARESOARELUI: ulei care nu lipseste in tara si foarte apreciat de crap. Este un ulei mai subtire comparat cu cel de masline, dar nu va lasati pacalit, proprietatile lui de a deslega ne obliga sa-l folosim cu dosaje mici: 20 ml. la un kg. de mix uscat.
Nu o sa discut pe acest articol despre faimosul “complex oil” pentru ca de fapt nu sunt numai uleuri dar este un amestec dintre ulei, actractan,dolcifiant si mai la moda..arome pe baza chimica. Aceste complex oil sunt folosite numai pentru dipuri si reidratare. Cred ca un bun complex oil putem sa-l facem a casa folosind produsele cat mai naturale (cat se poate de natural la zilele de astat de fapt ! ! !) si care cu siguranta un muncitor home made are deja a casa . O baza de plecare poate sa fie aceasta: folosinta de uleuri cu consistenta fina cum ar fi cel de somon 10 ml. amestecate cu melassa 5ml (sau 3 ml. de sweetener) , un aminoacid lichid 10ml. si 2 lingure de betaina. Ati obtinut un amestec cu o putere de a reidratare si de a crea o senzatie de actractie spre boilesuri voastre. Pentru cine crede ca nu este suficient poate sa adauga un pic de aroma, pentru acest fel de folosinta (daca este cazul de adauga asa ceva..) sfatuiesc arome pe baza de glicol propilenic, pentru ca se fixeaza mai bine pe boilesuri si nu se spala imediat dupa cateva minute ca aceste sunt introduse intrun mediu agvuatic. Spor la munca!! si Fir Intins .
1 comentarii:
EXCELENT...tine-o tot asa ...multumesc !!!!!!!!!!!!!!
Trimiteți un comentariu