vineri, 10 septembrie 2010

Pescuit Amator si cum se prepara momelile .

 Prepararea momelilor .




Boilles .


Incrediente: - Faina boilies 40 Gr - Lapte praf 40 Gr - Praf budinca 40 Gr - Praf samanta canepa 40 Gr - Gris 40 Gr - Malai grisat 40 Gr - Oua 2 Buc - Colorant - Atractant lichid - Sare Acestea sunt ingredientele principale pentru circa 100 boilies-uri. Colorantul, atractantul lichid si sarea se adauga dupa priceperea fiecaruia. Optional se mai poate adauga - praf de frisca sau cocktail seed (renumitul amestec de seminte pt. pasarele). Mod de preparare: Se amesteca toate ingredientele pana cand devin o pasta uniforma. Pt. o omogenizare mai buna se poate adauga putin ulei(de preferinta de porumb). La final consistenta amestecului trebuie sa fie asemanatoare plastilinei. Se "uita" coca la frigider 3 - 4 ore, dupa care se ruleaza si se fierb maximum 2 minute. !!! Cu cat timpul de fierbere este mai mare cu atat boilies-urile vor iesi mai tari, insa calitatea lor se va diminua considerabil!!! Dupa rulaj puteti baga cateva bile la cuptorul cu microunde - un minut la 500 W. Se vor face pop-up! Fir intins!



Mamaliga patratica


Apa 2l Compozitie: Malai 1 kg Faina alba 1 cana maxim Vanilie Sofran Se pune apa la fiert, cand da in clocot se pune malaiul amestecandu-l continuu , putin cate putin, sa nu se faca cocoloase.Dupa aproximtiv 1 ora de fiert (cel de la tara fierbe mai greu) se lasa putin la racit cat sa o putem prelucra. -se amesteca cu faina pana isi mentine forma -se da forma unei roti de cascaval invelind-o intr-un prosop -se pune iar la fiert intr-un vas in care apa este pe jumatate clocotita.(se poate inveli in tifon) -se lasa la fiert pana se ridica singura deasupra apei. -se scoate incet si se pune pe un fund de lemn la racit. -apoi se taie in cubulete la marimea dorita Obs:Acestea ar trebui sa sara daca dati cu ele de masa ca niste mingii.    

Mamaliga1

 
Se pune un vas cu 2 litri de apa la fiert; in apa se pune o lingura de seminte de anason bine macinate. Cand fierbe apa se adauga faina "musuroi" si se lasa sa fiarba circa 20 de minute, dupa care se amesteca continuu circa 6 min.. Rasturnam mamaliga pe un fund de lemn, o acoperim cu un ziar umed si o lasam pana a doua zi. Adoua zi, cu o ora inainte de a pleca la pescuit, se framanta mamaliga cu srot si cu pesmet bine macinat pana cand ajunge la o consistenta omogena (asemanator plastelinei) si culoarea gri inchis. Cand ajungem pe malul apei se ia o bucata de marimea unui mar mai mare si se amesteca cu putina apa din lac (obligatoriu) pentru a deveni mai moale decat restul; aceasta va deveni momeala, in timp ce cealalta va fi distribuita naditoarelor. Pentru a o indulci se pot adauga 1-2 pastile de ciclamat de sodiu (acesta are avantajul ca nu fermenteaza la caldura).

Mamaliga2

Se pune la fiert o cana mare de apa si se pregateste o cana de malai macinat foarte fin.Se pune putin malai la inceput sa fiarba(cam 1/3 din malai),se adauga si un pic de miere si sofran iar cind a inceput sa fiarba se adauga si restul amestecind bine sa nu se prinda.Nu se lasa mult pe foc pentru ca se usuca prea mult si devine tare si sfarimicioasa.Trebuie sa fie cleioasa.Se rastoarna intr-un vas si se preseaza bine apoi se scoate si se lasa pe o farfurie acoperita cu o cirpa.Daca ramine in vas se incruzeste(transpira) si nu este bine nici prea umeda sa fie. Spor la preparare si FIR INTINS!

Mamaliga3

Se ia o masura de faina si doua de malai fin cernut. Se pune cca. 1/3 din cantitate la fiert intr-un ceaun cu circa 3 masuri de apa. Cand compozitia a fiert, se adauga 1 lingura de miere sau 2-3 pastile de zaharina (nu fermenteaza prea repede), un virf de cutit de sofran si 4-5 picaturi de esenta de anason. Se adauga treptat si cantitatea de malai/faina ramase, amestacandu-se continuu. Cand s-a fiert suficient, mamaliga se rastoarna pe un capac de lemn. Se introduce mamaliga intr-o bucata de panza, dres de dama si se face o minge ceva mai mare decat pumnul, stransa bine cu materialul respectiv si apoi latita pentru a putea fi fiarta uniform pe intreaga sectiune. Deci, dupa aceea se fierbe pana cand aceasta pluteste in vasul cu apa. Se lasa sa se scurga pe un fund de lemn dupa care se scoate din material. Aceasta poate fi apoi: taiata cubulete de diferite marimi (cu latura de 6-30 mm), dupa dorinta; facuta cocolos prin framantarea acesteia impreuna cu putin srot, pesmet macinat sau chiar putina paine proaspata. Pentru a putea fi framantata, mamaliga se inmoaie putin in apa pana devine de consistenta plastelinei.


Mamaliga pentru. momitor


Ingrediente: 500 g malai grisat fin, 250 g faina alba, 3 linguri zahar, 1 varf lingurita sofran, 750 ml apa, arome 10 ml (anason sau vanilie, capsuna, scoica - in functie de anotimp). Primavara se folosesc arome dulci-usoare (vanilia, feromonul etc.) iar vara si toamna aromele dure (capsuna, anason etc.). Aroma de scoica se poate folosi tot timpul anului de regula in locurile in care scoica este abundenta. In ultima perioada se folosesc atractanti puternici care creeaza apetit (bogati in proteine si aminoacizi). Mod de preparare: Se pune apa la fiert odata cu sofranul, timp in care se mixeaza foarte bine malaiul, faina si zaharul. Cand fierbe apa se toarna toata compozitia mixta, se lasa sa clocoteasca 10 secunde facandu-se o cruce pe ea. Dupa cele 10 secunde se amesteca foarte bine cel putin 3 minute continuu. Se rastoarna pe un fund de lem si se lasa sa se raceasca. Cand aproape s-a racit se framanta foarte binesi se amesteca cu atractantii, aromele etc. Se poate folosi pe momitor in amestec cu strot de floarea soarelui, farame de porumb, seminte de canepa etc. Pentru para pe carlig se formeaza un cocolos, se pune pe curbura carligului si se intinde usor spre tija, umezindu-se din cand in cand in gura, pana capata forma de para. Para se poate introduce in solutie de miere sau alti atractanti. Este foarte buna pentru pescuitul in curent deoarece este lipicioasa si se spala greu. Nu rezista decat 24 de ore (se acreste repede). Nu trebuie tinuta in soare.



Mamaliga 3 in 1

 
Incrediente: - faina de porumb (1kg) - faina de grâu (2 linguri) - seminte de floarea soarelui (400g) - galbenus de ou crud (3 galbenusuri) - zaharina (10 tablete) Mod de preparare: Se pune la firt într-un ceaun 1,5l de apa îndulcita cu cele 10 tablete de zaharina , apoi se adauga faina de porumb. Când aceasta începe sa se întareasca se adauga faina de grâu, amestecând în permanenta pentru a nu se forma cocoloase. Separat se prajesc bine semintele de floarea soarelui, se dau prin râjnita de cafea dupa care se amesteca în mamaliga din ceaun. La final se introduc si galbenusurile de ou, se amesteca bine pentru omogenizare. Se scoate mamaliga pe un fund de bucatarie unde se lasa la racit timp de 5 minute (pâna la formarea unei cruste subtiri), apoi se introduce în cuptorul încins unde se lasa la copt aproximativ 20 minute. Mod de întrebuintare: - taiata cubulete pt. cârlig - facuta cocoloase pt. cârlig - pusa pe/în momitor - cocoloase pt. nadit Avantaje comparativ cu alte retete: - este o mamaliga pentru pescuit consistenta (densa), permitând astfel pescuitul pe o perioada de timp mai îndelungata fara a deranja momeala (prin schimbare sau pur si simplu verificare); - este în acelasi tinp elastica, pastrândusi ceasta proprietate pentru mult timp chiar si în apa; - aroma predominanta (data de semintele arse si apoi râjnite) este puternica si în aceeasi masura durabila în timp; - este foarte usor si la îndemâna de preparat, toate ingredientele gasindu-se în bucataria orcarui român; - timp de preparare relativ scurt în comparare cu alta retete; - nevasta nu va protesta foarte tare pentru deranjul lasat în bucatarie, semintele prajite înclinând balanta în favoarea dvs. PS: Pentru mamaliga se pot folosi si seminte prajite ale altor plante în locul celor de floarea soarelui, dar sotia nu va fi la fel de încântata de reteta.


Bulete

Se amesteca bine: 2/4 pesmet, 1/4 malai cernut, 1/4 fulgi de ovaz. Se bat 12 oua la 500g compozitie, se toarna intr-un vas dupa care framantam bine pana omogenizam. Modelam cu mana bile de 1-2 cm diametru, si apoi le punem intr-o plasa de sarma si le introducem in apa clocotita. Le lasam la fiert pana se ridica la suprafata, le scoatem, le punem la scurs pe o carpa uscata, dupa care le punem la rece.

0 comentarii:

Trimiteţi un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web