vineri, 16 iulie 2010

Pescuit Amator la Labanul


Pescuit Amator  la Labanul .



Labanul este un peste marin de card, pe care il intalnim in dreptul litoralului romaneac al Marii Negre, incepand cu luna mai si pana in lunile octombrie - noiembrie.
Pescuitul sportiv se poate face din barca sau de pe unul din digurile de larg aflate de-a lungul tarmului Marii Negre. Pentru marea majoritate, pescuitul acestui peste se face de pe aceste diguri sau chiar de pe plaja .





Pentru al putea prinde avem nevoie de momeala - rama de mare. Vom avea nevoie de o lansete de carbon, lunga de 4 - 4,5 m, cu o putere de aruncare pana la 150 - 200 g, ce va arunca lejer un plumb de 100 g la o distanta de peste 100 metri. Mulineta robusta va avea un tambur pe care sa incapa 200 m de fir de 0,28 sau 0,30 de foarte buna calitate, matasos, care sa alunece usor prin inele. De acest fir de 0,28 mm, vom lega un fir de 0,35 mm (alb), lung de 10 - 15 m, din doua motive.
Primul - pentru a putea arunca la mare distanta, datorita zvacnirii plumbului greu. Al doilea motiv este acela ca, in momentul aducerii pestelui langa dig, il putem stapani mai bine si aduce la minciog, ori scoate tragand direct de fir daca distanta pana la apa este mare.

De capatul acestui fir de 0,35 (forfac), vom prinde un plumb in forma de picatura, greu de 100 - 150 g. Din acest plumb apar patru gheare de sarma, facandu-l sa semene cu o ancora, pentru nu a fi purtat de valuri si curenti. Ghearele previn si agatarea in crapaturile din stancile de pe fund. La 40 - 50 cm de plumb prindem primul chiostec, urmatorul la 30 - 40 cm, fata de primul. Chiostecele vor fi tot din fir de 0,28 - 0,30 mm (alb), si lungi de maxim. 15 cm. Carligul va fi nr. 1 alb, cu tija lunga si dreapta, tratat anticoroziv (cadmiat). Nodurile se fac atent, strangand bine spirele dupa umectare.
O particularitate a pescuitului marin, atat pentru laban cat si pentru chefal, este aceea a introducerii de dopuri mici din material plutitor (pluta, poliester dur) imediat in capatul tijei carligului pe firul de chiostec, incorporand paleta carliguli in dop. Acest dop este un mic cilindru ori sfera de 1 cm, vopsit pentru laban in rosu sau portocaliu fluorescent (pentru chefalul mic in verde ).
Acesti flotori au rolul lor de a atrage pestele si de a mentine carligele in sus, deasupra fundului marii.
Inteparea se face ferm, fara a smuci lanseta, labanul avand buzele destul de fragile. Momentul se alege urmarind varful lansetei (fara bambine), inteparea se face la a doua aplecare a varfului. Odata intepat vom mulina constant si rapid, fara a-i da pestelui posibilitati de manevra. Exemplarele de 5 - 6 kg nu sunt o raritate, de aceea minciogul este binevenit.
Carnea gustoasa a labanului este de obicei pregatita la gratar.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web