Pescuit cu Musca artificiala si Buldo .
În cele ce urmeaza va voi prezenta un stil de pescuit, pe cit de activ, pe-atit de placut si - de ce nu? - spornic. De îndata ce apele încep sa se încalzeasca, pestii - pasnici si rapitori, deopotriva - încep sa se traga spre mal. Aici razele soarelui încalzesc mai lesne apa mica; pe linga activitatea de hranire, mult mai intensa ca pina acum, începe o alta activitate la fel de importanta: reproducerea. Înainte, însa, ca prohibitia sa ne tina pentru vreo doua luni departe de ape, putem avea parte de citeva partide reusite.
Materialele necesare .
Nu sint nici foarte scumpe, nici dificil de procurat. O lanseta usoara, între 2,40-3,00 m, cu actiune 10-30 g, este foarte buna si comoda, dar nu obligatorie. Merge si cu ce are fiecare la îndemina, cu conditia sa fie cit de cit echilibrata cu o mulineta pe care, lucru mult mai important, este necesar un fir subtire. Nu mai subtire de 0,10 mm, ca nu stii ce surprize poti avea, nu mai gros de 0,15 mm, ca nu dam la crap cu el. Mustele mici, pe cirlige nr. 16-18 le gasim, mai nou, la orice magazin care se respecta. Cele cofectionate pe cirlige cu ochet, speciale pentru musca, le vom lega cu fir de 0,08-0,10 mm de buna calitate, folosind un nod corespunzator pentru acest tip de cirlig. Multi dintre producatorii de muste fie nu gasesc cirlige atit de mici cu ochet, fie considera ca sint fabricate din sirma prea groasa si le prefera pe cele cu paleta. În cazul acesta, ei leaga mai întii cirligul, apoi trec la confectionarea mustei. Pentru utilizatori, faptul ca gasesc mustele gata legate poate constitui, la prima vedere, un avantaj. Acesta se transforma, însa, deseori în dezavantaj, odata cu agatarea accidentala a mustei si ruperea forfacului musca devenind inutilizabila. Si mai e o problema, aceea a lungimii forfacului: producatorii lasa, în general, firul foarte scurt. Mesajul este foarte clar: musca trebuie legata din scurt! Dar, în afara de pescar, numai bunul Dumnezeu stie ce chin e sa atasezi musca la taparina cu un fir de 4 cm…
Buldo-ul îl gasim, de asemenea, în magazinele de articole de pescuit. Pentru cei mai îndeminatici, ori mai putin cheltuitori, am oferit o alternativa în articolul aparut la pagina 18, din nr. 9 al revistei “Pescuitul în Romania”.
Montajul
Nu este nici el greu de realizat: pe o taparina de aproximativ 1 m lungime se pot lega 4-5 muste artificiale, la 20-25 cm una de alta. La unul dintre capetele taparinei se ataseaza buldo-ul, iar celalalt capat se leaga la linia mulinetei prin sistemul "bucla-în-bucla" . Va întrebati, probabil, de ce nu prin intermediul unei agrafe simple sau cu virtej. Nu va recomand, veti avea o multime de atacuri false la agrafa.
Precizari de ordin tehnic: pentru ca acest pescuit este unul la vedere, practicat în ape relativ limpezi, firul ales (cel pentru linie si pentru confectionarea taparinei si cu atit mai mult cel pentru legarea mustelor) va fi unul transparent, cit mai putin sesizabil, pentru a nu speria pestii; calitatea firului trebuie sa fie foarte buna pentru ca se mai întimpla citeodata sa fim nevoiti sa pescuim "pe uscat". Anul trecut, pe balta de la Sopa, rosioarele erau pe plaurii de bradis, încit am fost nevoit sa le iau pe sus de-acolo, ceea ce mi-a solicitat un pic mai mult firul. Dar e firesc sa stea acolo, apa se încalzeste dimineata mult mai repede decit în loc deschis, iar abundenta hranei e incomparabil mai mare pe plante. Precizare de ordin etic: celor care vor contesta sportivitatea acestei monturi, le fac precizarea ca nu pescuim la pastrav, sa ne limitam la doua muste, ci la rosioara, nici foarte valoroasa, nici periclitata ca specie; din contra, ignorata de marea majoritate a pescarilor. Nu înseamna ca daca legislatia în vigoare ne permite sa retinem 5 kg de peste pe zi, sintem obligati sa prindem atit de mult. În fond, mai trebuie si curatati… si-apoi, cine ne opreste sa eliberam toti pestii, daca tot vrem sa fim sportivi pina la capat? Un ultim argument pentru fixisti: 2 lansete x 2 cirlige fac tot 4, nu-i asa, stimati colegi? Macar de s-ar multumi toti cu doar doua lansete…
Cum pescuim cu Musca artificiala si Buldo .
Nu lansam la întimplare, urmarim mai întii suprafata apei. Rosioarele, ca de altfel toti pestii care se hranesc la suprafata, îsi tradeaza destul de usor prezenta prin cerculetele pe care le fac. Uneori muscaritul e mai discret, e nevoie de ochi ageri si ceva experienta. Mai ales daca adie si vintul putin. Atunci avem sanse si mai mari sa gasim pestii pe linga sau chiar pe plauri. Alteori muscaritul e de-a dreptul frenetic, mai ales ca este vorba de specii de pesti "de cird" ( rosioara, oblete etc.) Odata reperati pestii, lansam putin mai departe de acestia (circa un metru). Caderea buldo-ului nu ii va speria, ci mai degraba le va incita curiozitatea; asta daca nu folosim un buldo supradimensionat, sau umplut prea mult cu apa. Cu cit acesta va fi mai usor, cu atit "pliciul" facut va fi mai discret si mai natural, deci mai atractiv pentru pesti. Întindem apoi firul si recuperam usor montura prin dreptul locului unde am reperat mai devreme semnele muscaritului. Înainte de a simti atacul în virful lansetei, vom vedea atacul "pe viu".
Uneori atacul este nereusit, fie ca pestele a sarit într-o doara, fie au fost doua sau mai multe atacuri simultane la aceeasi musca. Se mai întimpla; oricum, nu trebuie sa ne pripim sa întepam înainte de a simti atacul în mina. Si, atentie, nu întepam în forta, ca la stiuca, ci finut, în fond e vorba de pesti de talie mica . La oblete, bunaoara, nici nu e nevoie de întepatura, pestele avind buza foarte fina, se înteapa singur. Ar fi pacat sa va treziti cu buza pestisorului în cirlig, pe post de trofeu… Alteori, atacurile întirzie sau sint mai anemice. Pentru a dinamiza putin "adversarul", recurgem la cel mai simplu truc: jucam mustele. O lanseta ceva mai lunga ne ajuta la trebusoara asta. Prin miscari alternative din virful lansetei, putem face ca doar primele una-doua muste sa vina prin apa, celelalte sa salte pe suprafata apei. Si-atunci sa vedeti dans!… Se întimpla deseori sa aveti doua sau chiar trei piese deodata în taparina . Ar mai fi o modalitate simpla de a realiza acest lucru: tinind lanseta în pozitie fixa, apucam cu aratatorul miinii drepte firul în portiunea dintre mulineta si primul inel al lansetei si-l tragem înspre aceasta, tensionindu-l usor. Vom constata ca la fiecare tura a pick-up-ului, simtim pe falanga aratatorului o pulsatie, iar firul va fi recuperat sacadat, mustele saltind singure.
Vor spune, poate, unii: "Asta-i o joaca!" Pai ce e pescuitul, dragii mei, daca nu o joaca, un mod de a ne relaxa, de a uita de serviciu, de sefi? Pentru ca, sint convins, cei ce merg la pescuit doar pentru a-si umple traista nu citesc reviste; li se pare o investitie nerentabila….
Oricum, timpul trece incomparabil mai usor cind faci ceva; v-o spune unul satul sa stea pe scaunel, ca un invalid, si s-astepte sa pice para malaiata… Au trecut citeodata zile întregi fara sa vad pe Sopa, bunaoara, miscind bambina cea vestitoare de crap sau cealalta, vestitoare de salau.
2 comentarii:
MA poate ajuta cineva cu legarea mustelor pe camp
la buldo
As putea dar trebuie sa vezii .Si nu stiu cum s-ar putea realiza .De unde esti. pentru m-ai mute detali incearca la stiucasibiu@yahoo.com
Trimiteți un comentariu