marți, 10 august 2010

Pescuit Amator la Biban cu Musca Artificiala .


Pescuit Amator  la Biban cu Musca Artificiala .



În mod clasic, în conceptia românilor pescuitul la muscă artificială este rezervat păstrăvilor si lipanilor, cel mult cleanului. Mai nou însă, pescarii de la noi au înteles că nu doar pestii amintiti mai sus muscăresc, ci mai sunt o grămadă care nu se dau la o parte de la a ataca o insectă gustoasă. În ultima vreme au apărut o sumedenie de site-uri de internet, mult mai accesibile decât revistele si cărtile de profil străine, care vorbesc despre pescuitul diverselor specii de pesti cu musca artificială. Pescarul autohton poate acum să găsească aproape orice îl interesează în materie de pescuit la muscă artificială, de la articole privind snurul sau forfacul la noi si noi modele de muste, care mai de care mai prinzătoare. Odată ce muscarii au devenit mai... „open-minded”, au apărut stiluri noi de pescuit, care vizează anumite specii: stiuca, avatul, bibanul; recent am auzit si de salăi prinsi la muscă si... scobari.


Bibanul reprezintă una dintre multiplele alternative pe care le are muscarul de la noi. Apele de munte se deschid numai în mai? Nu contează, biban la muscă se poate prinde încă din martie. O partidă de pescuit cu musca la biban, chiar dacă nu este la fel de productivă ca o partidă de vobler, poate fi un bun exercitiu de re-familiarizare cu lansările caracteristice muscăritului înainte de deschiderea la munte. Pe de altă parte, este si un pescuit spectaculos, deoarece atacul bibanului este destul de dur, si nu de putine ori ai impresia că ai prins ditamai balaurul, când de fapt ai la cârlig un bibănas de o palmă.
Unde să pescuim? Dacă vrem un biban mare la vobler, dăm pe lângă pereti verticali si diferite structuri submerse, gropane etc. În cazul pescuitului cu muscă, vom căuta căuta cozile de lac, unde putem să intrăm cu o pereche de cizme-sold. Dacă avem barcă, putem să acoperim o mai mare parte de apă. Când ajungem pe apa respectivă, în primul rând trebuie să ne uităm după pestisori, dacă acestia sar la suprafată, ca niste mici explozii, atunci e semn sigur că acolo are loc o vânătoare de biban.
Ustensilele pentru pescuitul bibanului la muscă sunt din clasa #5-6. Vom folosi o lansetă lungă, de cca. 2.7 m sau chiar mai mult, cu mulinetă corespunzătoare si un fir WF #5, de preferintă scufundător. Dacă nu, merge si cu unul de tip plutitor. Forfacul conic este bine să fie mai lung, de cca 2.5-3.5 m, în functie de apa respectivă. Pe lacuri se foloseste un forfac mai lung decât pe celelalte ape, deoarece apa e mai linistită si pestii pot vedea snurul mai usor, speriindu-se astfel. Si mai ales în cazul bibanului, se stie, odată speriat, îsi schimbă locul de vânătoare si pierdem ceva timp până dăm din nou de el.


Momeala va fi un streamer, adică o imitatie de pestisor. Acesta trebuie tras astfel încât să provoace bibanul. Trebuie subliniat faptul că bibanul nu atacă neapărat un streamer pentru că el crede ca are de a face cu un pestisor, ci si din curiozitate. Deci aceasta este cheia succesului: trebuie să îl facem curios. Dacă vom reusi, atunci vom avea un atac cu sigurantă. Streamerul se recuperează ca de obicei, pentru mai multe detalii puteti citi articolul scris de subsemnatul pe acest site, "Tehnica recuperarii snurului in pescuitul la musca artificiala". Dintre modelele consacrate, am avut succes cu matuka, mallard&yellow si mai ales cu marabu rosu si galben. Un model de streamer puteti găsi la adresa www.muscarul.go.ro/streamer1.htm.
Odată agătat, bibanul se zbate destul de mult, deci va fi o adevărată plăcere să îl simtim în bătul de muscă. Ca toti pestii, si bibanul poate fi eliberat, chiar este indicat, deoarece vom avea ce să prindem si la anul care va veni. În speranta că cele citite aici vă vor fi de folos, eu vă urez Snur Întins.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web