duminică, 7 august 2011

Pescuit Amator si Cum pescuim la Mreana


Pescuit si Cum pescuim la Mreana


Mreana este un peste pe cat de lacom, pe atat de vigilent. O gasim predilect in apele curgatoare. Nu o deranjaza nici viteza de curgere a apei, nici daca aceasta este tulbure, in schimb o deranjaza apa poluata.

Sa vorbim despre o montura anume la pescuitul mrenei, este destul de dificil. Asa cum spuneam trebuie sa mizam pe lacomia acesteia si sa reusim sa-i combatem vigilenta. Nu peste tot, nu in toate apele, si nu in toate locurile pescuim la fel.

In principiu se pescuieste cu o montura cu plumbul sau cu naditorul culisant. Mreana, fiind extrem de "colerica" in comportament va "ataca" agresiv carligul prin miscari bruste. Asadar este destul de greu sa o putem intepa noi prin clasica miscare a lansetei si ca atare ne vom multumi cu faptul ca se va agata singura.

Avand, asa cum spuneam, plumbul sau naditorul culisant vom asista initial la cateva mici si tremurande miscari ale varfului lansetei dupa care la incovoierea ferma a acesteia spre apa sau la slabirea brusca a firului, urmate de agitatia consacrata a mrenei in carlig.



Montura in sine - am spus mai sus ca avem greutatea culisanta sub care vom amplasa la o distanta variind intre 20 si 40 - 45 cm carligul incarcat cu momeala. Este vorba despre cea mai folosita montura pentru pescuitul la mreana si este folosita in mod special in locurile in care avem certitudinea sau macar banuiala existentei in apa a diferitelor obstacole specifice apelor curgatoare. Nu ne putem permite riscul sa agatam montura cu vreun alt carlig atasat monturii.

Venind vorba despre asta amintesc si despre monturile cu doua sau mai multe carlige - se folosesc predilect in locurile in care avem substratul curat si lipsit de obstacole, in apele ce "colcaie" de mreana punandu-le acestora la dispozitie in traseele lor prin apa mai multe carlige . Fireste ca ne cresc substantial sansele de a avea o captura asigurata dar amintesc iarasi de dezavantajul cel prezinta acest tip de montura: riscul agatarii unui carlig. Insist asupra acestui aspect pentru ca nu este deloc de neglijat.

Ca momeala putem folosi cascaval, rama rosie, rama neagra, chiar mamaliga sau chiar porumb. Personal am pescuit mreana cu porumb in lapte. Initial am crezut ca este o intamplare dar de la al trei-lea exemplar mi-a fost evident ca mananca la porumb ! Nadirea - destul de dificil de nadit pe ape curgatoare, cu atat mai mult pe cursurile repezi. O putem totusi face pastrand "cald " in permanenta patul de nada. Bineanteles ne vom folosi si de naditor pe care-l vom incarca cu acelasi tip de nada.

Mreana - unul dintre cei mai "sportivi" si energici pesti din apele noastre va fi vesnic in "vizorul" pescarilor. Provocarea va exista intotdeauna, lupta cu vigilenta acesteia de asemeni. Insa si satisfactia capturarii unui exemplar mai rasarit compenseaza cu prisosinta toate eforturile ce le-am facut pana in acel moment.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web