marți, 22 iunie 2010

Pescuit Sportiv si Tehnici de Pescuit


Tehnici de Pescuit sportiv.


Prieteni pescari astazi voi veni in ajutorul pescarului amator cu cateva sfaturi de pescuit sportiv si anume vom vorbi despre cateva tehnici de pescuit .
Pescarul amator trebuie sa cunosca aceste tehnici de pescuit pentru a le pune in practica atunci cand are o partida de pescuit .




Tehnici de pescuit - Sheffield






Desi numele Sheffield este destul de englezesc, pescarii englezi habar nu au de aceasta denumire. Pentru ei, stilul acesta de pescuit se numeste 'match fishing'. Francezii folosesc 'peche ŕ l’anglaise'. In romana am putea folosi termenul de 'pescuit englezesc', 'pescuit cu lanseta cu pluta', s.a.m.d. Pentru usurinta, in continuare vom folosi termenul de 'Sheffield'.
Cu o undita normala si chiar o rubesiana, limita la care putem pescui se gaseste la 15-20 metri de mal. Dar ce ne facem cand nu avem o barca si bradisul ocupa malul lacului? Sau cand vantul bate destul de tare ca sa ne ingreuneze folosirea unditei? Sau cand pestii stau departe de noi, tocmai spre mijlocul lacului? O solutie la toate aceste situatii poate fi pescuitul la distanta cu lanseta si pluta.
Sheffield este un stil de pescuit inventat in Anglia si consta din lansarea unei linii normale, cu pluta, plumb si carlig la distanta, cu ajutorul lansetei. Pentru a putea lansa la o distanta suficienta (20-40 metri), se folosesc plute mari (20-40 cm, cu 3-25 grame portanta), adesea lestate direct pe corp.
Lanseta este de 3,80 - 4,20 metri, cu un numar mare de inele de diametru mic (14 -16), pentru a minimiza frecarea dintre fir si varga.
Mulineta este de tip micro, cu 100 metri de fir de 0,12 - 0,16. Tamburul este unul mai special, avand diametrul interior mare cu scopul ca firul sa se desfasoare de pe el cu o frecare cam mai mica, pentru maximizarea distantei de lansare.

Pluta este de un tip special, deosebit de lunga (20-40 cm), adeseori lestata pe corp (2 - 25 grame), pentru a putea permite lansarea monturii si innecarea firului dupa lansare. Pentru a putea fi vizibile de la mare distanta unele plute au in partea superioara a antenei patru aripioare. Acestea, fiind foarte subtiri, nu maresc decat foarte putin portanta plutei.
Plumbii trebuie sa fie foarte moi pentru a nu strica firul, mai ales ca acesta este subtire. Englezii au inventat si un sistem de notare a acestor plumbi, si anume:
SSG = 1g60
AAA = 0g80
BB = 0g40
n°1 = 0g30
n°4 = 0g20
n°6 = 0g10
Astfel, notatia '3SSG' inseamna 3 plumbi SSG, in total 4g80.
Firul este de tip scufundator, pentru ca dupa lansare acesta sa se scufunde si sa se sustraga actiunii vantului si valurilor. Innecarea lui se face dupa lansare, mulinand cativa metri cu varful lansetei in apa.
Verificati adancimea apei inainte de a incepe sa pescuiti. Folositi un plumb mai greu decat poate sustine pluta, pe care il montati inaintea plutei. Dupa ce lansati in locul dorit, mulinati pana cand simtiti rezistenta (pluta a ajuns langa plumb, pe fundul apei). Apoi dati drumul la fir, masurandu-l in acelasi timp (de exemplu cu distanta dintre doua inele), pana cand pluta iese la suprafata. Fixati apoi stopperul plutei la distanta masurata.
Puteti sa pescuiti pe fundul apei si altfel, folosind o pluta inalta (o pana de paun de 30 - 40 cm) si regland adancimea mai mare decat cea reala. Dupa lansare mulinati pana cand pluta se ridica. In acest caz firul de la carlig la pluta nu va mai fi vertical, ci oblic, deci sensibilitatea montajului va fi mai mica.
Cand nada aruncata de dumneavoastra la 20 de metri nu va cadea niciodata in acelasi loc, veti aprecia prastiile pe care pana atunci le-ati crezut un moft.

Lanseta se mentine cu varful in apa (10 - 15 cm). Inteparea nu se face in sus, ci lateral. Urmariti miscarea plutei facand o intepare falsa si veti vedea de ce.
Nu puneti pe tambur un elastic, dupa ce ati lansat, cu scopul de a mentine aceeasi lungime a lansarii, sau mai rau, nu prindeti firul de line-clip-ul mulinetei. Ganditi-va ca puteti intepa un peste caruia trebuie sa-i dati fir.





1 comentarii:

Anonim spunea...

Ar tebui dezvoltat articolul pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Pescuit

Trimiteți un comentariu

toateBlogurile.ro Certificat Web