marți, 29 martie 2011

Pescuit Sportiv si cum alegem o lanseta


Pescuit  Sportiv si alegerea unei lansetei de pescuit


Alegerea lansetei potrivite este una din cele mai importante decizii pe care trebuie sa o iei si prin urmare, succesul capturilor pe care le speram la fiecare partida de pescuit se va reflecta in aceasta. Cum in ziua de azi, magazinele sunt supraincarcate de oferte tentante si lansete cu caracteristici cu nume pompoase suntem tentati sa scoatem tot ce avem in portofel pentru a beneficia de ultimele tehnologii.
Daca “banii nu sunt o problema” probabil ca acest articol ti se va parea neinteresant. Cand insa trebuie sa chivernisesti un buget, e bine sa poti alege ceea ce ti se potriveste cel mai bine. Hai sa vedem ce caracteristici vor determina alegerea noastra.
In principiu lansetele clasice sunt realizate din tuburi circulare din fibra de sticla, carbon, mixturi sau compoziti ai acestora imbinati prin rasini rezistente la coroziune, imbatranire si raze UV. Exista insa si propuneri din partea unor institute de cercetare pentru revolutionarea acestei sectiuni circulare. De la bambus pana la lemn usor  si de la fibra de sticla pana la grafit, materialele folosite pentru realizarea lansetelor sunt cele care dicteaza pe langa calitatea si durabilitatea acestora dar si pretul lor.

 Clasificarea lansetelor in functie de tipul fibrelor de carbon


Fibrele de carbon sunt clasificate in corespondenta cu valoarea modulului de tensionare care masoara ce greutate poate prelua o fibra de un anumit diametru pana in momentul ruperii. Unitatea de masura este pounds of force on a square inch sau mai bine cunoscut sub numele de PSI. Astfel fibrele de carbon se pot clasifica in low modulus <34.8 mil psi apoi standard modulus, intermediate modulus, high modulus si ultrahigh modulus (72.5-145mil psi).
Modulus este raportul intre rigiditate si greutatea unui blanc lanseta de carbon. Ca principiu, cu cat mai mare continutul de carbon cu atat lanseta este mai sensibila dar in acelasi timp si mai casanta. Tipurile de fibre de carbon sunt denumite functie de producator dar cele mai cunoscute sunt IM6 (33mil modulus), IM7(44mil modulus) si IM8(51mil modulus)
Din pacate, chinezii au alte principii de clasificare a lansetelor de carbon sau in cele mai multe cazuri chiar nu respecta aceste principii asa ca trebuie sa stii ca o lanseta chinezeasca este foarte probabil sa nu respecte normele stiintifice de incadrare a tipurilor de carbon.
In general, cu cat exista mai mult carbon in compozitia lansetei cu atat pretul acesteia creste, dar bineinteles exista lansete de bambus de exemplu, care surclaseaza ca pret orice lanseta de carbon.



Puterea lansetei este dictata de greutatea ce poate fi preluata de o lanseta mentinuta orizontal pana cand varful lansetei atinge perpendicular solul sau formeaza unghi drept fata de pozitia orizontala a manerului.
Cu alte cuvinte, daca va imaginati linia orizontala descrisa de lungimea lansetei, se calculeaza greutatea cu care trebuie incarcata aceasta pana in momentul in care linia curburii lansetei devine tangenta pe linia verticala generata in momentul atingerii solului prin incarcare.
Aceasta regula poarta numele de Testul de Curbare sau Test Curve (TC) Calculeaza deci, duritatea sau capacitatea de preluare a incarcarilor de catre lanseta si nu cat de mult flexeaza aceasta.
Dupa puterea lansetei vom alege si firele de pescuit ideale pentru o lanseta. Ca regula, pentru pescuitul la crap cu o lanseta cu actiune medie, vom alege un fir a carui rezistenta este de cinci ori mai mare decat TC.
In urma acestui rezultat, lansetele se pot clasifica in lansete Ultra Usoare
(Ultra Light-UL) unde se recomanda utilizarea firelor cu rezistenta de 0,3-1,9kg, Usoare Light fir de 1,9 – 3.7kg, Medii Medium fir de 1,9-5,5kg, Medii-Grele, Grele Heavy fir de 7-11,5 kg  si Ultra-Grele (UltraHeavy) ce pot sustine greutatea agatata de un fir cu rezistenta de peste 11,5kg.



Actiunea lansetei este o caracteristica importanta ce descrie modul in care flexeaza lanseta si lungimea pe care se ingaduie incovoierea acesteia. Lansetele subtiri de light si ultralight spinning sunt foarte flexibile pe cand cele de crap sunt mai rigide dar mai rezistente la greutati mai mari. Actiunea lansetei determina cu alte cuvinte flexibilitate si se reflecta in modul in care ai controlul asupra pestelui.
Lansetele sunt impartite dupa gradul de flexibilitate in:

Lansetele cu actiune super rapida sau de varf care sunt cele mai rigide dar si cele mai rezistente. La incarcare, va flexa doar zona de varf, restul segmentelor contribuind la drill prin forta lor. Nu sunt caracterizate de sensibilitatea lor si prin urmare sunt destinate pescuitului de pesti mari fiind de asemenea excelente la lansarea monturilor grele la distanta. Sunt destinate pescuitului la crap sau la somn, in drill daca scade tensiunea in fir revin instantaneu la pozitia de repaus ceea ce solicita mulinari suplimentare sau activarea franelor mulinetei.

Lansetele cu actiune rapida vor flexa doar primul sfert al varfului acestora. Sunt excelente pentru lansari la distante mari sustinand incarcari superioare lansetelor cu actiune medie sau parabolica. Daca sunt folosite la pescuitul pestilor rapitori, acest tip de lansete sunt potrivite pentru gama speciilor de pesti mari: biban, stiuca sau chiar somn. Au un raspuns instantaneu la comenzile pescarului si asigura inteparea cu siguranta a pestelui.

Lansetele cu actiune medie sau progresive pot fi folosite intr-o gama variata de stiluri de pescuit, si solicita in cazul unei capturi mai maricele experienta pescarului de a mentine linia tensionata si a nu lasa pestele sa se strecoare in zonele de vegetatie. In timpul drillului, aceste lansete flexeaza pe doua treimi din lungimea lor oferind senzatii deosebite asigurand un excelent control asupra pestelui dar fiind limitate la distanta de lansare si greutatile mari date de monturi.

Lansetele parabolice sau cu actiune lenta sunt cele mai fine lansete, flexand pana aproape de mandrina. Este o caracteristica a lansetelor light sau ultra light si sunt potrivite pentru pescuit cu naluci usoare sau monturi finute pentru pesti de specie mica.
Sunt cele mai “ingaduitoare” cu pescarul in sensul ca incovoierea lor mentine tensiunea in linia de pescuit si nu lasa sansa pestelui de a scuipa acul sau a influenta drillul prin miscari bruste inspre mal sau in larg.
In acest tip de lansete vei simti orice agatatura sau recul din partea prietenilor de la capatul firului. Simti de asemenea daca naluca a atins substratul si daca pe traseul urmat la recuperare intalneste pietre, namol sau vegetatie. Fiind foarte flexbile nu le putem incarca cu monturi grele sau sa lansam foarte departe.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web