sâmbătă, 30 aprilie 2011

Pescuit Amator si Solunar luna Mai 2011


Pescuit si Solunar luna Mai 2011


Cuvantul solunar este compus din doua cuvinte latine: "sol" de la soare si "lunar" de la luna. Nu uitati solunarul este doar unul dintre factorii care influenteaza o partida pescuit, restul ar fi nivelul apei, vantul, ploaia, norii, directia vantului, presiunea atmosferica.
Cercetarile au aratat si faptul ca pe langa solunar , „ceasul” biologic si ritmul de viata al pestilor se suprapune cu Timpul Selenar, care este perioada in care Luna apare in aceeasi pozitie dupa ce executa o rotatie completa a Terrei. In aceste perioade mai multe energii se transmit si pestilor afectand in mod cert modul de hranire.


Pescuitul modern - necesita o atentie mai mare asupra modului de hranire a pestilor. Astfel sunt sanse mai mari in reusita unei partide de pescuit. Insa atentie sunt multi alti factori pe langa solunar care influenteaza reusita unei partide. Insa daca folositi acest sistem solunar si combinati cu toti factori adicacenti va fi simplu sa obtineti rezultatele cat mai frumoase.




Legenda:
Rosu : Zi Excelenta de pescuit, influenta solunarului fiind maxima
Albastru: Zi buna de pescuit, influenta solunarului fiind foarte buna
Mov: Zi normala de pescuit, influenta solunarului fiind normala
Gri: Zi mai slaba de pescuit, influenta solunarului fiind minima


luni, 25 aprilie 2011

Pescuit Amator pe ape Curgatoare


Pescuit pe ape Curgatoare


Aceste cursuri au un specific aparte în pescuit, pretinzând o anumită experienţă din partea pescarului şi cunoştinţe mult mai aprofundate. Având apele în continuă mişcare, aceste zone pot pune probleme neiniţiaţilor şi mai ales celor care se dau drept" profesori" la a doua sau*a treia partidă de pescuit.
Alimentate în special de izvoare ce sunt în legătură cu apa subterană, biotopul este mult mai complex, factorii de aciditate, sărurile şi conţinutul de microorganisme fiind cu totul altul decât în cazul apelor stătătoare şi în continuă transformare.
Trebuie subliniate câteva elemente de bază cu rol decisiv în pescuit: viteza, transparenţa, nivelul apei, temperatura, PH-ul (reacţia chimică a apei)

Viteza -curgerea-, are un singur sens, de la izvoare spre revărsare, în funcţie de relief, viteza este mai mare în panta muntelui şi mai redusă la şes.
Dacă am stabilit viteza în funcţie de panta de curgere pe lăţimea cursului, avem un curent puternic (şuvoi), pe mijlocul apei şi altul slab în maluri. Deci la mal viteza de scurgere este mai mică decât pe linia majora, mai mare la suprafaţă şi mai lentă pe fund. Astfel vom şti cum şi unde să aruncăm montura pentru a avea rezultatele aşteptate.


Transparenţa şi culoarea - sunt strâns legate de cantitatea şi dispersia de particulele organice şi anorganice. Limpezimea este corelată cu solul subacvatic, astfel încât apele de munte sunt limpezi circulând pe un suport de piatră iar cele de şes tulburi, acolo unde aluviunile aduc impurităţi angrenate de pe maluri. O apă tulbure se formează şi în urma topirii gheţii şi zăpezii când acestea se scurg de pe pante, sau în urma precipitaţiile abundente. Nivelul apei - în funcţie de zonă, poate fi controlat artificial prin baraje, deversoare etc. sau se modifică natural, prin secetă sau precipitaţii.

Temperatura - dacă la munte este aproape constantă şi rece pe tot cursul anului cu floră şi faună adaptată situaţiei, în zonele de colină şi de şes aceasta se modifică după sezon, cu cifre cuprinse între 0° C şi +25° C.
Insistând asupra acestui punct, s-a demonstrat prin studii că variaţiile de temperatură determină o dezvoltare a florei şi implicit a faunei, aceste zone fiind mult mai bogate în specii de peşti ce au condiţii de înmulţire şi hrană, devenind mult mai variate decât în zonele montane.
Prin transferul de temperatură de la cald la rece şi de la rece la cald, în sezoanele de primăvară-iarnă, curenţii verticali creaţi prin coborârea apei reci spre fund şi invers, produc o oxigenare mult mai bună, cu rol în dezvoltarea microorganismelor, bază de hrană a peştilor din aceste zone.


PH-ul apei sau reacţia chimică a apei.

Fără a intra în detalii aprofundate de chimie, pescarul trebuie să ştie că apa poate fi neutră, acidă sau alcalină, în funcţie de cantitatea ionilor de hidrogen; în consecinţă apa poate fi acidă - puternic acidă, sau alcalină - puternic alcalină.
Toate aceste caracteristici au influenţă determinantă asupra vieţii subacvatice.
Cunoscând aceşti parametri putem să aproximăm rezultatul unei partide de pescuit. Vă întrebaţi probabil cum se pot identifica aceste repere chimice. Nu vă trebuie instrumente de laborator ci puţin fler şi minim de cunoştinţe.
Astfel, într-o apă cu vegetaţie slabă, cu multe izvoare, vom avea o determinantă a PH-ului mai favorabilă decât într-o apă cu vegetaţie în putrefacţie, cu deversări de reziduuri, etc.
Aşadar, dacă în condiţii normale de climă, cu precipitaţii la cote normale, vom avea un PH bun, în schimb, în perioadele de secetă, nivelul apei scade, concentraţia de săruri creşte, oxigenul se diminuează, aşa încât peştii intră în stare de amorţire şi nu "muşcă". Dacă şi pescarul intervine cu o înnădire abundentă în această perioadă, prin oxidarea amestecurilor aruncate în apă, va avea o zi neagră, cu rezultate slabe şi vina îi va aparţine. Nu de puţine ori, în cazul unei aglomerări de împătimiţi, umăr la umăr, cu lansetă lângă lansetă, şi ploaie de mămăligi, cu şroturi şi arome, se nasc iritări şi învinuiri asupra bietei bălţi că n-are peşte sau că, prin bonuri sau taxă la permisul de pescuit, au fost furaţi bani din buzunar. Proprietarii sau administratorii sunt acuzaţi că nu au populat apele, că au tras peştele, pe scurt, toate vinele pământului aparţin altora, iar ei, bieţii atotcunoscători, trag ponoasele. Ca orice sport, ca orice pasiune şi ca orice lucru care trebuie bine făcut şi pescuitul cere acumulări de minime cunoştinţe, antrenament, trudă şi nu superficialitate.
Orice apă care nu a mai fost împrospătată prin schimb natural -precipitaţii, izvoare- sau artificial -aducţii, canale speciale-, va avea, prin abundenţa florei, un proces invers proporţional cu numărul speciilor de peşti.
Eroziunea malurilor fără vegetaţie de susţinere şi fixare va contribui prin măcinare la creşterea gradului de depunere de mâl şi a cantităţii de colmatare, împiedicând astfel o dezvoltare normală a vieţii subacvatice.
Toate reperele menţionate influenţează esenţial al modul de viaţă al peştilor iar o sumă de alţi factori determină un alt element de bază -HRANA.


Punctând în unele paragrafe formele vii (viermi, crustacee, plancton, etc.) cu rol nutritiţional, am văzut şi locul unde se formează unele din ele sau am observat absenţa lor în alte zone. Putem spune deci că numărul de specii dintr-un perimetru este strict condiţionat de cantitatea de hrană.
Apele stagnante au un număr mai mare de familii datorită temperaturii moderate, faţă de cele curgătoare unde se pot găsi două-trei specii sau nici una.
La marginile lacurilor unde găsim câte un copac căzut, cu pereţi de stuf şi papură, gropile cu pâlcuri de plante submerse, plaurii plutitori şi gropanele, oferă zone ce nu trebuiesc ocolite de pescari. Toate aceste locuri, unde hrana este adusă de curenţi sau conţinută în aluviunile scurse de pe maluri în urma precipitaţiilor, formată prin putrezire, prin înmulţirea microorganismelor, etc. sunt zonele cele mai bune de pescuit.
Peştii vor fi găsiţi astfel şi pe sub maluri, printre rădăcinile copacilor riverani, unde vor găsi în mâlul apei crustacee, viermuşi roşii, depuneri organice, alevini, etc.
Ordinea în care pescarii vor urmări viitoarele capturi va fi: peştii de talie mică apoi puietul şi peştii mari şi după ei răpitorii, lucru firesc, ţinând de regulile de bază ale mediului natural. Hrana se găseşte în celelalte cazuri, din abundenţă, la confluenţa râurilor, la deversarea unor cursuri de apă mici în altele mari, în preajma barajelor, a stăvilarelor, a gurilor unde se controlează nivelul bazinelor, indiferent că sunt de acumulare sau iazuri şi heleştee.
în apele curgătoare, hrana este depusă de curenţii şuvoiului către margini, unde se creează o fâşie liniştită.
Astfel în cazul iubitorilor de ape "repezi" aruncarea se va face peste sau în şuvoi, firul cu momeală va fi târât de curent şi stabilizat în porţiunea calmă. Se va practica lansarea în josul curentului (aval) firul fiind astfel târât şi fixat în dreapta pescarului, în zona calmă, ceea ce reprezintă un avantaj pentru semnalul la vârf de lansetă, în cazul bazinelor fără vegetaţie, peştii trebuie căutaţi înspre maluri, unde sunt aglomerări de hrană adusă de curenţi, de valuri, de mişcarea apei sau de pescari.


Pescuit Amator pe ape Statatoare


Pescuit pe ape Statatoare 


Practicarea pescuitului cu "undiţa" implică cunoaşterea perfectă a calităţii apelor, a faunei şi florei, elemente strict legate unul de altul, a influenţei temperaturii, luminii, presiunii şi nu în ultimul rând a fazelor lunii.
Cumulul acestor elemente are un rol determinant în practicarea pescuitului, făcând din acesta o activitate performantă, o destindere şi nu un discomfort.

Apele stătătoare pot fi împărţite în două categorii: naturale şi artificiale. Cele naturale create în decursul anilor, datorită unor fenomene, cum ar fi scufundări şi alunecări de teren, inundaţii, eroziuni, modificarea unor albii de râuri, pot fi reprezentate prin iazuri, bălţi, lacuri, mlaştini, japşe (numeroase şi cunoscute mai ales în Delta Dunării).


Iazurile - sunt ape stătătoare, formate între două maluri naturale prin acumulări din izvoare, scurgeri de pe versanţi sau precipitaţii (ploaie, topirea zăpezii, etc). Cele artificiale ar putea fi identificate ca heleştee. încă din timpuri străvechi, iazurile au servit ca rezervă de apa pentru aşezările omeneşti din apropiere, la irigarea suprafeţelor cultivate, la adăparea animalelor şi creşterea primitivă a peştilor. Asemănătoare bălţilor, iazurile au însă posibilitatea de a fi golite cu ajutorul stăvilarelor construite de om (diguri de pământ) care la nevoie pot fi rupte sau dărâmate pe una sau mai multe porţiuni. Rolul lor este de a satisface nevoile locale.


Bălţile - sunt acumulări naturale cu adâncimi de până Ia 4 — 5 m, având legături trecătoare sau permanente cu un curs de apă — râu, fluviu, sau prin canalele acestora. Apa lor, datorită adâncimilor relativ mici, cu excepţia cursurilor din care sunt formate, se încălzeşte repede.

Lacurile - sunt ape stătătoare fără legătură între ele, formate prin cataclisme, surpări de teren sau depresiuni vulcanice. Cele mai curente sunt cele glaciale, formate în trecut prin topirea gheţarilor şi menţinute natural prin ciclul de evaporare, acumulare de nori şi ploaie. Ele au deci un circuit natural, închis prin acest transfer, cunoscut prin studiile de geografie generală. Biotopul în aceste acumulări este asigurat de materialele în suspensie, în strictă legătură cu fenomenul de evaporare, precipitaţiile atmosferice şi nu în ultimul rând al factorului lumină, cu rol de foto-sinteză asupra vegetaţiei subacvatice.
Transparenţa lacurilor, o altă caracteristică, este asigurată de lumină, de vegetaţia în suspensie, vie sau în putrefacţie, aceasta din urmă fiind dizolvată de apă. Ea depinde, de asemenea, de viiturile produse de precipitaţii, care angrenează şi transportă de pe sol materii organice şi anorganice (oxizi, silicaţi, fosfaţi, azotaţi, cloruri, carbonaţi, etc.) cu rol în formarea microorganismelor ce constituie principala hrană a peştilor.

Mlaştinile - formate în general prin revărsările râurilor, pot apărea însă şi pe terenul care se găseşte la acelaşi nivel cu bălţile sau lacurile.
De adâncimi mici, fără transparenţă şi depuneri diverse pe fund, în majoritatea cazurilor sunt lipsite de peşte. Rareori, prin revărsare şi retragerea cursurilor unor ape ce le inundă, acestea din urma le populează temporar până sunt descoperite de localnici în special. în alte zone izoiate peştii dispar datorită condiţiilor improprii de menţinere a vieţii.
Inundate de vegetaţie deasă, creează zone de dezvoltare a unor mici vieţuitoare utile pescarilor ca momeală de cârlig. Găsim astfel, viermi inelaţi, larve de chironomus (denumite greşit larve de libelulă), viermi cilindrici, melci mărunţi, râme negre etc. Unele mlaştini, rare de altfel, sunt populate cu specii ca lin, crăpuşor, babuşcă, biban, slab reprezentate numeric însă. Aici este totuşi zona favorită ţiparilor, cunoscuţi ca cea mai bună momeală la somn, şalău sau ştiucă.

Japşa - reprezintă felul în care se denumeşte un teren acoperit în perioada viiturilor, revărsărilor în cazul Deltei, cu apă puţin adâncă. In perioadele călduroase, apa se evaporă, formându-se pe fund o vegetaţie deasă şi măruntă formată din plante de fund sau plutitoare. Datorită factorilor fizici şi dinamici de putrezire şi oxidare, aceste zone nu sunt propice pentru peşti, putând fi exploatate numai atunci când sunt populate prin inundare.


Heleşteiele - sunt bazinele piscicole, formate prin excavari, alimentate cu apă şi populate cu peşti, unde înmulţirea şi exploatarea sunt controlate de specialişti.
Conform legilor în vigoare, aceste acumulări nu fac obiectul perioadelor de prohibiţie ele putând fi folosite industrial sau sportiv cu acordul piscicultorilor.
Cunoscând aceste formaţiuni descrise anterior, pescarul poate să-şi coroboreze cunoştinţele şi să le aplice în momentul unei ieşiri la apă. Astfel va şti unde poate căuta momeală vie (mlaştini), unde poate pescui temporar (mlaştini şi japşe), unde găseşte formaţiuni de peşti sălbatici (lacuri şi iazuri) şi unde va căuta capturi record (heleştee sau bazine piscicole).


Pescuit Amator la Undita


Pescuit la Undita

Pentru iubitorii pescuitului la undiţă avem o veste foarte bună. S-a deschis sezonul de pescuit la Sănduliţa, o baltă cu un potenţial foarte ridicat, foarte accesibila celor din Bucuresti sau zonele limitrofe.


Se pescuieste numai pe pista de concurs de la Sandulita

1. Taxa de pescuit este de 40 ron

2. Se pescuiestre cu maxim 2 undite, la pluta, cu cate un calig. Feeder-ul este interzis

3. In contul taxei se pot retine toata platica si tot carasul prinşi.

4.Crapul, sturionii si rapitorii (salau, biban, stiuca, somn) se elibereaza imediat vii si nevatamati.

5. Programul de pescuit este de joi pana duminica intre orele 06.00 - 18.00.

6. Pescuitul la rapitor indiferent de matoda este interzis

7. Pescarul, la intrare pe balta, semneaza de luare la cunostinta a regulamentului si este vinovat de nerespectarea lui

8. Abaterea de la punctele 2, 4 si 6 se considera furt si se pedepseste comform legilor in vigoare.

9. La plecare pescarul trebuie sa lase locul de pescuit curat.

10. Sectorul de pescuit este marcat; se intra pe la indicator, la iesirea din Sandulita, spre sat Sarulesti


vineri, 22 aprilie 2011

Pescuit Amator alegerea carligelor de pescuit stationar



  Pescuit si alegerea carligelor de pescuit  stationar


Alegerea gresita a carligului este una din cauzele principale pentru care scapa uneori pestii dupa ce au fost intepati.
Mărimea cârligului ridică de multe ori probleme celor care pescuiesc la plută. Deşi este adevărat că alegerea greşită a cârligului este una din cauzele principale pentru care scapă uneori peştii după ce au fost înţepaţi, trebuie ştiut că nu este singura.
Am observat că foarte mulţi pescari pun rateurile (peştii înţepaţi şi scăpaţi apoi din cârlig) numeroase pe seama folosirii unui cârlig prea mic. De cele mai multe ori nu este aşa. Din contră, un cârlig prea  mare poate fi cauza rateurilor frecvente, pentru că poate trezi suspiciunea peştilor, care îl vor apuca mai slab, în timp ce un cârlig mic îi poate face să apuce momeala mult mai hotărât, înţeparea făcându-se astfel mai eficient. De asemenea,  utilizarea cârligelor puţin mai mici sigur creşte numărul  trăsăturilor.


Dar ce înseamnă „mic” sau „mare” când vorbim de cârlige? În principiu, eu cred că alegerea mărimii şi tipului cârligului trebuie să se facă ţinându-se cont de următoarele criterii: momeala folosită şi modul în care trebuie să se prezinte aceasta (dacă momeala stă pe substrat sau deasupra, dacă trebuie să stea blocată sau în mişcare etc.), modul în care se face înţeparea (vertical, în cazul rubezienei, ori într-un unghi mai mult sau mai puţin ascuţit, în funcţie de distanţa la care se pescuieşte), specia (speciile) de peşti vizată(e) şi mărimea acestora.

Ca să nu pară complicat, trebuie ştiut că, de cele mai multe ori, momeala trebuie să acopere aproape în întregime cârligul, iar atunci când acest lucru nu este posibil, culoarea cârligului trebuie să fie apropiată de cea a momelii sau măcar să nu contrasteze puternic cu aceasta. Când pescuim deasupra substratului sau „în mişcare” folosim de regulă cârlige mai subţiri şi uşoare, pentru ca momeala să evolueze cât mai natural.

Când înţeparea se face vertical sau aproape vertical sunt de preferat cârlige mai deschise, în timp ce atunci când pescuim la distanţă mai mare se pot utiliza cârlige cu curbură mai accentuată, chiar puţin închise. Mai adăugăm şi că în cazul peştilor de talie mare, odată cu folosirea firelor ceva mai groase, alegem şi cârlige mai solide, chiar dacă nu întotdeauna mari. Concluzia ar fi deci că nu mărimea peştilor determină în primul rând pe cea a cârligului. Astfel, când pescuim la peşti mari, nu trebuie să folosim obligatoriu cârlige mari, dacă momeala utilizată este relativ mică şi pescuitul necesită fineţe.


Spre exemplu, de multe ori la crapi de peste 3-4 kilograme se pot  face monturi cu cârlige de 12-16 atunci când în cârlig se pun 2-3 viermi, larve sau chiar o boabă moale de porumb. În schimb, la cleni de doar 300-500 grame se pot pune cârlige chiar şi de 2 sau 4, în situaţiile în care folosim insecte drept momeală, în timp ce, tot la clean, chiar şi de talie mare, de peste un  kilogram, putem ajunge să pescuim cu cârlige de 18, cu 1-2 viermi, casteri sau larve. În final mai trebuie spus că în privinţa cârligelor nu trebuie să facem compromisuri.
 

Pescuit Amator la Stiuca cu musca


Pescuit la Stiuca cu musca Streamerele

Primele probleme de care m-am lovit se legau în principal de lansarea streamer-ului din fâşie de blană de iepure (groasă cam de 0.5 cm), unul dintre cele mai productive streamere (magnum zonker). Voluminos şi greu de câteva grame, acesta devine şi mai greu odată ce se îmbibă cu apă. Am stat şi m-am gândit dacă nu cumva clasa lansetei şi greutatea şnurului erau prea mici pentru aşa ceva.

Antrenamentul şi-a spus cuvântul şi, după exerciţiile repetate şi uneori frustrante, am reuşit să deprind tehnica lansării corecte a streamerelor imense (incomparabile cu streamerele de păstrăv sau clean) chiar şi cu un şnur de clasa 6 (în lipsa unuia de 8 sau chiar de 9), lansări la distanţe de 20-27 metri, dubla tracţiune executată corect și backcast-uri fără greşeală (întinderea șnurului în spate) devenind regulile jocului. Echipamentul este cât se poate de simplu, mi-am dat seama în scurt timp, fiind mai autodidact din fire.


Lanseta cu acţiune rapidă sau extrarapidă, din clasele AFTMA 6-9 (în funcţie de ştiuci şi mărimea streamerelor folosite) și cu rezervă de putere este esențială pentru lansarea streamerelor de 12-18 cm şi pentru controlul știucilor în dril, lansetele din clase mai mici neavându-şi rostul, deoarece epuizăm inutil peştele. Şnururile trebuie să fie de doar de tip wf (greutatea concentrată în faţă), de densităţi diferite (plutitoare, cu vârf intermediar sau lent scufundător, sau scufundătoare pe toată lungimea, la fel, intermediare sau lent scufundătoare). Cele mai bune şnururi de ştiucă testate de mine au fost de la Rio (Clouser, Pike, Mainstream Pike-Bass) şi Scientific Anglers. Modelul Mastery Wet Tip de la Scientific Anglers este extraordinar în casting şi este util mai ales când cautăm ştiucile la adâncime. Deşi compania Cortland produce şnururi foarte bune, modelul plutitor de clasa 8 pentru ştiucă nu m-a impresionat foarte tare (în afară de culoarea roşu aprins), neavând destulă forţă să împingă dihaniile de streamere.


Mulineta trebuie să aibă tambur mare (de tip large arbour), cu capacitate de a stoca şnururi din clasele menţionate, plus firul de backing (fir de rezervă). Ideală ar fi o mulinetă cu doi sau chiar trei tamburi de rezervă, trei fire de densităţi specifice diferite fiind arhisuficiente în majoritatea situaţiilor de pescuit.

Foarte important este forfacul (leaderul) din monofilament gros, dintr-o singură bucată (rezistenţa 20-30 lb., cu diametre între 0.40-0.50 mm, un exemplu bun fiind noul Rio Max Plus Tippet), a cărui lungime poate varia între 1.2 m și 2 m. Struna, de departe cea mai importantă verigă a întregului ansamblu, trebuie să fie subțire şi uşoară. Kevlarul (conectat la înaintaş cu un nod de tip Allbright) sau, mai bine, struna metalică (din titan sau oţel, cu diametru redus, prevăzută cu vârtej antirăsucire şi agrafă) sunt absolut necesare în acest tip de pescuit. Greutatea mică, diametrul redus al strunei şi mărimea agrafei sunt aspecte importante în evoluția streamerului în apă, influenţând libertatea de mişcare, precum şi suspendabilitatea acestuia.

Streamerele legate pe cârlige mari (Gamakatsu, Kamasan) pot fi de diferite tipuri şi culori. Deocamdată am experimentat cu cele din blăniţă de iepure (rabbit strip) în combinaţii de alb cu cap roşu ori portocaliu, verde fluo (chartreuse), flancuri din pene grizzly, cap (guler) portocaliu sau negru, verde fluo cu alb, cu câteva fire sintetice cu reflexe UV (cunoscute sub denumiri precum Kristal Flash, Flashbou, Angel Hair, etc.), cam orice combinaţie îmi trecea prin cap, echilibrul streamerului fiind primordial. Un streamer prea lestat, care cădea prea uşor în cap, pentru mine nu a funcţionat.


 O dată lansat streamerul în locul vizat, aşteptam câteva secunde, apoi îl recuperam. Recuperările destul de lente, cu pauze lungi, s-au dovedit câştigătoare, ştiucile vizate fiind destul de slab active. Unii recuperează sacadat şi relativ rapid, cu opriri dese. Cert este că ritmul recuperarii trebuie adaptat în funcţie de cât de activ este peştele. Chiar şi cu ştiuci apatice, plasat unde trebuie, putem avea surpriza ca o cumătră mare să atace un streamer de dimensiuni  considerabile, tocmai datorită comportamentului său teritorial.

duminică, 17 aprilie 2011

Pescuit Amator si Permisele de pescuit 2011



Pescuit si Permisele de pescuit  2011


Prieteni pescari amatori in cele ce urmeaza o sa vorbim despre permisele de pescui si anume de ce difera preturile la permisele de pescuit de la un judet la altu. Am gasit acest articol la un amic de al meu pescar  " DUCU pescar de vale " sa vedem ce spune despre permisele de pescuit .

Insfarsit, am vazut-o si pe asta : la ANPA - Valcea, se elibereaza permisul de pescuit cu doar 30 lei, asa cum dealtfel era si normal ! Nu am intrebat, dar cred ca asta e valabil pentru toate judetele din tara si de asemenea, ca daca intr-un judet nu se dau asa, se pot lua de aici, de la Valcea - ca nu te intreaba nimeni unde stai, sau unde pescuiesti. Tineti cont ca sunt trei categorii de permise, astfel unii vor plati doar jumate - 15 lei, iar altii il vor lua gratuit ! Problema ar fi doar sa aibe destule cartonase - formular, dupa ce au dat catre asociatiile de pescari, pe baza tabelelor nominale, intocmite de acestea. Am stire ca s-au tiparit destule pentru toti.


Plata se face direct la filiala ANPA si mai trebuie doar : o copie dupa actul de identitate. Pentru pensionari , copie dupa talonul de pensie / sau certificat de handicap pentru cei in drept / sau carnetul de elev - student, dupa caz (toate in copie).

Gata cu inregimentarea obligatorie in asociatii, care cu nesimtire ne cer o cotizatie, cat de trei ori valoarea permisului in sine. Cotizatia pe prostie, ca unora le e tarsala sa ceara ferm, doar permisul si lungesc astfel viata unor capuse precum AJVPS - urile, care in majoritatea lor, nu fac altceva decat sa pape salarii bune si sa se invarta de colo - colo pe balti. Asta cand nu braconeaza (in adevaratul sens) chiar ei, la lumina zilei, sub motiv ca scot setcile presupusilor braconieri si intocmesc acte pe 10 kile de peste si o ruptura de setcuta careia ii dau foc in mod festiv, cu Tv - ul de fata, etc, etc. mi-e si sc. Si daca au concesionat, sa zicem, o balta : eeei acolo-i alta treaba, iti cer taxa / zi, nu mai conteaza ca i-ai imbuibat ca un fraier cu cotizatia aia inutila, ani in sir!


Dupa lupte crancene pe net,  pe la Petitie online si pe forumuri diverse, (din partea noastra), acum, se pare ca dl. ministru Tabara...a trecut in tabara noastra si a dat acest ordin, binevenit, prin care mie,tie, cetatean, ni-se recunoaste dreptul la libera asociere (Constitutia Romaniei, se pare ca nu era de ajuns). O bila alba pentru dl. ministru al MAPDR -Valeriu Tabara !
  
   Asadar, ca sa stiti, nu numai daca stati la Valcea : puteti lua DOAR PERMISUL DE PESCUIT, valabil pe toate apele naturale din tara, inafara apelor concesionate de ANPA, care au regim de taxare proprie (ex. vezi apele de munte, date catre Romsilva), de la sucursalele judetene ale ANPA !  Iata mai jos, ce spune chiar siteul ANPA despre asta (fragment) :


A N U N Ţ


Filialele teritoriale A.N.P.A vor elibera permise de pescuit recreativ/sportiv către persoanele fizice după încheierea acţiunii de atribuire a zonelor de pescuit si a autorizaţiilor de pescuit recreativ/sportiv către asociaţiile de pescari sportivi. Filialele teritoriale vor elibera prin birourile si punctele de lucru permise din cele trei categorii, către persoane fizice, în condiţiile Ordinului MADR nr. 15/20.01.2011 si a art. 4, lit. g), h), i) din HG nr. 1016/ 2008 privind cuantumul...


sâmbătă, 9 aprilie 2011

Pescuit Amator si Solunar luna Aprilie


Pescuit si Solunar luna Aprilie


Prieteni pescari amatori orice pescar trebuie sa stie ce este un solunar pentru o partida mai reusita de pescuit. Pestii au tendinta de a se hrani intens la intervale de timp, determinate de atractia soarelui si a lunii asupra pamantului, respectiv fazele lunii. Din aceasta cauza, in 1926, John Alden Knight, pune bazele teoriei solunarelor, iar mai tarziu, construieste un tabel care pune in evidenta zilele optime in care pestii se hranesc intens. Folosind acest tabel, reusitele pescaresti pot fi net superioare, bineinteles corelate cu o temperatura potivita a apei si o presiune atmosferica stabila. Cuvantul solunar este compus din doua cuvinte latine: "sol" de la soare si "lunar" de la luna. Nu uitati solunarul este doar unul dintre factorii care influenteaza o partida pescuit, restul ar fi nivelul apei, vantul, ploaia, norii, directia vantului, presiunea atmosferica. Dintre toti factorii solunarul reprezinta 10%. Deci sa nu credeti ca daca va apare pe calendar zi foarte buna de pescuit inseamna ca veti avea o partida de pescuit reusita, va trebui sa luati toti factorii in calcul. Asadar va prezentam in continuare solunar  luna Aprilie  2011




Legenda:
Rosu : Zi Excelenta de pescuit, influenta solunarului fiind maxima
Albastru: Zi buna de pescuit, influenta solunarului fiind foarte buna
Mov: Zi normala de pescuit, influenta solunarului fiind normala
Gri: Zi mai slaba de pescuit, influenta solunarului fiind minima


miercuri, 6 aprilie 2011

Pescuit Amator la Clean cu carabeti


Pescuit la Clean cu carabeti

Carabetele, este momeala pot spune cea  mai cautata de clean. In vacantele de primavara prin hoinarenile mele pe malul Oituzului ,ma intalneam cu un pescar localnic, parca il vad  si acum cum statea nemiscat, pitit printre ierburi si salciile de pe mal ,urmarind cu atentie pluta. In traista lui confectionata  dintr-un sac se zbateau mereu cate 2-3 cleni frumosi. Mai pacaleam si eu cate un clenut,mai ales cand raul era tulbure, insa ai lui mi se pareau imensi fata de capturile mele modeste.

La inceput am crezut ca vadurile frecventate de el reprezinta cheia succesului,degeaba ma sculam de dimineata,lasand in urma o noapte in care ma luptam cu monstrii  si ocupam eu primul vadurile lui perfecte.Rama mea rosie,poate si firul de 0,30 si acul destul de mare,productie autohtona,aveau partea lor de vina.
Mai aveam multe de perfectionat in ceea ce priveste tehnica pescuitului, finetea monturii, abordarea locurilor in liniste, evitand sa las umbra pe suprafata apei.

Denumirile populare de carabeti sunt: corobeti, scorobeti sau burlai, se refera la larvele unui mare numar de insecte,cu aproape 900 de specii, specific zonelor temperate, foarte bine reprezentat in tara noastra, si anume Trichoptera.

Insectele adute seamana cu niste fluturi primitivi,avand aripi paroase,stravezii sub forma de streasina care depasesc lungimea corpului,spre deosebire de fluturi sunt mai putin speriosi si duc o viata linistita prin vegetatia malurilor.





Larvele acestor insecte traiesc in apa,le putem intalnii de la cele mai mici paraie pana la rauri, lacuri, balti mlastinoase, arata ca niste viermusi cu mai multe picioruse, avand capul negru,i ar corpul de culoare alb-cenusiu.
Sunt o veriga importanta in lantul trofic, reprezentand o delicatesa pentru multe specii de pesti dar si pasari.
  1. pastrav
  2. clean
  3. lipan
  4. lostrita
Se recomanda sa adunam strictul necesar pentru o partida - doua deoarece sunt momeli perisabile, tinandu-se invelite in ceva umed.
Fiind o momeala destul de fragila , scoaterea lor din cochilii trebuie facuta cu mare atentie,se agata ferm de pereretii interiori.
Este o momeala excelenta pentru clean,am folosit-o exclusiv in apele reci si limpezi ale iernii sau primaverii,cand alte momeli nu dadeau rezultate. Iin aceste perioade clenii lenevesc dupa pietrele, vadurile adanci, si se  lasa mai greu de pacalit.

Pentru prinderea ei in carlig larva se inteapa  in zona capului,singurul loc mai tare al corpului.
Obisnuiesc sa folosesc  carilge de culoare neagra,cu tija subtire,dar in acelasi timp destul de vanjoase, pentru a strunii  un clean pornit val-vartej in agatatura.


Pentru jucarea momelii pe loc se recomanda utilizarea tehnicilor cu pluta retinuta,in continuare va voi divulga o montura specifica acestei momeli, cu pluta supralestata, folosita de pescarii  la clean.


Aceasta este compusa din:
  1. pluta tip morcov de 2-3 grame
  2. plumb culisant de 3-4grame
  3. fir principal de 0,18
  4. forfac de 0,16
  5. carlig  nr.12
Pozitia plutei se fixeaza astfel incat  lungimea liniei  dintre plumb si flotor sa depaseasca adancimea apei. Flotorul va sta culcat sau usor inclinat pe suprafata apei,este un pescuit comod, deoarece lanseta nu trebuie tinuta in mana.

Muscatura cleanului mare este de obicei hotarata, usor de sesizat, pentru ca pluta pleaca usor lateral apoi se scufunda. Desi este o momeala mai greu de procurat, de multe ori rasplateste efortul depus ,prin capturi exceptionale.

marți, 5 aprilie 2011

Pescuit Amator la Clean primavara



Pescuit la Clean primavara

O data cu dezghetul apelor, primavara devreme, pescarii isi fac aparitia ca niste naluci ce apar sporadic pe malul raului. Si asta pentru ca in cele cateva saptamani care ne despart de inceputul prohibitiei in apele de ses si de coline, putem incerca cu sanse destul de serioase sa "spargem gheata" si sa prindem primul clean al noului an.


Locuri de pescuit la clean 
  

 
Conditiile oferite in aceasta perioada de raul din zonele submontane difera de cele oferite de raul de ses ce serpuieste lenes printre coline si face meandre largi la ses. Astfel, raul de munte este de obicei complet dezghetat, datorita curentului rapid care impiedica mentinerea ghetii, mai ales daca se nimereste sa fie mai cald vreme de cateva zile. Asa cum ne-am obisnuit deja, in ultimii ani zilele de iarna din martie-aprilie alterneaza cu cele insorite, de primavara. Apa este de obicei limpede si foarte scazuta, pestii vlaguiti de iarna preferand locurile adanci si cu curent mai putin vioi. Cam pe aici sta si cleanul, gasind forta sa inoate impotriva curentului si chiar sa se ridice dupa cate o musculita, in zile si fara vant.
Mai jos, spre ses, acolo unde raul isi lateste albia si isi domoleste curentul, gheata persista inca pe alocuri. Apa este in crestere, datorita topirii acestor petice de gheata, ceea ce determina o transparenta scazuta si o crestere continua a nivelului raului, premise destul de pesimiste pentru potentialii amatori de clean.
In concluzie, pe cat posibil este bine sa incercam sa tentam cleanul pe cursul superraului, spre munte, acolo unde apa limpede si cu nivel constant, desi destul de scazuta, eliberata de ceva vreme de platosa de gheata, ne va rasplati eforturile cu cateva capturi. Atentie insa sa nu ne trezim ca pescuim intr-o apa cu regim de munte (in care pescuitul este interzis pana la 1 mai!). Deci trebuie sa ne informam in legatura cu delimitarea intre apa de munte si cea de coline. Dupa ce ne-am convins ca vom pescui intr-o apa de coline, cautam cu predilectie picioarele podurilor, cuptoarele sapate de curent in mal, bulboanele linistite, adaposturile din spatele arborilor prabusiti in apa sau cele de dupa stancile ce bareaza curentul. Cam pe aici ar trebui sa fie si cardurile de cleni.
De precizat ca in sectoarele de rau in care se deverseaza ape calde de la termocentrale rezultatele la pescuitul cleanului la inceput de sezon pot fi de-a dreptul exceptionale

Momeli pentru clean
 
In aceasta perioada a anului cele mai bune rezultate se obtin folosind momeli naturale. Foarte rar putem avea muscatura la naluci, in special la voblere foarte mici sau la muste artificiale. Ne vom axa deci pe un pescuit de finete, la pluta, avand in carlig viermi sau carabete (momeli redutabile pentru pescuitul cleanului in ape reci si limpezi), iar in conditii de apa tulbure (in general in raul de ses), vom pune in carlig o mica rama de gunoi. Pe apa limpede, unii pescari pun in carlig in aceasta perioada un mic pestisor (3 - 4 cm), fie el boistean, oblete sau porcusor. Altii prefera o momeala mult mai la indemana-miezul de paine alba, inmuiat in apa si apoi framantat.


Nadirea cleanului 
 
Este foarte indicata, mai ales daca pescuim cu viermi sau miez de paine. Astfel, pentru cazul in care pescuim cu miez de paine, o nadire cu paine este suficienta. In schimb pentru pescuitul cu viermusi este indicat sa folosim o nada pe care o preparam pe malul apei (in componenta ei intrand pesmet, faina de carne, putin lapte praf) si careia ii adaugam ceva viemusi.
Chiar daca nu avem muscatura, este indicat sa nadim destul de des si in cantitati mici. Daca insa avem muscatura, aruncam o "nuca" de nada si apoi lansam si montura cu pluta, care sa fie purtata de curentul usor imediat in urma nadei. Prastia pentru nadire se dovedeste utila mai ales daca raul este lat si locurile bune sunt la distanta mare de mal.

Ustensile pentru pescuit la clean
 
Folosim o lanseta fina (sheffield) de 4 - 4,2 m, care va lansa cu minim de efort din partea pescarului o montura fina, compusa dintr-o pluta cu portanta de 1,5 - 2 g (chiar mai mult, daca vrem sa pescuim la distanta mare), cu plumbaj alcatuit dintr-o oliva si o alica opritor; firul de pe mulineta va fi de 0,14 mm, iar struna de 0,12 mm, avand legat un carlig din sarma fina, dar rezistenta, nr. 12-14.
Pentru raurile inguste sau in locurile presarate cu obstacole acvatice mai utila se dovedeste a fi o varga "fixa" de 4 - 5 m lungime, usoara, care ne va ajuta sa controlam mai bine linurile din spatele acestora. In acest caz pluta va fi usoara si echilibrata "la rasul" apei. Nu vom uita minciogul acasa, caci surprizele placute sunt oricand posibile!

Tehnica pescuitului la clean

Alegem locurile descrise mai sus, lansam cateva "nuci" de nada, reglam pluta la o adancime care sa permita momelii sa se mentina la aproximativ o palma de fundul apei, pe vreme calda chiar mai spre suprafata. Tinand cont de faptul ca apa este destul de scazuta si limpede, vom incerca sa ramanem camuflati si sa plasam momeala fara prea mult zgomot.
Discutiile cu tovarasii de pescuit le vom lasa pe mai tarziu, acum ne vom rezuma la a fi linistiti si a controla cu momeala locurile bune. Daca nu avem nici un rezultat dupa nadirea de apel si cateva zeci de "curgeri" ale monturii departe, spre aval, vom schimba locul de pescuit. Uneori, pe raul din zona submontana, intre locurile de pescuit la clean este distanta de un sfert de ora de mers intins. Deci imbracamintea comoda si bocancii de calitate ne vor face viata mai usoara.
Fir intins la cleni de primavara!Iar daca nu veti prinde, nu fiti tristi! Veti ramane cu bucuria ca ati revazut raul de care va leaga atatea amintiri.

duminică, 3 aprilie 2011

Pescuit Amator si Nada pentru Clean



Pescuit  Sportiv si Nada pentru Clean

Cleanul este un peste suspicios si din acest motiv pescuitul lui este dificil si pretentios . Pescarii de clean trebuie sa puna la bataie un intreg arsenal de tehnici si tactici pentru a obtine rezultate satisfacatoare . In acest arsenal se include si nada Liquidised bread , creata special pentru pescuitul acestui peste viclean .
Liquidised bread este o nada folosita de pescarii de clean atat in Anglia , cat si in toata Europa . Se obtine relativ simplu aveti nevoie de o "scula" , fara de care nu ai cum sa o "fabrici". Ma refer la BLENDER, indispensabil in bucatariile celor din vest pentru ca e multifunctional-toaca , taie , amesteca etc.
 

Sunt sigur ca toata lumea stie despre ce vorbesc , multi sunt sigur ca il au in bucatariile lor . Daca ai o asemenea scula sau il poti procura , este simplu . Cumpara o paine la punga de plastic , din aceea taiata felii . Nu folosi franzela sau paine turceasca nu v-a merge !

Cu un cutit bine ascutit taie coaja de jur imprejur a catorva felii 6, 7, depinde de cata nada ai nevoie. Se pun feliile astfel curatate in blender si se "toaca" 2, 3 minute la turatie maxima. Vei ramane surprins de puritatea amestecului, cat si de granulatia perfecta, obtinuta prin "macinare".


De retinut aceasta operatiune cu cateva ore inainte de pescuit, nu cu o seara inintea partidei, amestecul trebuie sa fie proaspat. Pune-l intr-o punga de platic si inoad-o la gura sa nu intre aer. Ajuns pe balta ai nevoie de un vas rotund sa prepari nada. Nu adauga nimic, doar apa !
Ei si acum vine partea delicata. Pentru a obtine un amestec umidificat perfect ai nevoie de un "atomizor" . Atomizorul este un recipient folosit la stropitul plantelor de apartament , este ca o pompa si dezvolta particule de lichid foarte fine . Daca nu-l ai , da fuguta la un magazin de gradinarit si sigur o sa-l gasesti de cumparat . Pentru nada Liquidised bread, nu ai nevoie de apa ca la nada pentru crap sau caras.

Dupa umezire se amesteca energic si se strange in bulgari. Nu strange prea tare pentru ca nu se mai desface in apa. Bulgarii de marimea unui mar potrivit de mare, se arunca mai sus de locul dorit fiind tarati in zona dorita de curent (atentie la cat de puternic este curentul, sa nu-ti duca nada in alta zona si sa aduni bancul de pesti acolo).

Ca momeala se foloseste miezul de paine de acelasi tip folosit pentru obtinerea nadei. Se rupe o bucata potrivit de mare, care se "indoaie" in jurul carligului fixandu-se pe tija si pe fir, lasandu-se varful expus.

toateBlogurile.ro Certificat Web